Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedba: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 22.06.2015. 00:14

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman

Usporedba: Fiat 500X vs Mazda CX-3 vs Mini Countryman

Fiat, Mazda i Mini imaju samouvjerene takmace u kategoriji urbanih crossovera iz modnih časopisa. Ispitali smo koji daje najviše za uložen novac.

S obzirom na sve veću potrebu za SUV i crossover automobilima raznih kategorija, svjedoci smo stalno rastuće tržišne ponude u svim cjenovnim razredima. Ovom prilikom smo starosjediocu u segmentu, modelu Mini Countryman koji je zapravo osnivač niže premium crossover klase suprotstavili dva simpatična newcomera i vrlo smo znatiželjni koji će osvojiti našu preporuku za kupnju.

Kod izbora kandidata vodili smo se mišlju kako kupci ovakvih vozila ne žele samo praktičan i štedljiv automobil nego atraktivno vozilo sportskog odnosno avanturističkog duha, s punim paketom opreme, a spremni su za to platiti i poneku kunu više.

Mini Countryman Cooper D, Fiat 500X i Mazda CX-3

Mini Countryman Cooper D, Fiat 500X i Mazda CX-3

Mini Countryman odavno nije novost, ali zahvaljujući svojem retro-modernističkom izgledu ni pet godina nakon premijere ne djeluje demode. Fiat je s modelom 500X iskopirao Minijevu taktiku i sličnim tehnikama reinterpretirao poznatu formu iz 1957. godine kada je predstavljen originalni Fiat 500 Nuova.

Jedino se Mazda odlučila na vlastiti, mada također uhodan put. Nakon globalnih uspješnica CX-9, CX-7 i CX-5 odlučila se spustiti razinu niže, u do tada neosvojenu kategoriju urbanih crossovera. Nakon potpune obnove svoje aktualne game (CX-5, 6, 3, 2) tvornica raspolaže dostatnom količinom tehnologije za još jedan, posve novi model s kojim planiraju zauzeti profitabilan tržišni teritorij.

Mazda CX-3 je vrlo kompaktno vozilo, no djeluje odraslo, ozbiljno i tehnološki je dobro potkovano. Mada su cijene jednako motoriziranih i opremljenih izvedbi modela CX-3 otprilike na razini paralelne Mazde 3, Mazdin urbani šminker temelji se na manjoj Mazdi 2. Nije to nikakav minus, dapače – svatko tko je vozio novu Dvojku zna da se radi o izvrsnom automobilu, na momente i sa sportskim osobinama. Ne govorimo o snazi motora ili ubrzanjima (koja su, uzgred, sjajna), nego o osjećaju za upravljačem – o spontanosti i eksplozivnosti 1,5-litrenog Skyactiv benzinca makar i srednje snage (90 KS), povratnim informacijama komandi i dinamici podvozja.

Dodamo li na tu platformu spomenute mehaničke komponente, s tim da umjesto 1,5 benzinca ugrađujemo dvolitarski benzinski motor ili, u idealnom slučaju, 1,5-litreni dizelaš posve nove konstrukcije, jasno je da dobivamo perfektnu tehnološku bazu koja obećava tone vozačkog užitka.

Mini Countryman 01

Mini Countryman Cooper D

Upravo to karakterizira i cijelu paletu Minijevih proizvoda. Stari Austin Mini (kasnije Mini Morris) svojevremeno je bila solidna jurilica, ali je strateško-marketinška garda BMW-a u toj niši vidjela mnogo više potencijala. Nakon prve generacije Novoga Minija (onoga iz 21. stoljeća) odlučili su dramatično proširiti ponudu. Nastali su Clubman, Cabrio, Coupé, Roadster, Paceman pa i Countryman. Proizveli su, dakle, Mini u obliku SUV-a - je li to uopće normalno?

Pokazalo se da jest. Dovoljno je samo prošetati ulicama bilo koje europske metropole, primjerice nama bliskih Milana i Torina kako bismo se uvjerili da postoji velika potreba za takvim automobilom. No, stvarno iskusni poznavatelji dobrih automobila imaju i poneki problem s Countrymanom. Suprotno inicijalnim očekivanjima Mini Countryman ne vozi se baš tako sportski kako bi trebao, a katkad se i ružno oglasi iz podvozja. Nedostaje mu i potpuna premium izrada armaturne ploče i putničke kabine. Mjestimično zaostaje za onim što obećava.

Mini Countryman 12

Ipak, Mini Countryman Cooper D je velika fora i sav je jedan vrlo prepoznatljiv "zaštitni znak" osobe koja ga posjeduje.. Pametan izbor motora je dizelski, a uvoznik Tomić and Co. se sa svoje strane potrudio cijeloj priči dodati i atraktivnu cijenu. Toliko atraktivnu da smo spremni i oprostiti poneku Countrymanovu manu.

Akcijska ponuda tipa "trajno niske cijene" za Mini Countryman Cooper D iznosi 213.435 kuna (nominalno 27.900 eura). Odnosi se to na bogato opremljenu izvedbu Must Have Edition koja, primjerice, sadrži krovne nosače, ksenon rasvjetu, LED maglenke, Bluetooth hands-free set, USB, navigaciju, parkirne senzore, senzor za kišu, sportski kožni upravljač, sportska sjedala, 18" naplatke s Runflat gumama i metalik boju. Dovoljno? Nije? Okej, tu je i Mini Service Inclusive u trajanju 5 godina ili 50.000 km. Dovoljno? Dovoljno.

Fiat 500X 11

Fiat 500X

Fiat 500X je novi član obitelji Cinquecento. Pretpostavka da se radi o još jednom derivatu kragujevačkog modela 500 L netočna je; genetski kod tehnologije Fiatovog novog crossovera seže do američkog rođaka Jeepa Renegade. Ali 500X je ipak Made in Fiat jer se SAD spominje samo na papiru: 500X (jednako kao i Renegade) proizvodi se u Fiatovoj tvornici Melfi, nedaleko od Napulja.

Misija je jednostavna: ako je Renegade prvi Jeep proizveden izvan Sjedinjenih Američkih Država, 500X je Fiatov prvi pravi urbani SUV za europsko tržište. Ali ne samo to: Torino od njega očekuje i zamjetne rezultate u Sjevernoj Americi gdje se "običan" 500 i 500 L već neko vrijeme prodaju.

Fiat 500X 17

U tehničkom smislu 500 X posjeduje Jeepovo podvozje, a pokreću ga poznati MultiAir i MultiJet turbomotori te se po želji isporučuje uz pogon na sve kotače. Naglasak je na suvremenoj sigurnosnoj opremi, dorađenom interijeru, iznimno simpatičnom eksterijeru, mnogostrukim opcijama personaliziranja i dugačkom popisu dodatne opreme. Ukratko, sve što nam srce poželi!

Prostor putničke kabine odgovara prosječnim kompaktima, ali je cijena malo viša: početni model Pop kreće od 155.000 kuna, no s obzirom na povišene prohtjeve predmetne klijentele odabrali bismo mnogo opremljeniju izvedbu Lounge koja uz 1,6-litreni MJT dizelaš snage 120 KS i prednji pogon košta 180.901 kuna.

Mazda CX-3 02

Mazda CX-3

Pogledajmo što za te novce nudi Mazda: model CX-3 CD105 Attraction (treći nivo opreme) košta 172.239 kuna, a nešto slabije opremljeni Challenge u istoj konfiguraciji motora i također s prednjim pogonom 159.519 kuna. I dvolitreni benzinac od 120 KS je preporučljiva opcija s kojom šparate oko 5000 kuna u odnosu na potencijalno štedljiviji CD105.

Mazda CX-3 08

Mazda CX-3 je najsvježiji član ovoga trija, ujedno i jedini ovdje koji se ne oslanja na povijesne osnove iz prošlosti marke. No, Japanci su pronašli dizajnerski smjer koji im je u vrijeme globalne hiperprodukcije automobila omogućio da naprave nešto prepoznatljivo, nešto svoje. U tom smislu Mazda u ovoj ekipi preuzima ulogu Alfe u našoj prošlotjednoj usporedbi te Mazda CX-3 ovaj put osvaja našu preporuku za kupnju.

Odlična tehnološka pozadina, beskrajne opcije kombiniranja benzinskih i dizelskog motora s mjenjačkim kutijama, vrstama pogona i paketima opremljenosti te cijene od koje ne boli glava Mazdinom prvijencu u klasi urbanih crossovera donose zasluženu preporuku za kupnju.

Fiat, Mazda, Mini - usporedna tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
500x cijena Countryman CX-3 Fiat Mazda Mini Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.