Vidiauto Novosti Najave Stigla je prva električna Toyota bZ4X

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.06.2022. 04:08

Stigla je prva potpuno električna Toyota bZ4X

Stigla je prva električna Toyota bZ4X

Nakon dugogodišnjeg uspjeha u području hibridnih modela, Toyota kreće i u potpuno električne voze, a prvi model je SUV bZ4x, koji je sada dostupan i na našem tržištu.

Toyota bZ4X je prvi model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), dok je ime serije ''bZ'' kratica od ''Beyond Zero'', ovo je i prvi Toyotin model koji je od nule dizajniran kao električno vozilo, a postavljen je na e-TNGA platformu koja je namijenjena električnim vozilima, a napravljena je u suradnji sa Subaruom. Baterija je sastavni dio šasije i smještena je ispod podnice, što doprinosi niže težište i dobru raspodjelu mase. Uz to, treba naglasiti i kako je vodonepropusna, pa se s ovim modelom može voziti u vodi do dubine od 500 mm.

Toyota bZ4X_02

bZ4X će biti dostupan u dvije izvedbe – s pogonom samo na prednje kotače, kao i izvedba s pogonom na sve kotače. U izvedbi s pogonom na dva kotača, elektromotor razvija snagu od 150 kW/204 KS, i on je ugrađen sprijeda. U izvedbi s pogonom na sve kotače, ugrađena sz dva elektromotora, svaki na jednu osovinu, a u tom slučaju svaki razvija maksimalnu snagu od 80 kW, dok je snaga sustava 160 kW/218 KS.

Toyota bZ4X_01

U oba slučaja je ugrađena Li-Ion baterija kapaciteta 71,4 kWh, koja nudi autonomiju od 442 do 512 km u izvedbi s pogonom na prednje kotače, odnosno autonomiju od 415 do 467 km u izvedbi s pogonom na sve kotače. Toyota daje garanciju na bateriju od 10 godina ili čak milijun kilometara, i garantira da joj kapacitet neće pasti ispod 70 % početnog.

Toyota bZ4X_03

Dostupna su četiri paketa opreme – Elegant, Executive, Style i Premium, a svi su bogato opremljeni i uključuju potpuni sigurnosni paket, aluminijske naplatke, sva LED svjetla, dvozonsku klima, aluminijske naplatke i niz ostale opreme.

bz4x cjenik

Cijene za Toyotu bZ4X Elegant s pogonom na prednje kotače starta od 412.100 kuna, dok izvedba s pogonom na sve kotače, bZ4X Elegant AWD, starta od 434.600 kuna. Naravno, uz 10 godina garancije na bateriju, jednako dugo traje i garancija na vozilo, ako ga servisirate u ovlaštenom servisu. A više detalja donosimo uskoro u našem testu.

Ključne riječi:
bZ4X električni SUV EV novo na tržištu Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.