Vidiauto Novosti Najave Seat otvara novi centar za istraživanja

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 21.12.2021. 04:39

Seat otvara centar za istraživanje i razvoj baterija u južnoj Europi

Seat otvara novi centar za istraživanja

Uloženo je više od 7 milijuna eura u Centar za testiranje energije (Test Center Energy, TCE), u kojemu će se razvijati i ispitivati energetski sustavi za električna i plug-in hibridna vozila.

Seat je otvorio Centar za testiranje energije (TCE), novi centar za istraživanje i razvoj baterija za električna i plug-in hibridna vozila, u koji je uloženo više od 7 milijuna eura. Smješten u Tehničkom centru automobilskog proizvođača u Martorellu, TCE se upotrebljava za razvoj i ispitivanje performansi energetskih sustava za električna i hibridna vozila marki Cupra, Seat i Seat MÓ te drugih marki Volkswagen koncerna.

Seat TCE Centar za testiranje_01

TCE sastavni je dio globalne mreže za istraživanje i razvoj Volkswagen koncerna te je prvi takav centar koncerna u Europi izvan Njemačke, uz one koje ima u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. TCE predstavlja daljnji korak u elektrifikacijskoj strategiji poduzeća, a planirano je da postane ključnim elementom projekta društva Seat S.A. usmjerenim na predvođenje elektrifikacije španjolske automobilske industrije. TCE je dio investicijskog plana vrijednog 5 milijardi eura koji je poduzeće najavilo za elektrifikaciju svojih vozila i objekata.

Seat TCE Centar za testiranje_02

Taj je cilj sastavni dio plana Future: Fast Forward, putem kojeg Seat, u suradnji s Volkswagen koncernom, namjerava pretvoriti Španjolsku u vodeći europski centar za električnu mobilnost. Također, TCE namjerava postati prostorom za inovacije, suradnju i istraživanje te nuditi obuke mladim ljudima zaposlenim u sektoru proizvodnje električnih vozila.

Seat TCE Centar za testiranje_04

Na svečanosti otvaranja nazočili su Diana Morant, španjolska ministrica znanosti i inovacija, te Roger Torrent, katalonski conseller za poslovanje i zapošljavanje, koji su objekt posjetili u pratnji Waynea Griffithsa, generalnog direktora marki Seat i Cupra, te Wernera Tietza, potpredsjednika poduzeća nadležnog za istraživanje i razvoj.

Seat TCE Centar za testiranje_05

Izgrađen u svega 18 mjeseci, Centar za testiranje energije prostire se na 1500 četvornih metara, a obuhvaća različita područja za provjeru baterijskih modula s najnaprednijom kemijskom tehnologijom za ćelije te pokriva puni raspon napona koji se upotrebljavaju u automobilskoj industriji. TCE se trenutačno usredotočuje na baterije za platforme MEB (električna vozila) i MQB (hibridna vozila) te različite punjače koji se upotrebljavaju za sva elektrificirana vozila. Ukupno gledano, kapacitet testiranja mu je 1,3 megavata, što je ekvivalent struji koja je potrebna da u 350 kućanstava istovremeno budu uključeni svi elektronički uređaji ili pak istovremenom punjenju 100 000 mobilnih telefona. U tim objektima radi više od 25 visokokvalificiranih stručnjaka. TCE godišnje može provesti do 6000 cjelovitih potvrdnih analiza funkcija povezanih s visokonaponskim sustavom (baterije, punjenje, sigurnost). Baterije se u prosjeku podvrgavaju ispitivanjima koja obuhvaćaju više od 17.500 sati kako bi se osigurale optimalne performanse u svim okolnostima i tijekom cjelokupnog vijeka trajanja.

Seat TCE Centar za testiranje_06

Također, u objektima je smještena radionica konstruirana i opremljena za testiranje elektrificiranih vozila, a ona pruža dovoljno prostora za istovremeni rad na do osam vozila. Ondje se provode ispitivanja energetskog sustava, funkcionalne sigurnosti i integracije funkcija sa svim elektroničkim komponentama hibridnih i električnih vozila. Sâmo postolje za sigurnost visokonaponskog sustava provodit će oko 1750 testiranja godišnje. TCE usto obuhvaća nekoliko klimatskih komora, u kojima se testiraju baterije i moduli pod ekstremnim temperaturnim uvjetima, između -25 i +55 °C, čime se simuliraju različiti uvjeti u kojima se vozilo može naći tijekom svojeg vijeka trajanja. Posebno područje opremljeno je najsuvremenijom tehnologijom radi mogućnosti dizajniranja i proizvodnje prototipa te konstrukcije sučelja za ispitivačke sustave.

Seat TCE Centar za testiranje_07

Izgrađen u skladu s predanošću društva Seat S.A. u pogledu zaštite okoliša, TCE trenutačno prolazi certifikacijski proces za LEED (Leadership in Energy & Environment Design, Vodstvo u energiji i ekološkom dizajnu), kojim će se akreditirati kao održiva zgrada s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš.

Ključne riječi:
razvojni centar Seat TCe Test Center Energy
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.