Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora 15 dijelova koje na automobilu treba mijenjati

Autor: m.s. Objavljeno: 20.05.2013. 13:26

Savjeti 

15 dijelova koje na automobilu treba mijenjati

15 dijelova koje na automobilu treba mijenjati

Na automobilu je, nakon nekog vremena te ovisno o prijeđenoj kilometraži i općem stanju, potrebno promijeniti određene dijelove. 

Većina proizvođača rezervnih dijelova, ali i samih automobila, daje procjenu kada bi se koji dio trebao mijenjati, no, naravno, sve to ovisi o samom automobilu. Ono što će vjerojatno svima prvo pasti na pamet kad se spomene mijenjanje dijelova automobila jesu gume. Asocijacija je opravdana jer su upravo gume dio koji se (ako vozač igra po pravilima) mijenjaju dvaput godišnje - zimi i ljeti.

Petar Meić-Sidić, vlasnik Autoservisa Meić iz Samobora, na portalu Oryx grupe navodi 15 najčešćih potrošnih materijala na automobilu:
– To su: motorno ulje, ulje za mjenjač, ulje za servo volan, ulje za kočnice, rashladna tekućina, filtar za ulje, filtar za zrak, filtar za gorivo, filtar kabine, svjećice, disk pločice, zadnje kočne papučice, akumulator, metlice brisača i gume.

Kada bi vas zadesila nesreća da vam baš svih 15 dijelova otkaže u isto vrijeme, zamjena bi vas, za prosječan automobil kakav je VW Polo, stajala nešto više od 4100 kuna.
Usporedbe cijena dijelova vozila, kao i razdoblja kada ih je potrebno mijenjati, napravljene su na Volkswagen Polu i Renault Cliju kao najzastupljenijim gradskim automobilima.

Filtar kabine

Filtar kabine
Proizvođači savjetuju da se filtar zamijeni onda kada ga se više ne može očistiti ili nakon prijeđenih 30.000 kilometara.
Za zamjenu ćete kod Pola izdvojiti 79 kuna, a za Renault Clio sedam kuna više.

Akumulator
Osim guma (koje su četiri pa su zato najskuplje), akumulator je najskuplji rezervni dio automobila. Mijenja se kad je istrošen, za VW Polo iznosi 706 kuna, a za Renault Clio 618 kuna.

Motorno ulje

Motorno ulje
Cijena za VW Polo 1.2 12v iznosi 280 kuna, jednako kao i za Renault Clio 1.2 12v. Mijenja se prema planu održavanja proizvođača, a to je ili svakih 15.000 kilometara ili jedanput godišnje.

Na portalu Oryx grupe pročitajte koji su ostali dijelovi koje je potrebno mijenjati.

Ključne riječi:
akumulator Filtar kabine Motorno ulje savjeti
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.