Vidiauto Novosti Najave Veliki povratak za legendarni Renault 5

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 15.01.2021. 06:05

Vraća se legendarni Renault 5, a ovog puta pogoni ga struja

Veliki povratak za legendarni Renault 5

Renault je jučer održao podužu press konferenciju o planovima grupacije do 2025. godine, no najviše nas se dojmio Renault 5 Prototype, model koji utjelovljuje sve prednosti strateškog plana tvrtke, a na cestama će biti kroz dvije godine.

Renault je jučer javnosti predstavio strategiju poslovanja do 2025. godine, a ujedno je marka i zakoračila u novu eru predstavljanjem vlastitog ''Novog vala'' (''Nouvelle vague''), te se odlučila pozicionirati kao tehnološka i uslužna marka koja se temelji na čistoj energiji i unosi dašak suvremenosti u europsko tržište automobila. Tako će do 2025. godine biti predstavljeno čak 14 ključnih modela, od kojih će 7 modela biti potpuno električno, a 7 će pripadati C/D segmentu. Svi noviteti će biti dostupni u električnoj ili hibridnoj inačici.

2021 - Renault 5 Prototype (2)

Predvodnik novih električnih vozila će pak biti model Renault 5, a to je i razlog zašto su baš jučer predstavili model 5 Prototype. Renault će time pokazati kako suvremenim pristupom popularnim automobilima koji ispunjavaju zahtjeve kupaca učiniti električni automobil dostupnim cijeloj Europi.

2021 - Renault 5 Prototype (1)

Novi Renault 5 Prototype je maleni gradski automobil koji će dolaziti isključivo s električnim motorom, a posebno se izdvaja svojim retro dizajnom. ''Dizajn Renaulta 5 Prototype temelji se na modelu R5, kultnom vozilu iz naše povijesti. Ovaj prototip jednostavno utjelovljuje suvremenost i vozilo je koje ide ukorak s vremenom u kojem živimo: urban je, električan i privlačan.'' izjavio je Gilles Vidal, direktor dizajna za Renault.

2021 - Renault 5 Prototype (3)

R5 je prepoznatljiv već na prvi pogled, ali zahvaljujući modernim linijama i površinama s futurističkim detaljima rezultat je potpuno u skladu s modernim vremenima. Osuvremenjeni stilski elementi originalnog dizajna skrivaju vrlo moderne funkcije: usisnik u poklopcu motora skriva priključak za punjenje, u stražnjim svjetlima kriju se aerodinamična krilca, a svjetla za maglu u odbojniku su dnevna svjetla. Bočna strana, naplatci i stražnji logotip odaju počast originalnoj Petici.

2021 - Renault 5 Prototype (8)

Što reći, nego da jedva čekamo kada će stići serijska izvedba nove generacije ovog legendarnog automobila, a to bi se trebalo dogoditi u sljedeće dvije godine. A jesmo li rekli kako će kasnije stići i moderna izvedba Renaulta 4?

Ključne riječi:
budućnost koncept R4 R5 Renault Renault 5 Prototype
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 6. ožujak 1929.

3-6-1929 Preminuo David Buick

Preminuo David Buick

Osnivač proizvođača automobila Buick, David Buick, umro je na današnji dan 1929. godine. Bivši proizvođač kada za kupaonice, Buick je prvi vlastiti automobil prodao 1904. godine.

vs