Vidiauto Novosti Najave Nova Toyota GR86 stiže ovo proljeće

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 04.03.2022. 04:20

Potpuno nova Toyota GR86 stiže ovog proljeća

Nova Toyota GR86 stiže ovo proljeće

Novi coupe je treći globalni Toyotin model GR, razvijen uz tehničku stručnost Toyota Gazoo Racinga, a konstruiran za užitak u vožnji: „analogni automobil za digitalno doba“.

Novi GR86 je treći Toyotin globalni GR model i dopunjava modele GR Supra i GR Yaris. Poput njih, direktan je korisnik pogodnosti Toyotine uključenosti i višestrukih titula u međunarodnom motosportu kroz Toyota Gazoo Racing. Ovaj model, koji je novi razvojni korak prethodnog modela GT86, označava Toyotino obnovljeno uranjanje u konstruiranje sportskih automobila, te zadržava klasičnu konfiguraciju s motorom postavljenim naprijed i pogonom na stražnje kotače.

Toyota GR86_01

Novi GR86 se predstavlja kao „analogni automobil za digitalno doba“. Konstruirali su ga zaljubljenici, za zaljubljenike, usredotočujući se na istinska veselja vožnje – odlika koja je sadržana u japanskom izrazu „waku doki“. Glavni inženjer za GR86, Yasunori Suezawa sažeo je Toyotine namjere: „Misija modela GR86 je otvoriti svijet GR-a, omogućavajući sve većem broju ljudi uživanje u njemu.

Toyota GR86_05

Model GR86 pokreće četverocilindarski DOHC motor sa 16 ventila koristi isti blok kao i prije, ali je njegova zapremina povećana s 1.998 na 2.387 kubičnih centimetara. To je postignuto povećanjem provrta, s 86 na 94 mm. Uz zadržavanje istog, visokog kompresijskog omjera, 12,5:1, ovaj motor daje više snage: najveća snaga je povećana za približno 17%, s 200 KS/147 kW na 234 KS/172 kW pri 7.000 okr/min. Kao rezultat, ubrzanje 0-100 km/h je skraćeno za više od sekunde, na 6,3 sekunde (6,9 sekundi s automatskim mjenjačem). Najveća brzina za GR86 je 226 km/h s ručnim mjenjačem, odnosno 216 km/h za automatik.

Toyota GR86_10

Povećan je i okretni moment, pri čemu su performanse podešene tako da se vršnih 250 Nm postiže ranije – pri 3.700 okr/min u usporedbi s 205 Nm pri 6.400 – 6.600 okr/min u GT86. Time se postiže mirno, a ipak snažno ubrzanje sve do velikih brzina vrtnje motora, pa vozač uživa u izvanrednim performansama, osobito prilikom ubrzanja na izlasku iz zavoja. Okretni moment je isti za ručni i automatski mjenjač. Provedene su i podrobne izmjene radi smanjenja težine motora i osiguravanja performansi u skladu s većom snagom motora. One uključuju tanje košuljice cilindara, optimirane vodene džepove i prebacivanje s aluminija na smolasti materijal za pokrov klackalica – čime su smanjene i vibracije. Klipnjače su ojačane, a poboljšan je i oblik letećih ležaja klipnjače kao i komore za izgaranje.

Toyota GR86_02

Ubrizgavanje goriva D-4S, koje koristi i direktno ubrizgavanje i ubrizgavanje u usisnu granu, je dorađeno radi postizanja boljeg odziva na pritisak na papučicu gasa. Direktno ubrizgavanje ima i ulogu hlađenja u cilindrima, što je važno zbog korištenja visokog kompresijskog omjera; ubrizgavanje u usisnu granu se koristi za mala i srednja opterećenja motora radi postizanja maksimalne učinkovitosti.

Toyota GR86_03

Poboljšano je i disanje motora izmjenom promjera i dužine usisne grane, što je omogućilo postizanje linearnog porasta okretnog momenta i ubrzanja. Usis zraka je isto tako preoblikovan radi optimiranja strujanja zraka. Daljnje pogodnosti su postignute novom konstrukcijom pumpe za gorivo, radi osiguravanja stalnog strujanja u zavoju, a manja pumpa za vodu se brže vrti i prilagođena je djelovanje pri velikim brzinama, zahvaljujući boljem protoku i pouzdanosti. Pridodan je i novi hladnjak ulja hlađen vodom, dok deblja rešetka hladnjaka motora ima vodilice zraka radi povećanja zahvata zraka za hlađenje.

Toyota GR86_06

U ispušnom sustavu se nalazi nova središnja cijev zapremine 5,6 litara koja stvara potmuli zvuk prilikom ubrzavanja, pojačan sustavom aktivne kontrole zvuka (Active Sound Control) koji prenosi zvuk motora u kabinu. Radi smanjivanja buke i vibracija, GR86 ima nove, aluminijske nosače motora ispunjene tekućinom i izmijenjenu, ukrućenu konstrukciju uljnog kartera novog oblika s poprečnim rebrima.

Toyota GR86_09

I ručni i automatski mjenjač s po šest brzina u GR86 su izmijenjeni u skladu s većom snagom i okretnim momentom motora. Ručni mjenjač ima nove, karbonske sinkrone koji olakšavaju ubacivanje u četvrtu brzinu. Kako bi se potencijal automobila u potpunosti iskoristio, vozač može uključiti način rada Track (staza) ili isključiti sustav nadzora stabilnosti vozila (Vehicle Stability Control - VSC). Ručica mjenjača ima novi oblik radi kraćeg hoda i boljeg zahvata za šaku vozača. Automatski mjenjač pak nudi polugice iza upravljača kako bi vozač mogao ipak voditi mijenjanje stupnjeva prijenosa. U načinu rada Sport mjenjač automatski odabire optimalni stupanj prijenosa u skladu s načinom na koji vozač koristi papučice kočnice i gasa i dinamičkom ponašanju vozila. Kako bi se osiguralo mirno i pouzdano korištenje veće snage motora, uvedeni su dodatne lamele spojke te novi konverter većeg kapaciteta.

Toyota GR86_12

Kako bi se osiguralo da se dodatna snaga motora pretvara u dobru upravljivost i odziv, šasija i školjka su dorađeni uz korištenje laganih materijala velike čvrstoće radi osiguravanja dodatne krutosti uz smanjenje težine, te uz dodavanje ukruta na ključnim mjestima. Sprijeda su dodani dijagonalni krakovi između ovjesa i okvira vozila, čime se poboljšava prijenos opterećenja s prednjih guma i smanjuje bočno savijanje. Za povezivanje okvira i nosača ovjesa su korištene spojnice velike čvrstoće, a poklopac motora ima novi, interni dijagonalni okvir umjesto prethodne saćaste izvedbe. Zahvaljujući ovim mjerama, bočna krutost prednjeg dijela školjke je povećana za 60%. Straga je korištena prstenasta struktura za povezivanje gornje i donje šasije, a, kao i sprijeda, nove spojnice povezuju okvir i nosače ovjesa pružajući bolju upravljivost pod G-silama koje nastaju u prolasku kroz zavoj. Povezivanjem unutarnjeg lima na platformu postignuta je neprekinuta okvirna konstrukcija. Ukupna torzijska krutost školjke je povećana za 50%.

Toyota GR86_04

GR86 je preuzeo ovjes s modela GT86 – prednji neovisni ovjes s MacPhersonovim nogama i stražnja dvostruka ramena - pri čemu je njihovo djelovanje ugođeno za postizanje još više razine odziva i stabilnog upravljanja. Torsenov diferencijal s ograničenim proklizavanjem pruža pouzdan prijenos snage u prolasku kroz zavoj. Karakteristike prigušenja amortizera i djelovanja zavojnih opruga je temeljito optimirano radi postizanja čvrstog prianjanja na cestu i predvidljivog ponašanja automobila. Sprijeda su dodani granična opruga amortizera i aluminijski nosači motora, a nosač prijenosnog mehanizma upravljača je dodatno ukrućen. S obzirom na to da 2,4-litarski motor daje veći okretni moment, stražnji ovjes je ojačan stabilizatorom koji je spojen izravno na okvir radi postizanja maksimalne stabilnosti.

Toyota GR86_11

Vanjske dimenzije su slične onima na GT86, ali je zamjetno da je visina smanjena za 10 mm (na 1.310 mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 5 mm (2.575 mm). Uspješno spuštanje težišta je ključno za ponašanje automobila na cesti i sveukupno iskustvo vožnje – čemu pridonosi i visina kukova vozača koja je snižena za 5 mm. Uveden je niz aerodinamičkih dodataka, uključujući prednji spojler i potpuno funkcionalne otvore za zrak oblikovane uz pomoć stručnjaka za motosport iz Toyota Gazoo Racinga. Oni se nalaze iza lukova prednjih kotača radi vođenja zračne struje i smanjenja vrtloženja oko kotača. Novi crni vanjski retrovizori su zaobljeni radi poboljšanja aerodinamičnih svojstava, dok su na lukove stražnjih kotača postavljena krilca, kao i na donji stražnji branik radi usmjeravanja strujanja zraka preko i od školjke automobila, čime se povećava stabilnost. Na višim razinama opreme je pridodan i spojler na donji rub poklopca prtljažnika. Ovisno o razini opreme, GR86 raspolaže strojno obrađenim alu naplatcima od 17 inča, s 10 krakova s gumama Michelin Primacy HP ili crnim naplatcima od 18 inča na koje su postavljene gume Michelin Pilot Sport 4.

Toyota GR86_07

Unutrašnjost pak donosi nova sportska prednja sjedala koja se odlikuju osloncima koji su neovisni jedan o drugom, čime se postiže dobro držanje tijela. Ručica za oslobađanje prednjeg sjedala na ramenu njegovog naslona osigurava lagan ulazak na stražnja sjedala. Toyota GR86 ima središnji zaslona dijagonale 8'' i višenamjenski zaslona vozača od 7''. Standardne funkcionalnosti uključuju sustav DAB, Bluetooth i integraciju pametnog telefona putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto. USB ulazi i utičnica AUX su isto tako tu radi povezivanja i punjenja uređaja. Opremljen novim modulom za prijenos podataka (Data Communications Module), GR86 osigurava funkciju eCall u slučaju nesreće ili nužde.

Toyota GR86_08

Potpuno nova Toyota GR86 u prodaju stiže ovog proljeća, no Toyota još nije objavila njenu cijenu, no ona će sigurno biti viša od prethodnika.

Ključne riječi:
coupe dvosjed GR86 sportski automobili Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.