Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Novi sustav prilagodljivih prednjih svjetala

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.10.2014. 00:49

Mazda 

Novi sustav prilagodljivih prednjih svjetala

Novi sustav prilagodljivih prednjih svjetala

Mazdina prilagodljiva LED prednja svjetla podižu upravljanje svjetlima na novu razinu.

Mazda je u Tokiju na CEATEC Japan 2014, inače vodećem sajmu IT i elektronike koji je održan između 7. i 11. listopada, izložila novu generaciju sustava prilagodljivih LED svjetala. Mazda je time postala prvi japanski proizvođač automobila koji je takav autonomni sustav kontrole svjetala predstavio javnosti.

Pa da provjerimo što je to Mazda osmislila...

Prilagodljiva LED prednja svjetla (Adaptive LED Headlights - ALH) koriste niz LED svjetlećih elemenata dugog svjetla podijeljen u četiri bloka, koji se mogu samostalno kontrolirati. Poput sustava kontrole dugih svjetala (HBC – High Beam Control), dostupnog kod Mazdinih vozila nove generacije, ALH koristi kameru za otkrivanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i onih ispred. No, umjesto da isključuje duga svjetla u potpunosti, kako bi izbjegao zasljepljivanje i ometanje drugih vozača, ALH isključuje samo LED svjetla u određenom smjeru. Zbog toga duga svjetla ostaju uključena cijelo vrijeme, povećavajući vidljivost, a s njom i sigurnost noću, kada su prometne nesreće s teškim posljedicama i najčešće.

ALH također dolazi s oborenim svjetlima širokog snopa, kojeg omogućuju LED diode postavljene na bokovima prednjih svjetala i tako osvjetljavaju prostor koji uobičajena svjetla ne mogu doseći. Poseban modus rada za autocestu još je jedna značajka sustava ALH, pri kojem se svjetlosni snop kada putujete velikim brzinama automatski podiže kako bi ranije osvjetlio prometne znakove i potencijalne prepreke.

Ključne riječi:
Mazda Nove tehnologije svjetla
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 29. studeni 1996.

11-29-1996 Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik Volkswagena Jose Ignacio Lopez morao je odstupiti s položaja nakon optužbi da je ukrao trgovačke tajne iz General Motorsa za vrijeme dok je radio u toj tvrtci. Lopez je 1993. zajedno s još trojicom menadžera iz GM-a prešao u VW.

vs

.::.