Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Nissan Serena će imati sustav za autonomnu vožnju

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 15.07.2016. 10:21

ProPILOT 

Nissan Serena će imati sustav za autonomnu vožnju

Nissan Serena će imati sustav za autonomnu vožnju

Prodaja Nissan Serene počinje krajem kolovoza 2016. u Japanu, a u vozilo će biti ugrađena tehnologija ProPilot.

ProPilot je Nissanova tehnologija za autonomnu vožnju koja će osigurati bezbrižnost i ugodnost u vožnji autocestom. Osmišljena je za upotrebu u vožnji jednim trakom, a Nissan je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom prometu i duga putovanja.

Sustav koristi naprednu tehnologiju za obradu slike te će pratiti situaciju na cesti i u prometu i precizno upravljati vozilom, a tehnologija je, prema najavi iz Nissana, iznimno jednostavna za uporabu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućuje jednostavno uključivanje i isključivanje sustava. Jednostavno i prilagodljivo sučelje sustava ProPilot sastoji se od zaslona koji prikazuje trenutačni status sustava.

Nissan Pro Pilot technology

Na temelju informacija dobivenih od trodimenzionalne monokromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika sustav ubrzava, koči i upravlja automobilom ukoliko se ispred vozila nalaze druga vozila te prati oznake na cesti. Sustav automobil održava u sredini prometnog traka praćenjem oznaka na cesti i nadziranim upravljanjem automobilom, čak i u zavojima.

Sustav ProPilot ugrađen u model Nissan Serena za japansko tržište razvijen je za jednostavnu uporabu na japanskim autocestama. U planu je uvođenje sustava ProPilot i u vozila za europsko tržište, a prvi na redu je Qashqai sljedeće godine. Slijede američko i kinesko tržište. Sljedeća faza razvoja je autonomna vožnja u više prometnih traka čime će se omogućiti automatsko prestrojavanje vozila (od 2018. godine). A od 2020. godine Nissan planira autonomnu vožnju ponuditi u gradskom okruženju i u križanjima.

Serrena _ Pro Pilot
Ključne riječi:
autonomna vožnja Japan Nissan Serena
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 27. rujan 1925.

9-27-1925  Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

U šumi Eifel započela je gradnja jednog od najpoznatijih svjetskih trkališta, Nurburgring. Staza je imala oko 21 kilometra i 72 zavoja. Tijekom godina staza odnijela brojne živote, a danas se u izvornom obliku koristi samo za rijetke prigode.

vs

.::.