Vidiauto Novosti Najave Već 20 godina ne proizvodi se „dosadni“ kockasti Volvo 240

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 01.05.2013. 09:48

Volvo 

Već 20 godina ne proizvodi se „dosadni“ kockasti Volvo 240

Već 20 godina ne proizvodi se „dosadni“ kockasti Volvo 240

Vjerojatno se svi sjećate Volva 240, automobila kockastog dizajna, kojeg su mnogi smatrali dosadnim, ali koji je postavio međunarodne standarde u području sigurnosti i zaštite životnog okoliša.

5. svibnja 2013. godine navršit će se 20 godina od prestanka proizvodnje najprodavanijeg Volvo modela - serije 240. Tijekom 19 godina postojanja, Volvo 240 je proizveden u gotovo 2,9 milijuna primjeraka. Automobil je osvojio europsko Touring Car prvenstvo te prije odlaska u povijest u svinju 1993. godine postigao kultni status.

Volvo 240 predstavljen je u kolovozu 1974. godine kao nasljednik popularne serije modela 140, te je donio brojna inovativna tehnička rješenja na raznim područjima. Posebno treba naglasiti visoku razinu sigurnosti te robustan vizualni nastup, po uzoru na VESC sigurnosni koncept, a koji je Volvo predstavio dvije godine ranije. Izgled modela, uz mnoge druge detalje, uključivao je velike odbojnike koji su dali karakterističan izgled prednjeg dijela automobila. Dinamičke i sigurnosne kvalitete novog Volva 240 bile su dobro prihvaćene, ali ne i njegov dizajn koji je bio ocijenjen kao dosadan i prejednostavan.

Poput prethodnika, serije 140, novi 240 je također dobio luksuzniju izvedbu sa šestcilindarskim motorom oznake 260, ali i neizostavnu karavansku izvedbu. Volvo 245 je praktično postao sinonim karavanskog vozila. Istinski svestran i praktičan automobil koji je mogao „progutati“ sve što poželite, a ujedno nudio udobnu i zabavnu vožnju te naravno najvišu razinu sigurnosti među automobilima tog vremena.

Volvo serije 240_2_800

Slika sama za sebe dovoljno govori...

Istovremeno, Volvo je intenzivno radio na kontroli štetnih emisija te razvoju oksidirajućeg katalizatora koji je trebao smanjiti količinu štetnih supstanci koje nastaju izgaranjem na razumnu razinu: ugljikovodike (HC), ugljični monoksid (CO) i dušične okside (NOX). Poboljšanje kapaciteta prečišćavanja ispušnih plinova, odnosno učinkovit rad katalizatora, zahtijevao je preciznu kontrolu omjera goriva i zraka. Tako je Volvo 1976. godine izumio Lambda senzor - genijalni primjerak inženjeringa koji je omogućio katalizatoru da količinu štetnih čestica smanji za preko 90 posto.

Godinu dana kasnije, američka država Kalifornija uvela je strožije standarde za razinu štetnih čestica (ugljikovodici 0,41 g/milji, ugljični monoksid - 9,0 g/milji, dušični oksidi – 1,5 g/milji), koji su tada bile najoštriji na svijetu. Volvo automobili su korištenjem trostaznog katalizatora i Lambda senzora ispuštali osjetno manje od predviđenih granica. Emisija dušičnih oksida je bila izuzetno niska, pa je Volvo od administracije predsjednika Kartera dobio i nagradu za pionirski rad na zaštiti životnog okoliša.

Volvo 240 je tijekom svoje karijere konstantno je poboljšavan - dodana su neka nova tehnička rješenja poput turbopunjača i dizelskog motora. Reputacija dosadnog automobila je učinkovito izbrisana kada je Volvo 245 postao najbrži karavan na svijetu. Svojevrsna „leteća cigla“ pomela je konkurenciju na europskim trkalištima i postala prvak grupe A.

Tijekom posljednjih godina postojanja, Volvo 240 je bio u ponudi samo kao karavan s pet vrata te je doživio pravu renesansu jer je postao omiljen među europskim pripadnicima takozvanog yuppie pokreta. To je posebice bilo očito u Italiji gdje je model 240 Polar bio najpopularniji automobil među mladim ljudima, te tako postigao kultni status.

Ipak, konačan kraj stigao je 5. svibnja 1993. godine. Nakon 19 uspješnih godina i 2.862.573 proizvedena automobila (od tog broja 177.402 primjeraka odnosilo se na model 260), Volvo 240 je napravio posljednji naklon, gotovo u isti trenutak kada i predsjednik kompanije AB Volvo, Pehr G. Gyllenhammar. On je bio veliki ljubitelj modela 240, a posjedovao je nekoliko različitih izvedbi, od kojih su neke bile zaista posebne.

Volvo serije 240_3_800

Specijalna, skraćena izvedba

Posljednji Volvo 240 proizveden je u specijalnoj skraćenoj izvedbi, samo radi zabave i kao vid zahvale svima koji su radili na razvoju i usavršavanju ovog automobila. Posljednji produkcijski primjerak švedskom kupcu Gyllenhammar je uručio osobno, na maloj ceremoniji uz proizvodnu liniju 2:4-2.

Diljem svijeta još uvijek se kreće veliki broj primjeraka Volva 240, te iako su stari najmanje 20 godina još uvijek vjerno obavljaju svoju zadaću. Postoji i veliki broj klubova koji čuvaju baštinu modela 240.

Ključne riječi:
240 Lambda senzor Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.