Vidiauto Novosti Najave Opel Corsa slavi četrdeseti rođendan

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 24.06.2022. 04:28

Opel Corsa slavi četrdeseti rođendan

Opel Corsa slavi četrdeseti rođendan

Opel Corsa je jedan od najuspješnijih Opelovih modela, a dosad je prodana u preko 14 milijuna primjeraka kroz šest generacija.

Opel Corsa upravo slavi svoj četrdeseti rođendan, a riječ je o jednom od najuspješnijih Opelovih modela, koji je poprilično popularan i kod nas, a jedno vrijeme je bio i jedan od najprodavanijih modela na našem tržištu. A sve je započelo daleke 1982. godine, nakon čega je Corsa pokorila gotovo cijeli svijet.

Opel Corsa A

Corsa se proizvodila pod značkom Opela, Vauhxhalla, Chevroleta, Holdena, kao i pod raznim imenima, ali i zanimljivim karoserijskim izvedbama, od izvedbe s tri i pet vrata, preko limuzine, karavana, pa čak i pick-upa!

Opel Corsa B

Prva generacija, Corsa A, se proizvodila čak 11 godina, od 1982. do 1993. godine, a bila je duga tek 3,62 metra, što je dosta manje od današnjih modela ove klase. Već druga generacija, Corsa B se proizvodila kraće, 7 godina, od 1993. do 2000. godine, a s tom su generacijom uvedeni u ponudu ABS i zračni jastuci, te je po prvi puta bio dostupan turbo dizel motor.

Opel Corsa C

Treća generacija, odnosno Corsa C, proizvodila se od 2000. do 2006. godine i narasla je na dužinu od 3,84 metra, a ukupno je prodano preko 2,5 milijuna primjeraka ove generacije.  S 2,9 milijuna prodanih primjeraka, četvrta je generacija, Corsa D, nadmašila treću, a s ovom generacijom je bio uvedena i Opelova ecoFLEX tehnologija.

Opel Corsa D

Corsa E, odnosno peta generacija se proizvodila kratko, od 2014. do 2019. godine, a u tom je razdoblju prodano 1,3 milijuna primjeraka, a to je ujedno i prva generacija koja je premašila dužinu od 4 metra. Ostat će upamćena i po tome što su se nudila i dva sportska modela - OPC s 207 KS i GSi sa 150 KS.

Opel Corsa E

Još uvijek aktualna šesta generacija je predstavljena 2019. godine i po prvi puta se nudi u potpuno električnoj izvedbi, a upravo ta izvedba čini čak 25 % ukupne prodaje. Izgleda kako se ovaj uspješan Opelov model udomaćio na cestama diljem svijeta, pa predviđamo još dug život i mnoge nove generacije Corse.

Opel Corsa F
Ključne riječi:
Corsa obljetnica Opel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 5. srpanj 1933.

Začetak legende zvane Autobahn

Fritz Todt proglašen je ukazom Adolfa Hitlera glavnim inspektorom za njemačke ceste uz glavni zadatak da izgradi sustav autocesta. Do 1936. je izgrađeno oko 100.000 km autocesta čime je njemačka dobila najsuvremeniju cestovnu mrežu u svijetu.

vs