Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Ekskluzivno: Kamioni Mercedes Benz sami voze po njemačkim autocestama

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.03.2016. 18:02

Uvjerili smo se 

Ekskluzivno: Kamioni Mercedes Benz sami voze po njemačkim autocestama

Ekskluzivno: Kamioni Mercedes Benz sami voze po njemačkim autocestama

Ništa čudno nije izgledalo na njemačkom autobahnu A52 - po desnoj voznoj traci vozila su se tri kamiona, ali da su putnici koji su se u tom trenutku kretali po autocesti pogledali malo detaljnije prema kabini kamiona vidjeli bi da vozači uopće ne upravljaju vozilima.

Daimler je u Dusseldorfu u okviru događanja „Shaping Future Transportation“ predstavio svjetsku ekskluzivu: kamione koji su zajedno s ostalim vozilima samostalno vozili dok je vozač samo sjedio u vozilu.

Radi se o svjetskoj premijeri kojoj smo prisustvovali u Dusseldorfu. Autonomni kamioni su opremljeni sustavom Highway Pilot Connect kojeg je Daimler prezentirao na njemačkoj autocesti A52, a sudjelovala su tri kamiona opremljena radarima, kamerama i antenama putem kojih se prikupljaju informacije te ih sustav obraduje i omogućuje kamionima samostalnu autonomnu vožnju. Kamion može u potpunosti samostalno voziti, ne treba mu nikakva infrastrukturna podrška s ceste nego samo putem kamera i radara prati stanje na cesti, bijelu crtu koja mu je putokaz, a ukoliko se ispred kamiona ili pak između njih više ubaci neko drugo vozila sustav prati situaciju te prilagođava brzinu i razmak. Brzina kojom su kamioni vozili po njemačkoj autocesti je 80 km/h.

Daimler Dusseldorf (19)

Pogled na dvije plave tipke sustava Highway Pilot Connect i ekran na kojem se prati situacija ispored kamiona

Smisao Daimlerove tehnologije Highway Pilot Connect jeste i povezivanje više kamiona u formaciju (kolonu) kako bi se ostvarile uštede, a na predstavljanju u Dusseldorfu izjavili su da se prosječna ušteda u formaciji s tri kamiona kreće 7%; pri tome prvi kamion štedi 2%, drugi 11%, a treći 9% goriva ukoliko potrošnju usporedimo s klasičnom potrošnjom.

Daimler Dusseldorf (7)

Novinar VidiAuta ispred Mercedesa Actros 1845 u koji je ugrađena autonomna tehnologija Highway Pilot Connect

Ukupni domet kontrolne jedinice putem koje vozila komuniciraju u koloni je do 200 metara, a udaljenost između kamiona je 15 metara, kako bi se ostvarile uštede na gorivo koristeći zavjetrinu. Dakle, u formaciju se, ako uzmemo u obzir da je dužina tegljača kamiona 18,5 metara, na duljini do 200 metara može spojiti do šest kamiona. Vozila cijelo vrijeme primaju informacije od prvog kamiona u koloni, a ukoliko se nešto dogodi (naglo kočenje zbog predmeta na cesti) ili pak dođe do potrebe usporavanja zbog poledice tada i ostala vozila mogu stići na vrijeme reagirati kočenjem ili pak prebacivanjem kontrole vožnje na vozača. Vozač inače ne može ustati s vozačkog sjedala i recimo leći ili pak spavati u vožnji nego i dalje mora biti u pripravnosti.

Daimler Dusseldorf (9)

Sven Ennerst je Head of truck product engineering u Daimler Trucks

Nadalje, ukoliko se tijekom vožnje kamion mora prebaciti u drugi vozni trak, to za sada nije moguće - ako je potrebno napraviti pretjecanje tada se vozaču sugerira da preuzme kontrolu nad upravljačem i papučicama te obavi prestrojavanje ili pretjecanje. Treba li skrenuti s autoceste i u tom slučaju vozač preuzima kontrolu. Spomenimo i kako vozači na tabletu u kabini mogu pratiti što se događa s prvim kamionom, a prati se i topologija terena tako da prediktivni tempomat u kamionu unaprijed, nekoliko kilometara prije može procijeniti koju brzinu treba održavati kako bi se na najučinkovitiji način savladao uspon.

Daimler Dusseldorf (4)

Higway Pilot Connect se pokreće jednostavno, samo putem dva gumba - prvi kamionu omogućuje samostalnu, autonomnu vožnju dok drugi omogućuje vožnju u koloni odnosno formaciji. Naravno, iza ova dva gumba se nalazi cijeli vrlo kompleksan sustav koji se sastoji od dvaju radara - prvi je dometa 70 metara (130 stupnjeva), a drugi do 250 metara (hvata kut do 18 stupnjeva). Za prostor između njih zadužena je stereo kamera koja pak hvata sliku udaljenosti do 100 metara i pod kutom 45 stupnjeva. Četvrti uređaj koji se koristi je video kamera koja može snimiti sliku odnosno stanje na terenu udaljenosti do 300 metara, a kut je 60 stupnjeva. Sve to ulazi u centralnu jedinici koja obrađuje podatke i zatim upravlja hibridnim kolom upravljača.

Daimler Dusseldorf (21)

Na fotografiji možete vidjeti sustave koji nadziru promet i prometnu situaciju ispored vozila

Daimler Dusseldorf (17)

Stereo kamera i antene na prednjem dijelu kamiona

Daimler Dusseldorf (22)

Udaljenost i kutovi do kojih dopiru radarske zrake i kamere koje snimaju prometnu situaciju

Zatim, tu su dvije wireless antene koje paralelno odašilju signal prema drugim kamionima (ukoliko jedna antena prestane emitirati signal, ulogu primarne antene preuzima onda druga), a broj poruka koje se izmjenjuju između vozila može biti do 10 u sekundi. Putem antena se odašilju informacije koje prvi kamion prima od kamera i radara kako bi sustavi u drugim kamionima na vrijeme mogli predvidjeti moguće problematične situacije u prometu, čak ako ih niti ne vide.

Daimler Dusseldorf (20)

Ovo je stvarna slika s njemačkog autobahna - tri Mercedesova kamiona autonomno voze pored svih drugih vozila na autocesti

Autonomna vožnja je logičan sljedeći korak koji forsira prijevoznička industrija kako bi se ostvarile uštede u gorivu, prevezlo više tereta, a cilj je da kamioni što duže budu u pogonu. Zbog toga se u Dusseldorfu spominjao izraz Internet of Things koji raznim uređajima omogućuje praćenje, analizu i komunikaciju raznih vrsta uređaja. Iz Daimlera su istaknuli kako će njihovo prvo autonomno vozilo na cesti ipak biti osobni automobil, a ne kamion koji smo vidjeli u Dusseldorfu.

Daimler Dusseldorf (5)

Ulazak kamiona u prezentacijski prostor do kojeg je stigao autocestom A52

Četvrta industrijska revolucija

Na događaju u Dusseldorfu pod nazivom „Shaping Future Transportation“ bilo je riječi i o izvorima energije koji se koriste za transport tako da će se morati pronalaziti novi izvori energije - pojavit će se novi modeli proizvodnje energije iz vjetra i sunca čime će se stvarati novi poslovni modeli. Digitalizacija, kao dio četvrte industrijske revolucije kojoj upravo svjedočimo zahvatit će sve procese pa tako i transportnu industriju. Pojavljuju se share servisi poput Ubera koje mlade generacije favoriziraju. Bitni su i data centri putem kojih se može upravljati voznim parkovima. Internet of Things ili internet stvari učinit će da logistika bude u potpunosti povezana s kamionima, sve jedinice će međusobno komunicirati i izmjenjivati razne (prometne) informacije tako da vozači neće gubiti vrijeme na papirologiju i popunjavanje formulara čime će se povećati broj sati rada kamiona koji se ne kreću dok se vozači bave papirologijom. Danas u Njemačkoj u industriji povezanoj s kamionima radi milijun ljudi. Svi trebaju transport - bez kamiona nema hrane i potrepština, a do 2050. godine utrostručit će se globalni cestovni prijevoz tereta.

Daimler Dusseldorf (8)
Ključne riječi:
autonomna vožnja Daimler Dusseldorf Mercedes svjetska premijera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.