Vidiauto Testovi Testirali smo... Mazda 6 2.0i Challenge (145 KS) TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 12.03.2013. 10:45

Lagana, štedljiva i uzbudljiva

Mazda 6 2.0i Challenge (145 KS) TEST

Mazda 6 2.0i Challenge (145 KS) TEST

Novi motori, novi mjenjači, novo podvozje i nova karoserija – jednim imenom to je SkyActiv tehnologija. U praksi sada još duža nova Mazda 6 osvaja cestu, izrazito je lagana i koristi nove tehnologije za smanjenje potrošnje goriva.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Mazda 6 je potpuno novi automobil. Iako to možemo reći za velik novih automobila, koji redizajnirani ili blago redizajnirani stižu na tržište, kod Mazde se radi o potpuno novom –apsolutno svemu. Novi je dizajn, započet s modelom Mazda CX-5. Novi su motori, novi su mjenjači, novo je podvozje, nova je karoserija – ali sve se to ukratko može nazvati riječju SkyActiv. Totalnim osvježenjem na tržištu, a u što smo se uvjerili na već spomenutom modelu CX-5. S velikim smo interesom očekivali novu Mazdu 6, ne samo radi SkyActiv tehnologije nego i radi dizajna, a kao što ćete kasnije moći pročitati u testu, automobil je postao jako velik. Još malo pa možemo govoriti o 5 metara dužine.

Mazda 6 u vožnji

Sa SkyActiv tehnologijom Mazda je zaista učinila malo čudo. Već smo na modelu CX-5 osjetili što u praksi znači SkyActiv – radi se o tehnologiji koja povezuje motor, mjenjač, karoseriju i podvozje. I sve je potpuno novo, krenuli su od početka. Automobili su sada lakši, agilniji su i manje troše goriva te manje emitiraju štetne plinove. U svakom slučaju, zabavniji su (nego mnogobrojna konkurencija). Sviđa nam se Mazdina filozofija – „Ne radi drukčije stvari, radi stvari drugačije“.

Zanimljivo, 2.0-litreni benzinski motor u prethodnoj generaciji Mazde 6 imao je snagu od 150 KS, ali u odnosu na njega nova Mazda6 s 2.0 benzinskim atmosferskim motorom s četiri cilindra i 16 ventila daje 5 „konja“ manje na cesti. Mazda nudi još jedan 2.0i motor snage 165 KS. U praksi, vozači su profitirali jer novi 2.0 motor snage 145 KS od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,5 sekundi, dok je prethodnik koji smo testirali u siječnju 2011. godine ubrzava za 10,3 sekundi. Ipak, maksimalna brzina je nešto manja – 208 km/h u odnosu na stariji model s 215 km/h. Istovremeno, tvornički podaci pokazuju znatno manju potrošnju goriva – nova Mazda prema tvorničkim specifikacijama (jasno, testirano ne na cesti nego na valjcima) troši 7,1 (grad), 4,6 (izvan grada), 5,5 litara (kombinirano), dok je stara šestica trošila 9,6 (grad), 5,3 (izvan grada), 6,9 litara (kombinirano). Emisija CO2 iznosi 129 g/km.

U praksi, u stvarnim uvjetima, potrošnja nam je u gradskoj vožnji bila 9 litara, na autocesti nešto ispod 7 litara, a prosjek testa je bio oko 8 litara. Na autocesti se motor, pri brzini od 130 km/h, vrti na 2600 okretaja tako da nije bučan. Inače je unutrašnjost dobro zaštićena od vanjske buke. Recimo i kako rezervoar obujma 62 litre daje autonomiju veću od 700 kilometara na otvorenoj cesti. Moguće je postići i nešto veći rezultat, a sve ovisi kako se vozite i koliko dugo traje vožnja po otvorenoj cesti.

Kompletan test

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.