Vidiauto Novosti Najave Stigla je prva električna Toyota bZ4X

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.06.2022. 04:08

Stigla je prva potpuno električna Toyota bZ4X

Stigla je prva električna Toyota bZ4X

Nakon dugogodišnjeg uspjeha u području hibridnih modela, Toyota kreće i u potpuno električne voze, a prvi model je SUV bZ4x, koji je sada dostupan i na našem tržištu.

Toyota bZ4X je prvi model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), dok je ime serije ''bZ'' kratica od ''Beyond Zero'', ovo je i prvi Toyotin model koji je od nule dizajniran kao električno vozilo, a postavljen je na e-TNGA platformu koja je namijenjena električnim vozilima, a napravljena je u suradnji sa Subaruom. Baterija je sastavni dio šasije i smještena je ispod podnice, što doprinosi niže težište i dobru raspodjelu mase. Uz to, treba naglasiti i kako je vodonepropusna, pa se s ovim modelom može voziti u vodi do dubine od 500 mm.

Toyota bZ4X_02

bZ4X će biti dostupan u dvije izvedbe – s pogonom samo na prednje kotače, kao i izvedba s pogonom na sve kotače. U izvedbi s pogonom na dva kotača, elektromotor razvija snagu od 150 kW/204 KS, i on je ugrađen sprijeda. U izvedbi s pogonom na sve kotače, ugrađena sz dva elektromotora, svaki na jednu osovinu, a u tom slučaju svaki razvija maksimalnu snagu od 80 kW, dok je snaga sustava 160 kW/218 KS.

Toyota bZ4X_01

U oba slučaja je ugrađena Li-Ion baterija kapaciteta 71,4 kWh, koja nudi autonomiju od 442 do 512 km u izvedbi s pogonom na prednje kotače, odnosno autonomiju od 415 do 467 km u izvedbi s pogonom na sve kotače. Toyota daje garanciju na bateriju od 10 godina ili čak milijun kilometara, i garantira da joj kapacitet neće pasti ispod 70 % početnog.

Toyota bZ4X_03

Dostupna su četiri paketa opreme – Elegant, Executive, Style i Premium, a svi su bogato opremljeni i uključuju potpuni sigurnosni paket, aluminijske naplatke, sva LED svjetla, dvozonsku klima, aluminijske naplatke i niz ostale opreme.

bz4x cjenik

Cijene za Toyotu bZ4X Elegant s pogonom na prednje kotače starta od 412.100 kuna, dok izvedba s pogonom na sve kotače, bZ4X Elegant AWD, starta od 434.600 kuna. Naravno, uz 10 godina garancije na bateriju, jednako dugo traje i garancija na vozilo, ako ga servisirate u ovlaštenom servisu. A više detalja donosimo uskoro u našem testu.

Ključne riječi:
bZ4X električni SUV EV novo na tržištu Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs