Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Automobili sami voze po cestama

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.12.2013. 21:00

Autonomna vožnja 

U švedskom Gothenburgu automobili će sami voziti po cestama

Automobili sami voze po cestama

Život na sjeveru postaje tehnološka budućnost - Volvo Cars je pokrenuo projekt koji u Gothenburgu omogućuje da automobili sami voze po cesti u dužini od oko 50 kilometara.

Radi se o samovozećim automobilima koji će se sami kretati po javnim cestama po kojima se ljudi svakodnevno voze sa svojim (klasičnim) automobilima i drugim vozilima na posao, do obitelji i prijatelja, na kojima su gužve također prisutne.

Pogledajte video u kojem možete vidjeti kako će to funkcionirati u praksi: 

Drive me“ projekt sastoji se od 100 samovozećih Volvovih automobila, a riječ je o prvom svjetskom pilot projektu autonomne vožnje iza kojeg stoje Volvo, švedska transportna administracija, švedska agencija za transport te Lindholmen Science park i grad Gothenburg. Cilj je nulta stopa žrtava u prometu, a vozila bi se sama trebala boriti sa svim uvjetima u prometu, kao i napuštanje prometnog toka kada vozač nije sposoban za vožnju.

Autonomna voznja (3)

Projekt Drive me starta u 2014. godini, prvi automobili na cestama Gothenburga očekuju se 2017. godine i fokusira se na nekoliko bitnih područja:
-kako autonomna vozila donose socijalne i ekonomske prednosti poboljšanjem učinkovitosti prometa te unapređenjem sigurnosti na cesti
-infrastrukturni zahtjevi za autonomnu vožnju
-tipične situacije u prometu, pogodne za autonomna vozila
-uvjerenost kupaca u autonomne automobile
-kako drugi sudionici u prometu komuniciraju sa samovozećim automobilima.

Autonomna voznja (4)

Nema kazne za telefoniranje u vožnji

Što će donijeti autonomna vožnja? Smanjit će se štetne emisije i poboljšati kvaliteta zraka, moći ćemo se tijekom vožnje potpuno opustiti, čitati novine, surfati Internetom, pričati na telefon, automobili će se moći sami parkirati (vozač će prilikom ulaska na parking napustiti vozilo). Testna vozila koristit će novu SPA platformu, a prvi SPA model bit će potpuno novi Volvo XC90 koji će se predstaviti u 2014. godini.

Autonomna voznja (2)
Ključne riječi:
autonomna vožnja sigurnost Volvo XC90
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.