Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Kakve bi trebale biti nove registarske pločice za automobile?

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.01.2015. 16:36

MUP-ov natječaj 

Kakve bi trebale biti nove registarske pločice za automobile?

Kakve bi trebale biti nove registarske pločice za automobile?

MUP ponavlja natječaj za nove registarske pločice. Kakav je vaš stav, kakve biste pločice htjeli imati na svojem automobilu?

Do 6. veljače 2015. godine traje MUP-ov natječaj za dizajn novih hrvatskih registarskih pločica. Ukoliko ste kreativni i želite dati svoj doprinos, uključite se u raspravu na VidiAuto Facebook stranici.

Sigurno vam nije svejedno kakve ćemo imati nove registarske pločice na svojim automobilima, hoće li se zadržati prepoznatljivost prema gradovima ili će se pak uvesti brojke i slova koja neće biti povezana sa sadašnjim pločicama. Možda se uvedu oznake prema županijama.

Ovo je bio prvi prijedlog za nove HR registarske pločice

Ovo je bio prvi prijedlog za nove HR registarske pločice

Prije godinu dana VidiAuto se također aktivno uključio u tadašnju javnu raspravu na koju je pozvao MUP nakon predstavljanja prijedloga za nove hrvatske registarske pločice. Tom prilikom ste na našem testnom automobilu mogli vidjeti i procijeniti koliko su predložene pločice dobro dizajnirane, koliko su uočljive s različitih udaljenosti i koliko su pamtljive, a usporedili smo i nekoliko europskih pločica.

Primjer britanskih registarskih pločica

Primjer britanskih registarskih pločica

Na sljedećim linkovima pogledajte kako izgledaju registarske pločice na automobilima iz europskih zemalja, po kojoj su logici napravljene kao i njihovu povijest.
Njemačke registarske pločice
Talijanske registarske pločice
Švedske registarske pločice
Švicarske registarske pločice
Danske registarske pločice
Španjolske registarske pločice
Austrijske registarske pločice
Irske registarske pločice
Mađarske registarske pločice
BiH registarske pločice
Francuske registarske pločice
Registarske pločice Velike Britanije
Srpske registarske pločice
Slovenske registarske pločice
Finske registarske pločice

Ovo su definirani elementi koje nove registarske tablice moraju sadržavati:
- europski logo (oznaka Europske unije i međunarodna oznaka države HR) na lijevoj strani registarske pločice u skladu s Uredbom Vijeća (EZ-a) br. 2411/98 od 3. studenoga 1998. o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Zajednice,
- kombinacija slovno brojčanih oznaka na registarskoj pločici u karakterističnoj tipografiji. Predložena tipografija mora sadržavati znakove karakteristične za hrvatski jezik, a font treba funkcionirati na različitim platformama (PC, Macintosh ...) i operativnim sustavima (Windows, OS...),
- nove registarske pločice neće nužno sadržavati oznaku registracijskog područja koja
je vezana uz naziv grada, županije ili nekog drugog područja,
- može sadržavati i znak-simbol koji upućuje na vizualni identitet Republike Hrvatske.

Primjer talijanskih registarskih pločica

Primjer talijanskih registarskih pločica

Ostali zadani elementi koje registarska pločica /natječajni rad mora sadržavati su:
1) registarske pločice su bijele boje, a crnim slovima otisnuta je registarska oznaka vozila.
2) izvedbe sljedećih dimenzija:
- 520x110 mm za vozila, uključujući traktore i radne strojeve, osim registarskih pločica za motocikle, četverocikle, lake četverocikle i mopede
- 280x200 mm za vozila, uključujući traktore i radne strojeve, na koje se zbog njihove konstrukcije ne može pričvrstiti registarska pločica dimenzija 520x110 mm
- 180x180 mm za motocikle i četverocikle
- 150x100 mm za mopede i lake četverocikle
3) sigurnosno/zaštitni element, odnosno potrebno je predvidjeti mjesto na registarskoj pločici na kojem će se nalaziti serijski broj i bar kod (visina serijskog broja 3,5 - 4 mm, širina cca 30 - 35 mm; visina bar koda 6,35 mm, širina ista ili vrlo slična širini serijskog broja).

Cilj MUP-ovog natječaja je dobivanje kvalitetnog, stručno projektiranog idejnog rješenja dizajna registarskih pločica, a za najbolja rješenja Ocjenjivački sud sastavljen od pet članova dodijelit će tri novčane nagrade u ukupnom iznosu od 45.000 kuna. Nagrađena rješenja bit će podloga za realizaciju izvedbenog rješenja i uvođenje novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj.

Detaljnije informacije možete pronaći na MUP-ovoj web stranici.

Ključne riječi:
Italija MUP natječaj Njemačka registarska pločica
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam




Na dan: 17. rujan 1986.

9-17-1986 Bentley Turbo

Bentley Turbo

Na današnji dan predstavljena je turbo verzija Bentleya nazvana Bentley Turbo R. Automobil je osim povećanja snage, prošao i opširne promjene na ovjesu.

vs