Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Zrak u automobilu čistiji od vanjskog

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.05.2013. 16:44

Volvo 

Zrak u automobilu čistiji od vanjskog

Zrak u automobilu čistiji od vanjskog

Volvo ima zanimljiv cilj: stvoriti ambijent u automobilu koji nudi zrak čišći od vanjskog. To podrazumijeva čišćenje zraka koji dolazi izvana te smanjenje štetnih emisija materijala korištenih u izradi interijera.

Životno okruženje unutar Volvo automobila teži tome da bude potpuno sigurno za osjetljive osobe. Sistematski rad Volvo inženjera na ovom području rezultirao je time da je švedska udruga za astmu i alergije preporučila čak sedam Volvo modela - S80, V70, XC70, XC60, S60, V60 i V40.

Gotovo 45 posto populacije industrijskog svijeta pati od neke vrste alergije ili osjetljivosti, a više od 10 posto boluje od astme. Jedan od razloga dramatičnog povećanja od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas jesu zračni zagađivači kao što su dušični oksidi, razina ozona, čestice te pelud.

Volvo odgovara na ove izazove sistematskim pristupom svim relevantnim problemima. Sredinom 90-tih godina kompanija je uspostavila norme i započela testiranje u cilju stvaranja što ugodnije atmosfere unutar automobila. Tako je Volvo S80, predstavljen 1998. godine, bio prvi model u kojem je ovaj rad postao očigledan.

Rad na uspostavljanju ugodne atmosfere u interijeru automobila može se podijeliti na dva glavna elementa - kvalitetu zraka i kontaktne alergije. Tako je u cilju smanjenja kontaktnih alergija značajno smanjena količina nikla u metaliziranim dijelovima interijera, dok se koža potamnjuje procesom bez kroma. Volvo je stvorio dva sustava - Interior Air Quality System (IAQS) i Clean Zone Interior Package (CZIP).

-IAQS kontrolira kvalitetu zraka koji ulazi u kabinu i automatski zatvara otvore ventilacije ukoliko količina štetnih elemenata postane prevelika ili prilikom ulaska u tunel. Višestruki filtar odstranjuje čestice i pelud, ali i koristi sloj aktivnog ugljena kako bi uklonio mirise i ozon.

-CZIP tehnologija osigurava da se zrak u automobilu automatski provjetrava minutu nakon otključavanja. Ovaj je sustav pohvalila švedska udruga za astmu i alergije.

Ono što poznajemo kao miris novog automobila zapravo je emisija od korištenih materijala. Sama količina ne predstavlja problem, ali tijekom toplih dana dolazi do koncentracije koja iritira osjetljivije osobe. Ove se supstance brzo provjetravaju, ali je dugoročni cilj Volva da u potpunosti eliminira ove emisije.

Volvo provodi test simulacije sunca od 2000. godine. Kako se većina emisija unutrašnjih materijala javlja na visokim temperaturama, Volvovi eksperti koriste simulator sunca kako bi provjerili razinu emisija. Automobil se zagrijava sve dok temperatura interijera ne dostigne 65 stupnjeva C, što odgovara temperaturi koju dostigne interijer automobila parkiranog na suncu.

Tijekom testa, mjere se količine organskih isparenja i aldehida, a Volvo ima jasna ograničenja po pitanju ovih elemenata, jer njihova visoka razina izaziva glavobolje, mučninu i vrtoglavicu, a može izazvati i astmu te brojne respiratorne alergije.

Zrak u Volvo automobilu cistiji od vanjskog_2_800

Tim za mirise

Program testiranja uključuje i mišljenje takozvanog 8-članog tima za mirise, čiji članovi mirišu razne elemente kako bi otkrili njihove mirise i otklonili one koji su prejaki ili neugodni. Mirisi se ocjenjuju ocjenama od 1 do 6, gdje 1 označava „jedva primjetno“, a broj 6 „neizdrživo“. Materijali koji će se koristiti u interijeru ne smiju imati ocjenu veću od 3 „ jasno primjetno, ali još uvijek ugodno“.

Ključne riječi:
mirisi S60 S80 Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.