Vidiauto Novosti Najave Ovo je potpuno novi Porsche 911 Dakar

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 18.11.2022. 04:46

Porsche 911 Dakar donosi čak 80 mm veći razmak od tla

Ovo je potpuno novi Porsche 911 Dakar

Porsche je predstavio 911 Dakar, sportski model s off-road mogućnostima, a moći će ga se naručiti i s paketom Rally Design koji imitira izgled pobjedničkog vozila iz 1984. godine.

Porsche je na Sajmu automobila u Log Angelesu predstavio novi 911 Dakar, posebnu izvedbu modela 911 koja će biti proizvedena u 2500 primjeraka. No ono što najviše pada u oko je razmak od tla koji je za 50 mm veći od onoga modela 911 Carrera sa sportskim ovjesom. Serijski sustav podizanja može podići prednji i stražnji kraj za dodatnih 30 mm.

Porsche 911 Dakar_01

Njegov razmak od tla i unutarnji kut nagiba konkuriraju konvencionalnim SUV vozilima. Sustav podizanja nije dizajniran samo za vožnju preko prepreka pri malim brzinama, već je sastavni dio fino prilagođenog ovjesa. Postavka „visoke razine” dostupna je za ambiciozne off-road avanture pri brzinama do 170 km/h. Iznad te brzine, vozilo se automatski spušta na normalnu razinu.

Porsche 911 Dakar_05

Tu su i posebno razvijene gume Pirelli Scorpion All Terrain Plus (245/45 ZR 19 sprijeda i 295/40 ZR 20 straga). Grubi profil guma ima dubinu od devet milimetara, ojačane bočne stijenke i gazni sloj koje se sastoje od dva sloja karkase. Sve to čini gume za Porsche 911 Dakar idealnima čak i za zahtjevne terene, jer su vrlo otporne na poderotine. Opcijski su dostupne Pirelli P Zero ljetne i zimske gume, također s dva sloja karkase. No, serijske su gume za sve terene koje omogućuju dinamiku sportskog vozila čak i na asfaltiranim cestama.

Porsche 911 Dakar_03

Za pokretanje se koristi 3,0-litreni biturbo sa 6 cilindara i 480 KS (353 kW) te najvećim okretnim momentom od 570 Nm što omogućuje dobre performanse uz uvjerljiv zvuk boxer motora. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h ovom modelu treba 3,4 sekunde, a zbog guma za sve terene najveća je brzina ograničena na 240 km/h.

Porsche 911 Dakar_04

Motor serijski dolazi s PDK mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i Porsche pogonom na sve kotače. Serijska oprema također uključuje sustav upravljanja stražnjom osovinom, nosače motora iz modela 911 GT3 i stabilizaciju njihanja PDCC. Međudjelovanje svih komponenti rezultira time da je 911 Dakar jednako dinamičan na pijesku i rahlim površinama kao i na trkaćoj stazi Nürburgring Nordschleife.

Porsche 911 Dakar_06

Novorazvijeni fiksni i lagani stražnji spojler izrađen je od polimera ojačanog karbonskim vlaknima (CFRP) a tu je i CFRP poklopac prednjeg prtljažnika s otvorima za usis zraka preuzetima od modela 911 GT3. Tu su i serijski off-road detalji poput crvenih aluminijskih kuka za vuču sprijeda i straga, proširenih kućišta kotača i pragova te zaštitnih elemenata od nehrđajućeg čelika na prednjim, stražnjim i bočnim pragovima. Bočni otvori za usis zraka na redizajniranom prednjem dijelu također su zaštićeni od udaraca kamenčića i to rešetkama od nehrđajućeg čelika.

Porsche 911 Dakar_07

Krov modela Porsche 911 Dakar ima vidljivu 12 V utičnicu za prednja svjetla opcijske krovne kutije. Nosač kapaciteta 42 kilograma bez ikakvih problema može primiti opremu za reli kao što su kanistri za gorivo i vodu, sklopive lopate i daske za vuču. Za model 911 Dakar dostupan je i krovni šator.

Porsche 911 Dakar_09

Unutrašnjost donosi serijska sportska sjedala sprijeda, dok su izostavljanja stražnja sjedala. Lagano staklo i lagani akumulator dodatno smanjuju njegovu težinu, omogućujući modelu Porsche 911 Dakar težinu od samo 1605 kg, što je samo 10 kg više od modela 911 Carrera 4 GTS s PDK mjenjačem.

Porsche 911 Dakar_08

Definirajuća značajka unutrašnjosti modela Dakar jesu serijske Race-Tex površine s ukrasnim šavovima u zelenoj boji Shade, koja je također ekskluzivno dostupna kao vanjska boja laka u metalik izvedbi za model 911 Dakar. Opcijski je dostupan i paket Rally Sport koji obuhvaća zaštitu od prevrtanja, sigurnosne pojaseve sa šest točaka vezanja i aparat za gašenje požara.

Porsche 911 Dakar_02

Osnova opcijskog paketa Rally Design dvobojna je završna obrada u plavoj metalik White/Enzian boji iz Porsche Exclusive Manufaktur. Ova kombinacija boje u dvije nijanse i ukrasnih folija prva je takva za marku Porsche na nekom serijskom modelu. Na bočnoj strani vozila kupac može odabrati individualni trkaći broj između 0 i 999. Osim ukrasnih pruga u crvenoj i zlatnoj boji, model 911 Dakar s paketom Rally Design, čiji izgled imitira onaj pobjedničkog vozila reli utrke Paris-Dakar 1984., također na vratima ima natpis „Roughroads”. Izraz je registrirani zaštitni znak i odražava koncept modela 911 Dakar i njegovu prikladnost za vožnju izvan asfaltiranih cesta. Bijeli naplatci i crvena traka stražnjih svjetala, za razliku od standardnog vozila, zaokružuju prepoznatljiv izgled. Dodatni detalji mogu se pronaći u unutrašnjosti: prošireni Race-Tex i kožna unutrašnjost, kao i sigurnosni pojasevi i detalji u boji Sharkblue.

Ključne riječi:
911 Dakar Porsche
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.