Vidiauto Novosti Autobiz Koliko se kod nas prodaje dizelskih, a koliko benzinskih vozila?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.08.2015. 23:00

Prodaja automobila 

Koliko se kod nas prodaje dizelskih, a koliko benzinskih vozila?

Koliko se kod nas prodaje dizelskih, a koliko benzinskih vozila?

Donosimo rezultate prodaje novih automobila u Hrvatskoj prema vrsti pogonskog goriva.

Dizelski su motori i dalje najtraženija roba ispod haube. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine, od ukupno prodanih 24.899 novih vozila čak 62,2% bilo dizelskih motora dok su kupci odabrali 36,3% benzinskih motora.

Zahvaljujući poticajima za električna i hibridna vozila povećana je prodaja i takvih vozila u Hrvatskoj u 2015. godini. Ukupno je prodano 49 novih električnih vozila, a hibridnih je prodano čak 244. Udio električnih modela u ukupnoj prodaji je 0,2%, a hibrida 1%. Spomenimo i 0,3 LPG vozila. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u Hrvatskoj je registrirano 5 Tesla automobila.

U tablici koju je pripremila Promocija plus možete vidjeti koliko pojedini proizvođači prodaju svoja vozila prema vrsti pogonskog motora. Vjerojatno ste primijetili kako je udio dizelskih motora kod BMW-a čak 98,7%, kod Volkswagena 71%, a s druge strane Suzuki je prodao 91,4% vozila s benzinskim motorom, Smart nudi samo benzinski motor pa je i udio motora koji koriste Eurosuper 100%.

Prodaja novih auta u 07-2015 tablica motori

Inače, u prvih sedam mjeseci ove godine najprodavaniji model je Opel Astra, slijede Volkswagen Golf, Renault Clio, Škoda Octavia, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Volkswagen Passat, Dacia Sandero, Škoda Rapid te Ford Focus na listi 10 najprodavanijih modela. Što se tiče prodaje prema proizvođaču, Volkswagen je prvi, slijede Opel, Škoda, Renault, Ford, Peugeot, Dacia, Kia, Citroen i Audi.
U srpnju 2015. najprodavaniji model je bio Renault Clio, a slijede ga Seat Leon, Volkswagen Passat, Ford Focus, Opel Astra, Volkswagen Golf, Kia Ceed, Škoda Octavia, Škoda Rapid i Volkswagen Polo.

Prodaja novih auta u 07-2015 najprodavaniji modeli
Ključne riječi:
Clio električni automobil Hibridni prodaja automobila Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs