Vidiauto Novosti Najave Seat otvara novi centar za istraživanja

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 21.12.2021. 04:39

Seat otvara centar za istraživanje i razvoj baterija u južnoj Europi

Seat otvara novi centar za istraživanja

Uloženo je više od 7 milijuna eura u Centar za testiranje energije (Test Center Energy, TCE), u kojemu će se razvijati i ispitivati energetski sustavi za električna i plug-in hibridna vozila.

Seat je otvorio Centar za testiranje energije (TCE), novi centar za istraživanje i razvoj baterija za električna i plug-in hibridna vozila, u koji je uloženo više od 7 milijuna eura. Smješten u Tehničkom centru automobilskog proizvođača u Martorellu, TCE se upotrebljava za razvoj i ispitivanje performansi energetskih sustava za električna i hibridna vozila marki Cupra, Seat i Seat MÓ te drugih marki Volkswagen koncerna.

Seat TCE Centar za testiranje_01

TCE sastavni je dio globalne mreže za istraživanje i razvoj Volkswagen koncerna te je prvi takav centar koncerna u Europi izvan Njemačke, uz one koje ima u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. TCE predstavlja daljnji korak u elektrifikacijskoj strategiji poduzeća, a planirano je da postane ključnim elementom projekta društva Seat S.A. usmjerenim na predvođenje elektrifikacije španjolske automobilske industrije. TCE je dio investicijskog plana vrijednog 5 milijardi eura koji je poduzeće najavilo za elektrifikaciju svojih vozila i objekata.

Seat TCE Centar za testiranje_02

Taj je cilj sastavni dio plana Future: Fast Forward, putem kojeg Seat, u suradnji s Volkswagen koncernom, namjerava pretvoriti Španjolsku u vodeći europski centar za električnu mobilnost. Također, TCE namjerava postati prostorom za inovacije, suradnju i istraživanje te nuditi obuke mladim ljudima zaposlenim u sektoru proizvodnje električnih vozila.

Seat TCE Centar za testiranje_04

Na svečanosti otvaranja nazočili su Diana Morant, španjolska ministrica znanosti i inovacija, te Roger Torrent, katalonski conseller za poslovanje i zapošljavanje, koji su objekt posjetili u pratnji Waynea Griffithsa, generalnog direktora marki Seat i Cupra, te Wernera Tietza, potpredsjednika poduzeća nadležnog za istraživanje i razvoj.

Seat TCE Centar za testiranje_05

Izgrađen u svega 18 mjeseci, Centar za testiranje energije prostire se na 1500 četvornih metara, a obuhvaća različita područja za provjeru baterijskih modula s najnaprednijom kemijskom tehnologijom za ćelije te pokriva puni raspon napona koji se upotrebljavaju u automobilskoj industriji. TCE se trenutačno usredotočuje na baterije za platforme MEB (električna vozila) i MQB (hibridna vozila) te različite punjače koji se upotrebljavaju za sva elektrificirana vozila. Ukupno gledano, kapacitet testiranja mu je 1,3 megavata, što je ekvivalent struji koja je potrebna da u 350 kućanstava istovremeno budu uključeni svi elektronički uređaji ili pak istovremenom punjenju 100 000 mobilnih telefona. U tim objektima radi više od 25 visokokvalificiranih stručnjaka. TCE godišnje može provesti do 6000 cjelovitih potvrdnih analiza funkcija povezanih s visokonaponskim sustavom (baterije, punjenje, sigurnost). Baterije se u prosjeku podvrgavaju ispitivanjima koja obuhvaćaju više od 17.500 sati kako bi se osigurale optimalne performanse u svim okolnostima i tijekom cjelokupnog vijeka trajanja.

Seat TCE Centar za testiranje_06

Također, u objektima je smještena radionica konstruirana i opremljena za testiranje elektrificiranih vozila, a ona pruža dovoljno prostora za istovremeni rad na do osam vozila. Ondje se provode ispitivanja energetskog sustava, funkcionalne sigurnosti i integracije funkcija sa svim elektroničkim komponentama hibridnih i električnih vozila. Sâmo postolje za sigurnost visokonaponskog sustava provodit će oko 1750 testiranja godišnje. TCE usto obuhvaća nekoliko klimatskih komora, u kojima se testiraju baterije i moduli pod ekstremnim temperaturnim uvjetima, između -25 i +55 °C, čime se simuliraju različiti uvjeti u kojima se vozilo može naći tijekom svojeg vijeka trajanja. Posebno područje opremljeno je najsuvremenijom tehnologijom radi mogućnosti dizajniranja i proizvodnje prototipa te konstrukcije sučelja za ispitivačke sustave.

Seat TCE Centar za testiranje_07

Izgrađen u skladu s predanošću društva Seat S.A. u pogledu zaštite okoliša, TCE trenutačno prolazi certifikacijski proces za LEED (Leadership in Energy & Environment Design, Vodstvo u energiji i ekološkom dizajnu), kojim će se akreditirati kao održiva zgrada s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš.

Ključne riječi:
razvojni centar Seat TCe Test Center Energy
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs