Vidiauto Novosti Najave Od siječnja dostupan Audi charging

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.12.2022. 04:24

Audi uvodi uslugu punjenja u 27 europskih zemalja

Od siječnja dostupan Audi charging

Audi od siječnja uvodi uslugu Audi charging  koja će omogućiti jednostavan pristup europskoj mreži punionica s više od 800 pružatelja usluge.

Usluga punjenja Audi charging bit će raspoloživa s 1. siječnjem 2023. u 27 zemalja, uključujući i Hrvatsku, te će se tijekom godine proširiti i na još neke zemlje. Ova usluga nudi pristup na oko 400.000 punjača kojima upravlja više od 800 CPO-ova (Charge Point Operators). Ovdje se ubraja i oko 1.900 vrlo brzih HPC punjača (High Performance Charging) od pružatelja usluge IONITY koji omogućuju punjenje do snage od 350 kW, posebice duž glavnih prometnih ruta. Za svoju novu ponudu punjenja Audi je kao partnera odabrao Volkswagen Group Charging GmbH i njihovu marku Elli. Vlasnici Audi modela koji se odluče na ovu ponudu, mogu izabrati jednu od tri raspoložive tarife.

Audi Charging_02

Tarifa pro prvenstveno je namijenjena vlasnicima e-modela koji često putuju i prelaze veće udaljenosti. Mjesečna naknada tarife pro u Hrvatskoj iznosi 112,94 kn (14,99 EUR), ali tarifa stoga nudi cijenu od 3,39 kn (0,45 eur) po kilovatsatu na punjačima s izmjeničnom strujom (AC). Uz tarifu pro još je atraktivnije puniti visokonaponsku bateriju vozila na IONITY brzim punionicama. Struja na punionicama velike snage iznosi samo 2,64 kn (0,35 eur) po kilovatsatu u Hrvatskoj. Ovo je vrlo atraktivna ponuda u usporedbi sa standardnim cijenama brzih punionica u Hrvatskoj.

Kupite li novi potpuno električni Audi, već od prvog dana možete puniti vrlo povoljno jer Audi godinu dana preuzima plaćanje mjesečne naknade za tarifu pro. No, čak i uz tu naknadu, mjesečni iznos se amortizira nakon samo 35 kW u mjesecu u usporedbi s druge dvije tarife. A to je jedno prosječno punjenje na jednoj od IONITY punionica. Ako trebate puniti samo povremeno, u ponudi je tarifa plus koja iznosi 60,20 kn (7,99 EUR) mjesečno. Ona nudi povoljne cijene na AC i DC punionicama i isplati se ako se na DC punionici mjesečno puni najmanje 48 kW energije. Tarifa basic nema mjesečnu naknadu - cijene kilovata su veće, ali tarifa također daje potpuni pristup europskoj mreži punionica i, poput ostalih tarifa, omogućuje sve komforne funkcije povezane s uslugom Audi charging. Tarifa basic stoga je prikladna za vozače kojima je povremeno potrebno jednostavno rješenje za punjenje bez fiksnih mjesečnih obveza.

Audi Charging_03

U komforne funkcije ubraja se integracija Audi charging lokacija punionica u navigacijske podatke, za MMI te za aplikaciju, pomoću koje se prethodno planirana ruta može poslati u automobil. Punionice se također mogu aktivirati korištenjem isporučene RFID kartice ili pomoću aplikacije myAudi, čime započinje proces punjenja. Još komfornija je funkcija Plug & Charge, koja je već raspoloživa na IONITY i Aral Pulse punionicama, a u budućnosti će biti dostupna i kod sve više pružatelja usluga. Ovdje je dovoljno nakon jednokratne aktivacije u vozilu priključiti kabel za punjenje. Vozilo i punionica komuniciraju putem šifrirane veze. Proces punjenja započinje automatski, a naplata se odvija pomoću sredstava plaćanja pohranjenih u aplikaciji myAudi, na primjer kreditne kartice. Plug & Charge bit će na raspolaganju u okviru nove usluge Audi charging ubrzo nakon uvođenja na tržište.

Audi Charging_01

Povrh toga, poboljšane su prednosti za korisnike aplikacije myAudi. Osim upravljanja kompletnim ugovorom za uslugu Audi charging, ubuduće će se uz samo nekoliko klikova moći rezervirati i promjena na skuplju tarifu. Aplikacija također prikazuje cijene odabrane punionice i pregledno sažima sve procese punjenja. Audi charging na raspolaganju je isključivo za kupce Audi marke koji voze električno vozilo pogonjeno baterijom (BEV) ili plug-in hibrid (PHEV).

Ključne riječi:
Audi Audi charging ionity punionica
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.