Vidiauto Novosti Najave Predstavljen je električni Citroen Ami

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 28.02.2020. 05:54

Novitet 

Električni Citroen Ami mogu voziti i šesnaestogodišnjaci

Predstavljen je električni Citroen Ami

Citroen je predstavio potpuno novi električni automobil kojemu je dao i legendarno ime Ami, a koji bi mogao promijeniti mobilnost u gradu na način kako je to učinio i Smart.

Nakon što je prošle godine na Salonu automobila u Ženevi prikazao koncept Ami One, Citroen je jučer predstavio i serijski model koji je u međuvremenu iz imena izgubio One. Citroen Ami prikazuje Citroenovo rješenje urbane mobilnosti, ali je ovaj model istovremeno namijenjen potpuno novoj generaciji kupaca.

Citroen Ami sprijeda

Da odmah razjasnimo ono što piše u naslovu – Citroen Ami je službeno četverocikl i kao takav u većini Europskih država njime mogu upravljati i šesnaestogodišnjaci, a kakva će biti situacija kod nas, vidjet ćemo kada stigne na tržište i koju homologaciju će točno dobiti.

Citroen Ami straga

Citroen Ami je dug 2,41 m, širok 1,39 m i visok 1,52 m, dok mu je radius okretanja svega 7,2 metra, što je odlično za gradske uvijete. Težina vozila je 485 kg s baterijama, odnosno manje od 425 kg bez baterija.

Citroen Ami punjenje

Kapacitet baterije je 5,5 kWh i za njeno punjenje je potrebno 3 sata na standardnoj kućnoj utičnici a omogućuje doseg do 75 km, što je i više nego dovoljno za svakodnevnu vožnju na posao, do vrtića ili do trgovine.

Citroen Ami punjač

Električni motor je snage 6 kW, odnosno 8 KS što je dovoljno da Ami potegne do 45 km/h, kolika mu je i maksimalna brzina. Neki će reći nedovoljno, no ipak sasvim dovoljno za vožnju u gradskim sredinama gdje je prosječna brzina ispod 30 km/h.

Citroen Ami interijer

Ami je opremljen vratima koja se otvaraju u suprotnim smjerovima, kao na konceptu, a moguće ga je i prilagoditi raznim detaljima na karoseriji i u unutrašnjosti. Treba spomenuti kako vozač i suvozač sjede jedan pored drugoga, s time da se sjedalo vozača da podesiti, dok je sjedalo suvozača fiksno.

Citroen Ami sportski paket

U Francuskoj je Citroen Ami dostupan kroz nekoliko načina naplate, najam ili Free2Move car sharinga, dok ga se može i kupiti, a cijena starta od 6.000 EUR, odnosno od oko 45.000 kuna.

Citroen Ami sa strane
Ključne riječi:
AMI Citroën električni automobil električni četverocikl
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.