Vidiauto Novosti Najave Ovo je novi električni SUV Toyota bZ4x

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 01.11.2021. 05:27

Toyota je predstavila prvi električni SUV – bZ4x

Ovo je novi električni SUV Toyota bZ4x

Toyota nakon niza hibridnih modela kreće i u ofenzivu električnih modela, a prvi na redu iz bZ (Beyond Zero) strategije je SUV bZ4x koji je dostupan s pogonom na prednje ili na sve kotače.

Predstavljen je potpuno novi Toyota model - bZ4X, a ovo je prvi model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), dok je ime serije ''bZ'' kratica od ''Beyond Zero'' (povrh nule), odnosno Toyotine strategije da doprinese svijetu više od nulte emisija plinova i povrh ograničenja koje donosi automobilska industrija. Ovo je i prvi Toyotin model koji je od nule dizajniran kao električno vozilo, a postavljen je na e-TNGA platformu koja je namijenjena električnim vozilima, a napravljena je u suradnji sa Subaruom. Baterija je sastavni dio šasije i smještena je ispod podnice, što doprinosi niže težište i dobru raspodjelu mase.

Toyota bZ4x_01

Dizajnerski je riječ o jedinstvenom modelu, iako pojedine linije podsjećaju na one s Lexusa, a bZ4x je dimenzijama vrlo sličan modelu RAV4, od kojeg je malo niži, ali mu je međuosovinski razmak veći. Na RAV4 podsjećaju i kvadratični otvori za kotače, koji se pak mogu dobiti na naplatcima do veličine od 20 inča.

Toyota bZ4x_03

Za pogon se brine 150 kW/204 KS snažan elektromotor koji nudi 265 Nm okretnog momenta s pogonom na prednje kotače. Maksimalna brzina mu je 160 km/h, dok za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 8,4 sekundi. U ponudi će biti i izvedba sa 160 kW/217,5 KS i 336 Nm, koja nudi pogon na sve kotače i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,7 sekundi. Ugrađena je Litij-ionska baterija kapaciteta 71,4 kWh s kojom bi doseg trebao biti i do 450 km, a u Toyoti očekuju kako će se u 10 godina ili 240.000 km kapacitet baterije smanjiti za svega 10 %, a ovaj model dolazi i s dizalicom topline.

Toyota bZ4x_05

Unutrašnjost pak donosi novost u vidu 7-inčne digitalne instrument ploče koja je postavljena povišeno, središnjom konzolom dominira multimedijski zaslon, a tu su i fizičke tipke klimatizacije. Putnike na stražnjim sjedalima očekuju grijana vanjska sjedala, ventilacijski otvori i USB priključci za punjenje.

Toyota bZ4x_04

Novost je i to što će bZ4X biti prva serijska Toyota s ponudom sustava posrednog upravljanja (steer-by-wire) – One Motion Grip – koji će u Europi biti predstavljen naknadno. Uklanjanjem mehaničkih spojeva između obruča upravljača i prednjih kotača, ovaj elektronički sustav precizno namješta kut zakreta kotača u skladu s vozačevim namjerama, osiguravajući pritom više prostora za noge, poboljšavajući slobodu u odabiru položaja za vožnju te olakšavajući ulazak i izlazak iz vozila. Tradicionalni obruč upravljača je zamijenjen upravljačem One Motion Grip, što upravljanje čini mekšim i lakšim, bez potrebe za križanjem ruku pri zakretanju. Krajnji položaj upravljača ima kut od svega 150 stupnjeva. Zahvaljujući činjenici da nema fizičkog spoja u sustavu, s guma se ne prenose neželjene vibracije, ali vozač ipak dobiva važnu povratnu vezu s površine kolnika. Osjećaj na upravljaču je poboljšan zahvaljujući neovisnom nadzoru momenta zakretanja upravljača čija karakteristika se mijenja u skladu s odabranim načinom pogona.

Toyota bZ4x_02

No to je tek dio onoga što nudi ovaj model, uz kojeg je moguće doplatiti i za solarni panel na krovu, koji bi tijekom jedne godine trebao ponuditi i do 1800 km vožnje na čistu sunčevu energiju. No svi detalji će biti poznati tijekom sljedeće godine, kada bi se ovaj model trebao pojaviti na tržištu.

Ključne riječi:
bZ4X električni automobil EV SUV Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.