Vidiauto Novosti Najave Započinje sezona za Toyota Gazoo Racing

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.03.2022. 04:34

1000 milja Sebringa: započinje sezona za Toyota Gazoo Racing

Započinje sezona za Toyota Gazoo Racing

Nova sezona za Toyotu Gazoo Racing započinje s utrkom 1000milja Sebringa na Floridi sljedeći tjedan gdje će se kao partneri pridružiti Fujitsu Limited i JFE Steel.

TOYOTA GAZOO Racing branit će svoje naslove na Svjetskom prvenstvu FIA World Endurance Championship (WEC) s redizajniranim hiperautomobilom GR010 HYBRID. A sve započinje s utrkom 1000 milja Sebringa na Floridi sljedeći tjedan gdje će se kao partneri pridružiti Fujitsu Limited i JFE Steel. Uspješni početak sezone 2021. godine obilježen je hibridnom snagom i pobjedom hiperautomobila 700PS Hypercar na utrci Le Mans 24 Hours te osvajanjem obaju svjetskih prvenstava. Akcija ponovno kreće sa šest utrka WEC-a u sezoni 2022., a TOYOTA GAZOO Racing odlučan je zadržati prošlogodišnja odličja i naslove.

Toyota Gazoo Racing GR010 HYBRID 01

Specifikacije automobila GR010 HYBRID za 2022. malo su drugačije i ovo vozilo ima gume i kotače drugačijih dimenzija u odnosu na prethodnika. Sprijeda su kotači od magnezijeve slitine RAYS od 12,5 x 18 cola na koje su montirane gume 29/71-18 Michelin, a straga su gume 34/71-18 montirane na kotače dimenzija 14 x 18 cola. Zbog te promjene bile su potrebne manje preinake na karoseriji kako bi se zadržao isti protok zraka i kako bi vozilo ostalo u istom, propisanom rasponu aerodinamičnih performansi. Najvidljivija promjena su veća stražnja krilca za vjetar i lopatice na poklopcu motora.

Toyota Gazoo Racing GR010 HYBRID 04

Premda je, osim promjena na karoseriji, GR010 HYBRID uglavnom jednak, postavke njegovog 3,5-litrenog motora malo su prilagođene zbog novog 100% obnovljivog goriva koje će se po prvi put koristiti na WEC-u 2022. Gorivo, izrađeno od ostataka vina i poljoprivrednih materijala, smanjuje emisije CO2 za najmanje 65% i doprinosi aktualnim nastojanjima da se poveća razina održivosti u motosportu. Osim prilagodbi samog automobila za novu sezonu, TOYOTA GAZOO Racing ima i novosti u upravljačkoj strukturi. U Sebringu će Kamui Kobayashi prvi put sudjelovati u utrci u novoj, dvostrukoj ulozi: kao voditelj tima i kao vozač automobila GR010 HYBRID br. 7, uz rame s kolegama vozačima i svjetskim prvacima Mikeom Conwayom i Joséom Maríjom Lópezom.

Toyota Gazoo Racing GR010 HYBRID 02

Kazuki Nakajima na mjesto potpredsjednika tvrtke TOYOTA GAZOO Racing Europe, operativne baze WEC tima, došao je u siječnju nakon povlačenja iz karijere aktivnog vozača. Osiguravat će operativnu podršku timu na utrkama te mentorirati Ryja Hirokawu koji se pridružio kao vozač 8. automobila uz Sébastiena Buemija i Brendona Hartleyja. Ryo, koji se natjecao u klasi LMP2 na utrci Le Mans 2016. i 2017. godine, spreman je za prvu sezonu WEC-a nakon opsežnih priprema i testova u simulatorima vožnje.

Toyota Gazoo Racing GR010 HYBRID 05

Podršku timu u izazovima koje donosi ovogodišnji WEC pružit će dva nova partnera, tvrtke Fujitsu i JFE Steel, čiji će se logotipi neprekidno nalaziti na automobilima GR010 HYBRID i kombinezonima vozača. Sezona 2022. službeno započinje s dvodnevnim uvodnim testiranjem od 12. do 13. ožujka, što će ujedno biti prvi put da GR010 HYBRID vozi dionicu od 6.019 km dugačke staze Sebring International Raceway, povijesnog mjesta koje se smatra izvorištem i mjestom rođenja američkih utrka sportskih automobila. Tjedan trajanja utrke pravi je festival utrka izdržljivosti i vrijeme kad se okuplja velik broj gledatelja na bivšoj vojnoj pisti kako bi uživali u osmosatnoj WEC utrci u petak navečer, nakon čega u subotu slijedi 70. legendarna dvanaestsatna utrka „Mobil 1 Twelve Hours of Sebring”, u okviru američke IMSA serije.

Toyota Gazoo Racing GR010 HYBRID 03

TOYOTA GAZOO Racing samo je jednom prije ovoga bio u Sebringu, 2019. kad je rekordni broj posjetitelja svjedočio pobjedi Sébastiena, Kazukija i Fernanda Alonsa i kad su Mike, Kamui i José ostvarili dvostruki uspjeh s osvojenim prvim i drugim mjestom s automobilom TS050 HYBRID. Tim ove godine želi ponoviti te rezultate i time osigurati savršen početak sezone 2022.

Ključne riječi:
Gazoo Racing hiperautomobil Toyota utrka
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.