Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Savjeti za zimu

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 18.01.2013. 09:44

Goodyear 

Savjeti za zimu

Savjeti za zimu

Iako je zima i na cestama vrijede zimski uvjeti, još uvijek ima vozača koji se voze na ljetnim gumama i nisu spremni za zimske uvjete. Goodyear donosi savjete za zimu te zašto su zimske gume ipak mudra investicija.

Pokazalo se da je zamjena ljetnih guma zimskima za vozače u mnogim državama troškovno učinkovito i sigurnije rješenje, što vrijedi i za one države koje obično zahvaćaju blaže zime.

U hladnijim zimskim mjesecima zimske gume imaju očite koristi, na njima prevezemo više kilometara, a imaju i dulji vijek trajanja. Ljetne se gume na niskim, hladnijim temperaturama brže troše od zimskih.

Mekša mješavina koja se nalazi u zimskim gumama idealna je za hladnije zimske temperature, gume imaju bolje prianjanje, a njima lakše upravljamo u različitim zimskim uvjetima. Mješavina na ljetnim gumama manje je elastična, profili guma međusobno se razlikuju, zato za zimske uvjete te gume nisu optimalne.

Nikamo bez zimskih guma! Odlične vozne značajke kod izuzetno niskih temperatura na suhim, mokrim, zaleđenim i snijegom ili bljuzgavicom prekrivenim cestama – sve je to vrlo važno za vašu sigurnost, koja je uvijek najvažniji kriterij kad sjednete za volan.

Provjerite je li vaše vozilo u besprijekornom stanju. Čista unutarnja i vanjska stakla, ispravna svjetla i vidljiva registracijska tablica također su važni čimbenici.

Prije zime treba posvetiti veliku pozornosti dijelovima automobila koji su posebno na udaru zbog zaoštrenih zimskih uvjeta. Zato treba provjeriti stanje akumulatora, usmjerenost svjetlosnog snopa, metlice brisača i tlak u gumama.

Važna je i razina rashladne tekućine motora te pravi omjer između tekućine za pranje stakala i vode. Izmiješajte ih prema uputama proizvođača u omjeru primjerenom za temperature ispod ledišta. Isto tako provjerite radi li besprijekorno sustav prskanja tekućine na stakla.

I prije nego što vanjske temperature postanu strahovito niske treba provjeriti sustav zračenja i grijanja. Sustav za zagrijavanje i odmrzavanje stakala također mora pravilno djelovati.

Zimsku opremu treba dopuniti prekrivačem za prednje staklo i kabelima za pomoć pri pokretanju motora kad vam se isprazni akumulator. Ako krećete na dulje putovanje, morate uvijek uvažavati klimatske i geografske uvjete. Lanci su zimi, kad najednom može napadati puno snijega, često neizostavni, a isto tako i praćenje vremenskih izvještaja.

Prilagodite način vožnje! Manja vidljivost, dulji put kočenja i promjenjivi uvjeti na cesti mogu biti fatalni ako način vožnje ne prilagodite situaciji na cesti.

A što učiniti u ekstremnim slučajevima? Može se dogoditi da zbog pokvarenog automobila ili prometnog zastoja budete izloženi hladnoći. Budite spremni na to i u automobilu držite toplu deku, dovoljnu količinu vode i hrane, ručnu svjetiljku, dodatnu toplu odjeću i napunjen mobilni telefon.

U zimsko doba zbog specifičnih voznih uvjeta trošak goriva može biti puno viši nego u druga godišnja doba. Pri uštedi na gorivu vrlo je važan čimbenik pravilan tlak u gumama. Ako su gume premalo napumpane, pri kotrljanju se puno više deformiraju, što znači da se zbog većeg otpora troši puno više energije nego što bi bilo potrebno. Istraživanja su pokazala da nepravilan tlak može povećati potrošnju goriva čak za 2,5 do 3,3 posto!

Pravilno održavanje motora automobila može znatno pridonijeti uštedi goriva.

Odstranjivanje svega snijega i leda s automobila prije kretanja na put znatno smanjuje uporabu energije uređaja za odmrzavanje i grijanje, aerodinamični otpor vozila i masu.

Rad motora u leru, čime se ponekad služite za zagrijavanje automobila, potpuni je gubitak energije.
Ne povećavajte okretaje motora prvih nekoliko kilometara da zagrijete motor i druge pokretne dijelove automobila, radije odmah krenite i ubrzavajte polako.

Sporijom vožnjom po neugodnom zimskom vremenu nećete samo biti sigurniji nego i štedljiviji.

Krovni prtljažnici i nosači za skije uzrokuju veći otpor zraka, što povećava potrošnju goriva, stoga ih skinite kad vam nisu nužni.

Nepravilan tlak u (nekvalitetnim) gumama smanjuje opću voznu izdržljivost automobila, oslabljuje prianjanje guma i njihovu kilometražu, a osim toga povećavaju se otpor kotrljanja i potrošnja goriva.

Ključne riječi:
gorivo Gume savjeti
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.