Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Concept Coupe je sljedeća generacija legendarnog P1800

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 04.09.2013. 13:58

Volvo 

Concept Coupe je sljedeća generacija legendarnog P1800

Novi Volvo Concept Coupe prvi je od tri konceptna automobila koji otkrivaju dizajnerske mogućnosti što ih nudi nova podesiva SPA arhitektura, a nadahnut je suvremenim skandinavskim životnim stilom i dizajnom, kao i legendarnim elementima iz Volvove prošlosti.

Concept Coupe posjeduje brojne elemente koji kao uzor imaju u legendarnom Volvu P1800 iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Nakon više od godinu dana iščekivanja, prvi dizajnerski rad novog starijeg dopredsjednika Volvo dizajna, Thomasa Ingenlatha, pokazuje kako dizajn može unijeti emocije u Volvo vozila te najavljuje novu generaciju Volvo modela koja starta 2014. godine uz obnovljeni model Volvo XC90.

Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil iz snova. Dizajniran je kako bi predstavio sve mogućnosti naše nove arhitekture vozila: pouzdan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je nadolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil od ovog konceptnog modela, kada se pojavi sljedeće godine odmah ćete primijetiti vezu s tek predstavljenim konceptom,“ izjavio je Thomas Ingenlath.

Podesiva SPA platforma oslobađa Volvo dizajnere i inženjere od ograničenja koja su imale prethodne zajedničke multibrand platforme.

Vizualni dojam novih proporcija najsnažniji je kada Volvo Concept Coupe gledamo sa strane. Razmak između komandne ploče i prednje osovine je produžen, a putnička kabina je blago povučena prema natrag. Nisko postavljen poklopac motora i krov te 21-inčni petokraki naplatci također doprinose dojmu elegantnog Gran Tourer automobila. Hrabar stav naglašava bočna linija koja se elegantno proteže cijelom dužinom vozila.

Lice novog Volva Concept Coupe obilježava nova topografija poklopca motora i „plutajuća“ maska hladnjaka na koju se nastavljaju nova DRL dnevna svjetla u obliku slova T. Kao i na stražnjim svjetlima, dnevna DRL svjetla su distinktivan element u novom dizajnerskom pravcu Volva.

SPA arhitektura priprema se i za potpuno autonomnu vožnju. Prvi sustav autonomnog upravljanja u cilju izbjegavanja nezgoda bit će predstavljen tijekom 2014. godine, a Volvo planira da potpuno autonomne automobile ponudi do 2020. godine.

Benzinski plug-in hybridni pogon u Volvo Concept Coupe modelu naglašava Volvovu strategiju korištenja elektrifikacije u cilju stvaranja četverocilindarskih motora koji će ponuditi mogućnosti na nivou V8 motora.

Konceptni automobil pokreće 2.0 litarski Drive-E benzinski motor opremljen turbopunjačom i kompresorom, sparen s električnim motorom na stražnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od 400 KS i više od 600 Nm okretnog momenta.

Ključne riječi:
Concept Coupe SPA platforma Volvo P1800
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.