Vidiauto Automobili Predstavljamo Budućnost je počela!

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 30.09.2015. 00:08

BMW M4 Water Injection 

Budućnost je počela!

Budućnost je počela!

Nakon predstavlja turbo motora koji u cilindre ubrizgavaju vodu radi boljeg izgaranja, BMW je predstavio i službeno prvi automobil opremljen ovom tehnološkom novotarijom.

Radi se o M4 modelu koji se koristi kao Safety Car na moto utrkama svjetskog prvenstva. Nastao je na osnovu serijskog M4 koji iz šestcilindričnog trolitrenog motora s dvije turbine razvija snagu od 317 kilovata odnosno 431 konjske snage. Kod water injectiona snaga se  podiže vodenim ubrizgavanjem na 445 konjskih snaga. Najveći okretni moment u serijskoj varijati iznosi 550 njutnmetara, dok se kod dorađenog modela penje na čak 586 njutnmetara. Prosječna potrošnja je smanjena sa 8.8 na 8.3 litre, kao i emisija CO2 sa 204 na 194 g/km.

bmw-m4-motogp-safety-water-injection-01-1

BMW za sada ne navodi performanse novog automobila, no tvrde da bi M4 Twin Power Turbo Water Injection trebao razviti 5 kilometara veću krajnju brzinu bez blokade te do 100 kilometara na sat ubrzati za 0,3 desetinke brže. Prema navodima inženjera BMW-a cilj Water Injectiona je prvenstveno bolje izgaranje gorive smjese, samim time tiši i mirniji rad motora, veća elastičnost te opuštenost u vožnji i prilikom pretjecanja zbog većeg okretnog momenta i više snage.BMW s prilično entuzijazma najavljuje da je “vodena tehnologija” budućnost te da bi s vremenom trebala doprinjeti i većoj iskoristivosti motora.

bmw-m4-motogp-safety-water-injection-06-1
Ključne riječi:
BMW M6 Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 16. svibanj 1956.

Otvoren GM-ov centar

Na današnji dan 1956. godine General Motors je svečano otvorio svoj GM Technical Center u Warrenu, Michigan, vrijedan 125 milijuna dolara. Taj je centar bio djelo Alfreda Sloana i GM-ovog dizajnera Harleya Earla.

vs