Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Kako vam se sviđaju nove registarske tablice?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.03.2015. 23:20

MUP predstavio tri finalna rješenja 

Kako vam se sviđaju nove registarske tablice?

Kako vam se sviđaju nove registarske tablice?

Splićani će moći imati zagrebačke pločice, a Zagrepčani splitske. Oznaka grada i dalje ostaje, ali nije obavezna.

Drugi, ponovljeni MUP-ov natječaj mogao bi na kraju ipak rezultirati novim registarskim pločicama koje ćete moći imati na svojem vozilu već od 1. srpnja ove godine.

Podsjetimo se, prvi UP-ov natječaj u kojem je javnosti bilo dano na glasovanje nekoliko prijedloga nije prošao – tada smo mi na VidiAuto portalu napravili jedinstveni test novih pločica postavivši sve prijedloge na stvarni automobil, a ne samo pokazali našim čitateljima čist isprint.

Zatim je uslijedio novi natječaj na koji su se radovi mogli predati do 6. veljače ove godine. Upravo iz tog natječaja stručnjaci (MUP-ovci i predstavnici Hrvatskog dizanerskog društva) su od 59 pristiglih prijedloga odabrali tri finalna idejna rješenja kao podlogu na osnovu kojih će se realizirati nove hrvatske registarske pločice koje bi nas trebale predstavljati i kada se vozimo i izvan hrvatskih prometnica. Ovo su ta tri prijedloga koja su osvojila i novčane nagrade (20.000, 15.000 i 10.000 kuna):

1

1. nagrađeno rješenje
Predstavnik:doc.dr.sc.Nikola Đurek
Članovi tima: doc. dr. sc. Nikola Đurek, doc. Damir Bralić, Andrija Mudnić, Luka Reicher
Suradnik: Boris Ljubičić

2

2. nagrađeno rješenje – tvrtka KVADRAT&KRUG iz Zagreba, Zatišje 8a,
KVADRAT & KRUG d.o.o. Zagreb
Boris Ljubičić i Igor Ljubičić

3

3. nagrađeno rješenje
Predstavnik: Gordan Resan
GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o. Rijeka

Kao što je vidljivo iz ovih prijedloga, na dva od tri se želi zadržati slovna oznaka grada kojem vozilo pripada dok se na trećem nalaze dva slučajno odabrana slova kako se ne bi otkrivao identitet područja s kojeg vozilo dolazi. Zadržat će se dosadašnji raspored brojeva i slova – prvo će i dalje biti ispisani brojevi, a zatim slova. Kockice zamjenjuju hrvatski grb, s tim da će se birati između dvije, tri i pet kockica koje asociraju na naš grb. Također, odlučit će se i o poziciji kockica - prvonagrađeni prijedlog s kockicama na drugoj poziciji, odmah nakon oznake grada, predstavlja osnovu za lakše zapamtiti slova i brojeve jer su ipak na taj način ona razdvojena, za razliku od druga dva rješenja kod kojih se u praktički neprekinutom nizu nalazi sedam do osam slova i brojeva. 

Nove HR registarske pločice (1)

Tri finalna prijedloga registarskih pločica su na stolu (foto: Mup.hr)

Novost je bar kod na tablicama koji će najvjerojatnije donijeti poskupljenje pločica za desetak posto (za 5 do 10 kuna). Zanimljivi su za proučiti i fontovi koji su korišteni – primjećuje se razigranost fonta brojeva, a jedno rješenje pokušava oponašati britanske i njemačke pločice u tom pogledu. Zajedničko je svim prijedlozima da će u lijevom kutu biti fiksirana oznaka Europske unije, uz slova HR. Novost su i nova registarska područja odnosno novi gradovi kao što je Velika Gorica, a moći ćete i promijeniti svoju pločicu nekih drugim slovima, ukoliko ne želite imati ZG oznaku, na primjer.
Dakle, oznaka grada i dalje će ostati, ali vozači koji na taj način ne žele otkrivati svoj identitet moći će uz nadoplatu zatražiti umjesto oznake grada bilo koja dva slova, pa čak i ona koja predstavljaju oznaku nekog grada – tako će Splićani koji rade u Zagrebu, a voze vozilo splitskih oznaka, moći koristiti oznaku ZG na svojem vozilu, iako će vozilo biti registrirano u Splitu, prema njihovom prebivalištu.

Nove HR registarske pločice (2)

Ministar Ranko Ostojić predstavlja trećenagrađeni prijedlog (foto: Mup.hr)

Generalno gledano, nove pločice predstavljaju svojevrsni facelift postojećih jer se uglavnom zadržava ista struktura oznaka na sve tri pozicije, uz mogućnost da na kraju na prvoj poziciji više nemamo oznaku grada nego slučajno odabrane brojeve kakve koriste vozila u BiH i Mađarskoj, na primjer. Dodajmo i kako zamjena novim registracijskim tablicama, nakon što se odabere finalno rješenje, za hrvatske građane neće biti obavezna tako da nema novih nameta vozačima, a vozači kojima se sviđaju njihove sadašnje pločice i dalje će ih moći zadržati na svojim vozilima.

Ključne riječi:
MUP registarska pločica registracija vozila tablice
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs