Vidiauto Novosti Najave Audi i Sauber partneri u Formuli 1

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.11.2022. 12:38

Audi je za strateškog partnera u Formuli 1 odabrao Sauber

Audi i Sauber partneri u Formuli 1

Švicarski trkaći tim Sauber postat će tvornički tim marke Audi od 2026. godine, a pripreme za razvoj pogonske jedinice marke Audi u tvornici u Neuburgu već se provode u skladu s planom.

Marka Audi odabrala je Sauber kao strateškog partnera za ovaj projekt i planira steći udio u Sauber koncernu, čime je dovršena sljedeća važna ključna točka na putu do FIA Formula 1 Svjetskog prvenstva. U okviru ovog partnerstva, tradicionalni švicarski trkaći tim natjecat će se kao tvornički tim marke Audi od 2026. godine nadalje, i to s pomoću pogonske jedinice koju je razvila marka Audi.

Nakon što je krajem kolovoza najavila da stupa u Formulu 1, potvrda strateškog partnera marke Audi označava sljedeću ključnu točku u pogledu stupanja tvrtke u vrhunski segment motosporta. Uz oko 30 godina natjecateljskog iskustva, Sauber je jedan od najrenomiranijih i najtradicionalnijih timova u svijetu Formule 1. Dok će se pogonska jedinica nastaviti razvijati na lokaciji Competence Center društva Audi Motosport (Neuburg an der Donau), Sauber će razvijati i proizvoditi trkaći automobil na svojoj lokaciji u Hinwilu (Švicarska). Također, društvo Sauber bit će odgovorno za planiranje i provedbu trkaćih operacija.

Audi Sauber F1_01

Razvoj pogonske jedinice, koja se sastoji od elektromotora, baterije, upravljačkog sustava i motora na izgaranje, već je u punom zamahu na lokaciji posebno osnovanog društva Audi Formula Racing GmbH na lokaciji Neuburg an der Donau. Više od 120 zaposlenika već sada radi na tom projektu. „Sauber je prvorazredni partner za pogonsku jedinicu marke Audi”, rekao je Adam Baker, izvršni direktor poduzeća. „Radujemo se suradnji s iskusnim timom koji je pridonio oblikovanju brojnih era u povijesti Formule 1. Zajedničkim snagama želimo ispisivati sljedeće poglavlje, koje će započeti u 2026. godini.”

Adam Baker

Vremenski rok do prve utrke u kojoj će marka Audi sudjelovati tijekom sezone 2026. godine zbilja je ambiciozan: širenje lokacije u Neuburgu u pogledu zaposlenika, zgrada i tehničke infrastrukture većinom bi se trebalo provoditi tijekom 2023. godine. Prva ispitivanja pogonske jedinice razvijene za propise za 2026. godinu u testnom vozilu za Formulu 1 planirana su za 2025. godinu.

Audi Sauber F1_02

Formula 1 čini velik korak u smjeru održivosti donošenjem novih propisa koji će na snagu stupiti u 2026. godini. To je bio važan preduvjet da marka Audi uopće odluči ući u taj natjecateljski svijet. Pogonske jedinice bit će učinkovitije nego što su danas jer će se omjeri električne snage uvelike povećati. Električni pogonski sustav tada će imati gotovo jednaku snagu kao motor na izgaranje, odnosno 400 kW (544 KS). Iznimno učinkovite 1,6-litrene motore s turbopunjačem pokretat će održivo sintetičko gorivo koje je neutralno u pogledu emisija CO2 (u skladu sa standardima EU-a). Također, Formula 1 zadala si je cilj da do 2030. godine postane serijom utrka koja je potpuno neutralna u pogledu emisija CO2.

Ključne riječi:
Audi F1 Formula 1 Sauber
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.