Vidiauto Novosti Najave Ovo je novi električni SUV Toyota bZ4x

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 01.11.2021. 05:27

Toyota je predstavila prvi električni SUV – bZ4x

Ovo je novi električni SUV Toyota bZ4x

Toyota nakon niza hibridnih modela kreće i u ofenzivu električnih modela, a prvi na redu iz bZ (Beyond Zero) strategije je SUV bZ4x koji je dostupan s pogonom na prednje ili na sve kotače.

Predstavljen je potpuno novi Toyota model - bZ4X, a ovo je prvi model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), dok je ime serije ''bZ'' kratica od ''Beyond Zero'' (povrh nule), odnosno Toyotine strategije da doprinese svijetu više od nulte emisija plinova i povrh ograničenja koje donosi automobilska industrija. Ovo je i prvi Toyotin model koji je od nule dizajniran kao električno vozilo, a postavljen je na e-TNGA platformu koja je namijenjena električnim vozilima, a napravljena je u suradnji sa Subaruom. Baterija je sastavni dio šasije i smještena je ispod podnice, što doprinosi niže težište i dobru raspodjelu mase.

Toyota bZ4x_01

Dizajnerski je riječ o jedinstvenom modelu, iako pojedine linije podsjećaju na one s Lexusa, a bZ4x je dimenzijama vrlo sličan modelu RAV4, od kojeg je malo niži, ali mu je međuosovinski razmak veći. Na RAV4 podsjećaju i kvadratični otvori za kotače, koji se pak mogu dobiti na naplatcima do veličine od 20 inča.

Toyota bZ4x_03

Za pogon se brine 150 kW/204 KS snažan elektromotor koji nudi 265 Nm okretnog momenta s pogonom na prednje kotače. Maksimalna brzina mu je 160 km/h, dok za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 8,4 sekundi. U ponudi će biti i izvedba sa 160 kW/217,5 KS i 336 Nm, koja nudi pogon na sve kotače i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,7 sekundi. Ugrađena je Litij-ionska baterija kapaciteta 71,4 kWh s kojom bi doseg trebao biti i do 450 km, a u Toyoti očekuju kako će se u 10 godina ili 240.000 km kapacitet baterije smanjiti za svega 10 %, a ovaj model dolazi i s dizalicom topline.

Toyota bZ4x_05

Unutrašnjost pak donosi novost u vidu 7-inčne digitalne instrument ploče koja je postavljena povišeno, središnjom konzolom dominira multimedijski zaslon, a tu su i fizičke tipke klimatizacije. Putnike na stražnjim sjedalima očekuju grijana vanjska sjedala, ventilacijski otvori i USB priključci za punjenje.

Toyota bZ4x_04

Novost je i to što će bZ4X biti prva serijska Toyota s ponudom sustava posrednog upravljanja (steer-by-wire) – One Motion Grip – koji će u Europi biti predstavljen naknadno. Uklanjanjem mehaničkih spojeva između obruča upravljača i prednjih kotača, ovaj elektronički sustav precizno namješta kut zakreta kotača u skladu s vozačevim namjerama, osiguravajući pritom više prostora za noge, poboljšavajući slobodu u odabiru položaja za vožnju te olakšavajući ulazak i izlazak iz vozila. Tradicionalni obruč upravljača je zamijenjen upravljačem One Motion Grip, što upravljanje čini mekšim i lakšim, bez potrebe za križanjem ruku pri zakretanju. Krajnji položaj upravljača ima kut od svega 150 stupnjeva. Zahvaljujući činjenici da nema fizičkog spoja u sustavu, s guma se ne prenose neželjene vibracije, ali vozač ipak dobiva važnu povratnu vezu s površine kolnika. Osjećaj na upravljaču je poboljšan zahvaljujući neovisnom nadzoru momenta zakretanja upravljača čija karakteristika se mijenja u skladu s odabranim načinom pogona.

Toyota bZ4x_02

No to je tek dio onoga što nudi ovaj model, uz kojeg je moguće doplatiti i za solarni panel na krovu, koji bi tijekom jedne godine trebao ponuditi i do 1800 km vožnje na čistu sunčevu energiju. No svi detalji će biti poznati tijekom sljedeće godine, kada bi se ovaj model trebao pojaviti na tržištu.

Ključne riječi:
bZ4X električni automobil EV SUV Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 3. prosinac 1979.

12-3-1979 Kraj Pacera

Kraj Pacera

Tvrtka AMC proizvodi posljednji Pacer. Automobil neobičnog futurističkog dizajna postao je vrlo popularan radi, za američke standarde, niske potrošnje goriva. Pacer je novim generacijama postao poznat po filmu Wayne's world u kojem ga vozi Garth.

vs