Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Do 2021 godine potpuno autonomna vožnja

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 05.07.2016. 14:02

BMW, Intel i Mobileye 

Do 2021 godine potpuno autonomna vožnja

Do 2021 godine potpuno autonomna vožnja

Tri tvrtke iz sektora automobila, tehnologije, računalnog vida i strojnog učenja (BMW Group, Intel i Mobileye) surađuju kako bi do 2021. u proizvodnju pustili rješenja za potpuno automatiziranu vožnju.

BMW Group, Intel i Mobileye udružili su snage s ciljem samovozećih automobila, a budućnost automatske vožnje obećava promjene na bolje u životu građana i društva. Ipak, do tada je potrebno pronaći sveobuhvatna rješenja u kojima se inteligentne značajke integriraju na svim razinama mreže, od brava na vratima do podatkovnih centara.

BMW Group će u suradnji s Intelom i Mobileyeom grupacijom razviti potrebna rješenja i inovativne sustave za potpuno automatiziranu vožnju kako bi te tehnologije do 2021. krenule u serijsku proizvodnju. Model BMW iNEXT bit će temelj strategije autonomne vožnje grupacije BMW Group i osnova za flote potpuno autonomnih vozila, ne samo na autocestama već i u gradskim okruženjima u kojima će se koristiti za automatizirana rješenja za dijeljenje prijevoza.

Brian Krzanich (Intel), Harald Krüger (BMW) i Amnon Shashua (Mobileye)

Brian Krzanich (Intel), Harald Krüger (BMW) i Amnon Shashua (Mobileye)

Cilj suradnje, uz tehnologije za automatiziranu vožnju uz koje će prijevoz postati sigurniji i jednostavniji jest razviti rješenja spremna za izazove budućnosti kojima će se vozačima omogućiti ne samo da maknu ruke s upravljača već i da dostignu razinu na kojoj mogu "isključiti oči" (treća razina), a na kraju i mozak (četvrta razina), čime se vrijeme koje vozač provodi u automobilu pretvara u vrijeme za odmor ili rad. Tim stupnjem autonomije vozilu bi se, na tehničkoj razini, omogućilo postizanje završne razine vožnje – "bez vozača" (peta razina), na kojoj u automobilu više nema ljudskog vozača. Time se otvara prilika za uvođenje samovozećih automobila do 2021. i postavljaju temelji potpuno novih poslovnih modela u povezanom, mobilnom svijetu.

U bliskoj budućnosti ove tri tvrtke će održati demonstracija autonomne probne vožnje s prototipom za iznimno automatiziranu vožnju (Highly Automated Driving, HAD). Tijekom 2017. platforma će se proširiti na flote automobila uz proširene autonomne probne vožnje.
Intel nudi sveobuhvatan tehnički portfelj kojim se pogone i povezuju milijarde pametnih i povezanih uređaja, uključujući automobile. Za potrebe složenih radnih opterećenja nužnih za autonomne automobile u gradskim okruženjima Intel nudi računalnu snagu koja se proteže od procesora Intel Atom do procesora Intel Xeon te doseže do 100 teraflopsa energetski učinkovitih performansi bez potrebe za ponovnim pisanjem programskog koda.

Ključne riječi:
autonomna vožnja BMW
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 17. studeni 1906.

11-17-1906 Rođen osnivač Honde

Rođen osnivač Honde

Soichiro Honda, osnivač prestižne tvrtke rođen je na današnji dan u gradu Hamamatsu, dvjestotinjak kilometara udaljenom od Tokija. Nakon uspješne vozačke karijere Honda je osnovao tvrtku 1948. godine, sa startnim kapitalom od mizernih 1.500 dolara. S proizvodnjom automobila Honda se počela baviti 1962. godine.

vs