Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Pogledajte kako automobil sam traži slobodan parking

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 21.06.2013. 13:04

Tehnologije 

Pogledajte kako automobil sam traži slobodan parking

Konceptni automobil sam traži slobodno parking mjesto, a zatim i sam uparkirava vozilo, bez pomoći vozača. Istovremeno, pametni automobil komunicira i s drugim automobilima i pješacima koji se nalaze na parkiralištu.

Ukratko, vozač dolazi do parkinga, putem aplikacije na mobilnom telefonu aktivira sustav autonomnog parkiranja i ostavlja automobil na ulazu u parking, a kasnije dolazi po njega. Koncept samostalnog parkiranja razvio je Volvo, a konceptni automobil će biti predstavljen sljedeći tjedan.

Vehicle 2 Infrastructure tehnologija, tj. odašiljači u cestovnoj infrastrukturi, obavještavaju vozača kada je usluga dostupna. Vozač preko aplikacije na mobilnom telefonu aktivira sustav autonomnog parkiranja i bezbrižno se udaljava od vozila. Automobil zatim putem senzora određuje slobodno parking mjesto i samostalno dolazi do njega. Procedura se obrnutim redoslijedom obavlja kada se vozač vraća po automobil.

Kombinacija autonomne vožnje s detekcijom i automatskim kočenjem omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila s ostalim vozilima i pješacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su prilagođeni za ugodnu integraciju u parking okruženju. Autonomno pokretani automobili moraju se sigurno kretati u okruženju s neautonomnim vozilima i nezaštićenim sudionicima u prometu.

Nakon prvih konceptnih vozila planirano je predstavljanje ove inovativne tehnologije krajnjim korisnicima.

Autonomno upravljanje bit će dostupno u Volvu XC90 sljedeće generacije krajem 2014. godine, najavljuju iz Volva.

Ključne riječi:
parking Volvo XC90
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.