Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Novi XC90 otkriva pješake u noći

Autor: m.s. Objavljeno: 10.07.2013. 11:42

Volvo 

Novi XC90 otkriva pješake u noći

Novi XC90 otkriva pješake u noći

Novi Volvo XC90 za 2014. godinu donosi brojne nove sigurnosne značajke kao što su sustav praćenja rubova ceste i prepreka s pomoći pri upravljanju, otkrivanje pješaka i drugih vozila...

Novi će Volvo XC90 biti izrazito zanimljiv i siguran automobil, ne samo za putnike u vozilu nego i za druge sudionike u prometu. Donosimo neke od sigurnosnih značajki prvog Volva sa sustavom autonomnog upravljanja koji će izbjegavati sudare.

Sustav otkrivanja pješaka u noći - prvi na svijetu sustav koji učinkovito detektira pješake u noći i automatski koči u slučaju potrebe. Osim za detekciju pješaka, tehnologija funkcionira i za otkrivanje drugih vozila te biciklista.

Sustav praćenja rubova ceste i prepreka s pomoći pri upravljanju - ova tehnologija otkriva hoće li automobil izletjeti s ceste te automatski preusmjerava upravljanje kako bi se vozilo vratilo natrag na pravu putanju. Ova je tehnologija prva takve vrste na svijetu i funkcionira čak i na putovima na kojima nema oznaka sa strane ceste.

Prilagodljivi tempomat sa sustavom pomoći pri upravljanju - tehnologija koja pomaže vozaču pri održavanju smjera kretanja u traci te prati ritam prometa. Novi sustav automatski slijedi vozilo koje se kreće ispred.

Ublažavanje posljedica udara u životinje također je pionirska tehnologija koja otkriva životinje i automatski koči kako po danu tako i po noći. Tehnologija je zamišljena da pomogne vozaču izbjeći sudare ili ublažiti brzinu i snagu udara u životinju, a bit će premijerno predstavljena pred kraj 2014. kada novi Volvo XC90 stigne na tržište.

Volvo Car Group predstavio je sve ove tehnologije kao dio napora da se do 2020. godine broj ozbiljno ozlijeđenih ili poginulih ljudi u prometnih nesrećama svede gotovo na nulu - bit će to „Car 2 Car“ sustavi komuniciranja među automobilima koji će omogućiti međusobnu razmjenu informacija između vozila i njihovog okoliša čime će se otvoriti fantastične mogućnosti. Vitalne će se informacije razmjenjivati između aktera u prometu kako bi se stvorili uvjeti za sigurniju i udobniju vožnju.
Tehnologija se temelji na komuniciranju između odašiljača u vozilima i prometne infrastrukture poput prometnih znakova i svjetala.

Ključne riječi:
otkrivanje pješaka Volvo XC90
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.