Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Vodom u cilindre za veću snagu

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 13.09.2015. 21:05

BMW Water Injection 

Vodom u cilindre za veću snagu

Vodom u cilindre za veću snagu

Tijekom 1970-ih godina BMW je za Formulu 1 razvio turbo motor koji je iz svega 1.500 ccm razvijao preko 1000 konjskih snaga. Jedan od tehnoloških trikova motora bilo je ubrizgavanje vode u cilindre. Četiri deseteljeća kasnije vraćamo se staroj tehnologiji za povećanje snage i smanjenje potrošnje.

Zašto voda? Mikro mlaz hladne vode koji se ubrizgava u cilindre djelić sekunde prije smjese zraka i goriva omogućava hlađenje cilindara što pogoduje radu motora. Time se poboljšava nekoliko elemenata. Prije svega pri visokim okretajima omogućava se protok veće količine hladnog zraka, što u kombinaciji s više goriva u smjesi rezultira i većom snagom. No, ne uz povećanje potrošnje.

imageDispatcher

Prema tvrdnjama iz BMW-a ova tehnologija poboljšava izgaranje te omogućava do 8% nižu potrošnju pri visokim okretajima. Niža temperatura cilindara omogućava nižu temperaturu izgaranja čime se umanjuje pojava nekontroliranog detonatnog  izgaranja.

Samim time se kompresija povećava s uobičajenih 9.5:1 na 11,0:1, a snaga i okretni moment motora povećavaju se za 10%. Čak i ako se vozi na 95 oktana motor ne gubi snagu. Efekt snižavanja temperature izgaranja pozitivno djeluje na dugovječnost klipova, karika i svih vitalnih dijelova motora. Ovu tehnologiju ubrizgavanja vode BMW će serijski primijeniti po prvi puta 2016. kod trocilindričnih 1.5 turbo benzinaca koji bi trebali postaviti neka nova mjerila što se tiče omjera zapremine i snage te performansi i potrošnje. Dakle, taman kada pomislimo da se kod motora više ne može izmisliti “topla voda” proizvođači predstave novu tehnologiju.

130-hydrogen-water-injection-BMWi
Ključne riječi:
BMW Formula 1 Turbo benzinski
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. veljača 1923.

Milijuntni Chevrolet

Na današnji dan 1923. godine proizveden je milijuntni Chevrolet. Ova je tvrtka osnovana kada je William Durant zaposlio Loiusa Chevroleta, švicarskog trkaćeg vozača i zvijezdu Buick Racing Teama, kako bi dizajnirao novi automobil...

vs

.::.