Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Kako proizvođači vozila mogu preživjeti?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.01.2017. 11:05

Auto industrija 

Kako proizvođači vozila mogu preživjeti eru autonomnih vozila?

Kako proizvođači vozila mogu preživjeti?

Konzultantska kuća A.T. Kearney predviđa da će tržište vezano uz autonomnu vožnju narasti do 560 milijardi USD do 2035. godine i predstavljat će skoro 17% cijelog globalnog tržišta automobila.

Gubi li auto industrija utrku kada je u pitanju autonomna vožnja? Na to pitanje odgovara studija “Kako proizvođači vozila mogu preživjeti eru autonomnih vozila”, konzultantske kuće A.T. Kearney.

Studija zasnovana na više od 150 intervjua provedenih s direktorima iz kompanija širom svijeta koji su jako motivirani da autonomna vožnja postane pristupačna realnost za korisnike i poduzeća predviđa 560 milijardi USD vrijedno tržište koje će do 2035. godine predstavljati skoro 17% cijelog globalnog tržišta automobila. Samo u Njemačkoj svaki sedmi posao zavisi od automobila pa ako njihovi domaći proizvođači vozila ne dožive uspjeh u području autonomnih vozila to bi moglo imati dalekosežne posljedice na njemačku poslovnu zajednicu.

Ana Petrić, Manager u A.T. Kearney

Ana Petrić, Manager u A.T. Kearney

''Poslovni modeli proizvođača vozila srednje klase, poput Toyote, Volkswagena, Seata i Citroena dovode se u pitanje“, kaže Ana Petrić, Manager u A.T. Kearney. „Prateći primjere kojeg su postavili tehnološki pioniri industrije, kao što su GM, BMW i Ford, morat će formirati strateške saveze s partnerima izvan auto industrije ako žele na primjer pružati atraktivna telematička rješenja. No, čak će i premium proizvođači poput Audija, Porschea, Mercedesa i BMW-a zavisiti od vanjskih stručnjaka.''

Zaključak studije je kako će autonomna vožnja biti okidač koji će potaknuti prvi veliki val rasta 21. stoljeća. “Ovo označava kraj lanca vrijednosti kakvog mi poznajemo jer će tradicionalni proizvođači vozila biti samo jedni od igrača koji će se boriti za udio kolača vrijednog 560 milijardi USD.” rekla je Ana Petrić.

Evolucija sustava konekcije

Evolucija sustava konekcije

Autori očekuju kako ćemo vidjeti podjelu auto industrije kakvu danas poznajemo. Pokraj proizvođača vozila, davatelji usluga će također stvoriti svoju brzo rastuću i nezavisnu industriju. Već 2025. godine njihovi prihodi zasnovani na potrošnji kao i prihodi od zabave, multimedija i ponude informacija mogli bi prerasti prihode koje tradicionalni proizvođači vozila ostvaruju od dodatne opreme. Prema prognozama tržište vozila podijelit će se na tri segmenta: premium, nisko budžetni i segment dronova.

Do sada se dosta uspjeha pripisivalo suradnji s tehnološki najnaprednijim dobavljačima. Prvi primjeri podupiru ovu teoriju: BMW je nedavno već najavio planove za suradnju s Intelom i Mobileyeom. Grupa, sa sjedištem u Munchenu, planira lansirati na tržište svoje prvo samo-upravljajuće vozilo 2021. godine. Kako bi na vrijeme odradio svoj dio posla, Daimler već surađuje s više dobavljača senzorskih sustava i kamera.

Kompanije koje ce kreirati eko sustave za automobile

Kompanije koje će kreirati eko sustave za autonomne automobile

U isto vrijeme, novi igrači poput Googlea, Applea, Facebooka, Ciscoa i Microsofta te Samsunga, Siemensa i Deutsche Telekoma se isto ubacuju na ovo tržište. Neke od ovih korporacija imaju izuzetno jake brandove, tehnološku stručnost, visoke budžete za istraživanje i razvoj te prije svega pristup korisnicima. Zbog toga su najveća prijetnja auto industriji.

Prednosti autonomne vožnje su smanjenje broja prometnih nesreća za 70 posto dok bi manje mehaničkog naprezanja automobila moglo smanjiti troškove održavanja vozila za 35 posto. Nadalje, korištenjem alternativnih sustava za vožnju kao i stvarno-vremenskih automatiziranih sustava za upravljanje prometom može doći do smanjenja potrošnje goriva do 30 posto.

Ključne riječi:
autonomna vožnja
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.