Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedba: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 22.06.2015. 00:14

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman

Usporedba: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman

Fiat, Mazda i Mini imaju samouvjerene takmace u kategoriji urbanih crossovera iz modnih časopisa. Ispitali smo koji daje najviše za uložen novac.

S obzirom na sve veću potrebu za SUV i crossover automobilima raznih kategorija, svjedoci smo stalno rastuće tržišne ponude u svim cjenovnim razredima. Ovom prilikom smo starosjediocu u segmentu, modelu Mini Countryman koji je zapravo osnivač niže premium crossover klase suprotstavili dva simpatična newcomera i vrlo smo znatiželjni koji će osvojiti našu preporuku za kupnju.

Kod izbora kandidata vodili smo se mišlju kako kupci ovakvih vozila ne žele samo praktičan i štedljiv automobil nego atraktivno vozilo sportskog odnosno avanturističkog duha, s punim paketom opreme, a spremni su za to platiti i poneku kunu više.

Mini Countryman Cooper D, Fiat 500X i Mazda CX-3

Mini Countryman Cooper D, Fiat 500X i Mazda CX-3

Mini Countryman odavno nije novost, ali zahvaljujući svojem retro-modernističkom izgledu ni pet godina nakon premijere ne djeluje demode. Fiat je s modelom 500X iskopirao Minijevu taktiku i sličnim tehnikama reinterpretirao poznatu formu iz 1957. godine kada je predstavljen originalni Fiat 500 Nuova.

Jedino se Mazda odlučila na vlastiti, mada također uhodan put. Nakon globalnih uspješnica CX-9, CX-7 i CX-5 odlučila se spustiti razinu niže, u do tada neosvojenu kategoriju urbanih crossovera. Nakon potpune obnove svoje aktualne game (CX-5, 6, 3, 2) tvornica raspolaže dostatnom količinom tehnologije za još jedan, posve novi model s kojim planiraju zauzeti profitabilan tržišni teritorij.

Mazda CX-3 je vrlo kompaktno vozilo, no djeluje odraslo, ozbiljno i tehnološki je dobro potkovano. Mada su cijene jednako motoriziranih i opremljenih izvedbi modela CX-3 otprilike na razini paralelne Mazde 3, Mazdin urbani šminker temelji se na manjoj Mazdi 2. Nije to nikakav minus, dapače – svatko tko je vozio novu Dvojku zna da se radi o izvrsnom automobilu, na momente i sa sportskim osobinama. Ne govorimo o snazi motora ili ubrzanjima (koja su, uzgred, sjajna), nego o osjećaju za upravljačem – o spontanosti i eksplozivnosti 1,5-litrenog Skyactiv benzinca makar i srednje snage (90 KS), povratnim informacijama komandi i dinamici podvozja.

Dodamo li na tu platformu spomenute mehaničke komponente, s tim da umjesto 1,5 benzinca ugrađujemo dvolitarski benzinski motor ili, u idealnom slučaju, 1,5-litreni dizelaš posve nove konstrukcije, jasno je da dobivamo perfektnu tehnološku bazu koja obećava tone vozačkog užitka.

Mini Countryman 01

Mini Countryman Cooper D

Upravo to karakterizira i cijelu paletu Minijevih proizvoda. Stari Austin Mini (kasnije Mini Morris) svojevremeno je bila solidna jurilica, ali je strateško-marketinška garda BMW-a u toj niši vidjela mnogo više potencijala. Nakon prve generacije Novoga Minija (onoga iz 21. stoljeća) odlučili su dramatično proširiti ponudu. Nastali su Clubman, Cabrio, Coupé, Roadster, Paceman pa i Countryman. Proizveli su, dakle, Mini u obliku SUV-a - je li to uopće normalno?

Pokazalo se da jest. Dovoljno je samo prošetati ulicama bilo koje europske metropole, primjerice nama bliskih Milana i Torina kako bismo se uvjerili da postoji velika potreba za takvim automobilom. No, stvarno iskusni poznavatelji dobrih automobila imaju i poneki problem s Countrymanom. Suprotno inicijalnim očekivanjima Mini Countryman ne vozi se baš tako sportski kako bi trebao, a katkad se i ružno oglasi iz podvozja. Nedostaje mu i potpuna premium izrada armaturne ploče i putničke kabine. Mjestimično zaostaje za onim što obećava.

Mini Countryman 12

Ipak, Mini Countryman Cooper D je velika fora i sav je jedan vrlo prepoznatljiv "zaštitni znak" osobe koja ga posjeduje.. Pametan izbor motora je dizelski, a uvoznik Tomić and Co. se sa svoje strane potrudio cijeloj priči dodati i atraktivnu cijenu. Toliko atraktivnu da smo spremni i oprostiti poneku Countrymanovu manu.

Akcijska ponuda tipa "trajno niske cijene" za Mini Countryman Cooper D iznosi 213.435 kuna (nominalno 27.900 eura). Odnosi se to na bogato opremljenu izvedbu Must Have Edition koja, primjerice, sadrži krovne nosače, ksenon rasvjetu, LED maglenke, Bluetooth hands-free set, USB, navigaciju, parkirne senzore, senzor za kišu, sportski kožni upravljač, sportska sjedala, 18" naplatke s Runflat gumama i metalik boju. Dovoljno? Nije? Okej, tu je i Mini Service Inclusive u trajanju 5 godina ili 50.000 km. Dovoljno? Dovoljno.

Fiat 500X 11

Fiat 500X

Fiat 500X je novi član obitelji Cinquecento. Pretpostavka da se radi o još jednom derivatu kragujevačkog modela 500 L netočna je; genetski kod tehnologije Fiatovog novog crossovera seže do američkog rođaka Jeepa Renegade. Ali 500X je ipak Made in Fiat jer se SAD spominje samo na papiru: 500X (jednako kao i Renegade) proizvodi se u Fiatovoj tvornici Melfi, nedaleko od Napulja.

Misija je jednostavna: ako je Renegade prvi Jeep proizveden izvan Sjedinjenih Američkih Država, 500X je Fiatov prvi pravi urbani SUV za europsko tržište. Ali ne samo to: Torino od njega očekuje i zamjetne rezultate u Sjevernoj Americi gdje se "običan" 500 i 500 L već neko vrijeme prodaju.

Fiat 500X 17

U tehničkom smislu 500 X posjeduje Jeepovo podvozje, a pokreću ga poznati MultiAir i MultiJet turbomotori te se po želji isporučuje uz pogon na sve kotače. Naglasak je na suvremenoj sigurnosnoj opremi, dorađenom interijeru, iznimno simpatičnom eksterijeru, mnogostrukim opcijama personaliziranja i dugačkom popisu dodatne opreme. Ukratko, sve što nam srce poželi!

Prostor putničke kabine odgovara prosječnim kompaktima, ali je cijena malo viša: početni model Pop kreće od 155.000 kuna, no s obzirom na povišene prohtjeve predmetne klijentele odabrali bismo mnogo opremljeniju izvedbu Lounge koja uz 1,6-litreni MJT dizelaš snage 120 KS i prednji pogon košta 180.901 kuna.

Mazda CX-3 02

Mazda CX-3

Pogledajmo što za te novce nudi Mazda: model CX-3 CD105 Attraction (treći nivo opreme) košta 172.239 kuna, a nešto slabije opremljeni Challenge u istoj konfiguraciji motora i također s prednjim pogonom 159.519 kuna. I dvolitreni benzinac od 120 KS je preporučljiva opcija s kojom šparate oko 5000 kuna u odnosu na potencijalno štedljiviji CD105.

Mazda CX-3 08

Mazda CX-3 je najsvježiji član ovoga trija, ujedno i jedini ovdje koji se ne oslanja na povijesne osnove iz prošlosti marke. No, Japanci su pronašli dizajnerski smjer koji im je u vrijeme globalne hiperprodukcije automobila omogućio da naprave nešto prepoznatljivo, nešto svoje. U tom smislu Mazda u ovoj ekipi preuzima ulogu Alfe u našoj prošlotjednoj usporedbi te Mazda CX-3 ovaj put osvaja našu preporuku za kupnju.

Odlična tehnološka pozadina, beskrajne opcije kombiniranja benzinskih i dizelskog motora s mjenjačkim kutijama, vrstama pogona i paketima opremljenosti te cijene od koje ne boli glava Mazdinom prvijencu u klasi urbanih crossovera donose zasluženu preporuku za kupnju.

Fiat, Mazda, Mini - usporedna tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
500x cijena Countryman CX-3 Fiat Mazda Mini Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs