Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi PSA Peugeot Citroën prešao 3000 km u autonomnom načinu rada

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.12.2015. 17:22

Prototipni automobil na putovanju po Europi 

PSA Peugeot Citroën prešao 3000 km u autonomnom načinu rada

PSA Peugeot Citroën prešao 3000 km u autonomnom načinu rada

Nakon pionirskog pothvata u Francuskoj u kojem je 2. listopada prešao put od Pariza do Bordeauxa, prototipni automobil grupe PSA Peugeot Citroën prešao je granice Francuske odvaživši se na putovanje od 3 000 km - od Pariza do Madrida preko Viga.

Toplu dobrodošlicu zaželjela mu je i potpredsjednica i glasnogovornica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría, koja je tom prigodom izjavila: „Danas nije potrebno razmišljati o budućnosti jer je ona već tu. Prije nego što to možemo i zamisliti, ovo vozilo bit će normalan način putovanja na cestama sutrašnjice.”
Na povratku je automobil prošao kroz Perpignan, Marseille i Lyon i vratio se u tehnički centar Grupe koji se nalazi u Vélizyju, u okolici Pariza. Tijekom cijelog putovanja upotrebljavao se autonomni način rada bez uplitanja vozača na dozvoljenim cestovnim dionicama. Automobil je sam prilagođavao svoju brzinu i mijenjao prometne trake uzimajući u obzir ostala vozila, ograničenja brzine i infrastrukturu.

Véhicule autonome front

U srpnju 2015. Grupa je postala prvi proizvođač automobila koji je dobio ovlasti potrebne za provođenje probnih vožnji na otvorenoj cesti u Francuskoj za svoja četiri prototipa autonomnih vozila, koji su dosad već prešli više od 10.000 kilometara probnih vožnji. U 2016. grupa PSA imat će petnaestak takvih prototipova. Proširenjem ovlasti i na španjolske ceste timovima za istraživanje i razvoj omogućuje se da razviju funkcije autonomnog vozila i izvan francuske cestovne mreže.

Povodom ovog putovanja Gilles Le Borgne, direktor odjela za istraživanje i razvoj Grupe PSA Peugeot Citroën, rekao je: „Ponosan sam što autonomno vozilo koje su razvili naši timovi u tehničkim centrima u pariškoj regiji prelazi granice u Europi. Ovaj izlet u Španjolsku rezultat je bliske suradnje između naše Grupe i Centra za automobilsku tehnologiju u Galiciji (CTAG), osobito u izazovnom području sučelja čovjeka i računala u automatiziranoj vožnji. Ovaj tehnološki podvig ključan je korak naprijed u oblikovanju mobilnosti u budućnosti.”

PSA Peugeot Citroën - 3000km en mode autonome
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.