Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 29.01.2015. 21:49

EWB (Electronic Wedge Brakes) 

Sigurnost počinje od kočnica

Sigurnost počinje od kočnica

Čuveni njemački div Siemens VDO je još 2005. godine predstavio svoju viziju modernog elektroničkog sustava kočenja „brake by wire“ koji je prema navodima proizvođača konačno riješio manu prijašnjih sustava –pouzdanost.

Sustav je originalno razvijen od tvrtke eStop koju je Siemens VDO 2005. godine kupio. Siemens VDO EWB (electronic wedge brakes--u slobodnom prijevodu „ kočnice s elektroničkim klinastim sustavom“) sustav kočnica na svakom kotaču opremljen je kočionim pločicama, specifičnim pločicama s klinastim utorima, malim valjcima smještenim između dva elektromotora te sa po četiri senzora koji mjere vrtnju kotača 100 puta u sekundi. Specifičnost ovog sustava jest da koristi kinetičku energiju kotača i upotrebljava ju kao energiju za zaustavljanje vozila. Elektromotori su smješteni unutar zasebnog kućišta i nalaze se na pogonskoj osovini koju zakreću pritišćući pločicu s valjkastim utorima čime uzrokuje rotaciju malih valjaka pritišćući dalje kočione pločice o disk. Radi se o revolucionarnom sustavu koji bi klasične kočnice mogao otpremiti u povijesti. Čitav sustav napaja se na 12 volti stoga je svaki automobilski akumulator dovoljan za učinkovit rad.

pof104art01shang1_1324379

EWB sustav prepoznaje potrebnu snagu doziranja kočnica te prema potrebi aktivira potrebnu snagu elektromotora. Testna mjerenja su već potvrdila kako automobili opremljeni Siemens VDO EWB sustavom ostvaruju za čak 10 do 15% kraće zaustavne putove nego automobili bez ovih revolucionarnih kočnica. Prema probnim testiranjima na snijegom prekrivenim prometnicama pri brzini od 80 km/h automobili opremljeni ABS-om bez EWB sustava imali su zaustavni put od prosječnih 75 metara. Isti automobili opremljeni s EWB sustavom zaustavljali su se u prosječnih 64,5 metara. U Siemensu su uvjereni u kvalitetu proizvoda pa već oko 2018. predviđaju kako bi većina luksuznih automobila trebala biti opremljena upravo njihovim sustavom kočenja. Prosječni automobili kompaktne klase sa 100 km/h do 0 km/h staju u oko 38 metara. Ekstremni sportski auti poput Subaru Impreze ili Alfe 4C taj put spuštaju na 33 do 34 metra. Najbrži svjetski automobili, Porsche 918 Spyder, Lamborghini Gallardo, Ferrarijevi modeli i ostali u potpunosti se zaustavljaju sa 100 km/h do 0 km/h u svega 30-ak metara. U Siemensu tvrde da će 27 do 28 metara zaustavnog puta za svega pet godina biti realnost.

6a00d83451b5da69e200e54f67597d8834-800wi
Ključne riječi:
Electronic Wedge Brake Porsche Siemens
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 23. rujan 1897.

9-23-1897 Prva smrtna žrtva prometa u Velikoj Britaniji

Prva smrtna žrtva prometa u Velikoj Britaniji

Devetogodišnji Stephen Kempton poginuo je na današnji dan u prometnoj nezgodi na cesti Stockmar u blizini Hackneya. Dječak se švercao na vanjskom dijelu taksija i prilikom toga izgubio ravnotežu te pao pod kotače automobila.

vs