Vidiauto Novosti Najave Od LEGO modela do hibridne inovacije

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 24.05.2021. 04:43

Renault E-Tech: Od LEGO modela do hibridne inovacije

Od LEGO modela do hibridne inovacije

Donosimo priču o nastanku i razvoju inovativnog Renaultovog hibridnog E-TECH motora, a posebno je zanimljivo kako su se u razvoju koristile LEGO kockice.

Nakon početnih testiranja prototipnog motora E-TECH, konstruiranog po uzoru na pojednostavljeni model od LEGO kockica koji je nastao nekoliko mjeseci ranije, razvojni timovi konačno su postigli svoj prvi cilj: predstaviti tehnologiju E-TECH u pravom vozilu u samo 18 mjeseci, odnosno u roku koji je postavio Gérard Detourbet onda kada je dao zeleno svjetlo za razvoj ove hibridne tehnologije. Motor E-TECH prvi je put, bez ikakve pompe, predstavljen 2012. godine ispod poklopca Dacije Sandera u sklopu događanja Innov'Days na kojem su zaposlenici Grupe mogli upoznati najnovije tehnološke inovacije koje su bile u razvoju.

2021 - Story Renault E-Tech - Lego Plus A Touch Of Boldness (Episode 3) (1)

Renault se u to vrijeme pripremao odgovoriti na novi vladin izazov i u tu svrhu razviti konceptni automobil EOLAB koji troši manje od 2 l/100 km. Pod palicom Laurenta Taupina, mješoviti timovi inženjera, dizajnera, stručnjaka u području aerodinamike i drugih predano su radili na tri glavna područja: smanjenju mase platforme i karoserije, razvoju najnaprednijih aerodinamičnih svojstava i razvoju najštedljivijeg motora. Susret s timom za razvoj motora E-TECH bio je neizbježan. ''Suradnja EOLAB i E-TECH timova ubrzo se nametnula kao očito rješenje jer je za dovršetak projekta bilo nužno postići komplementarnost između smanjenja mase vozila i ugradnje inovativnog pogona. Kombinacijom tih dvaju komplementarnih pristupa uspjeli smo ispuniti Renaultove zahtjeve, odnosno stvoriti pametno i jednostavno rješenje dostupno svima.'' izjavio je Laurent Taupin, voditelj projekta EOLAB.

2021 - Story Renault E-Tech - Lego Plus A Touch Of Boldness (Episode 3)

Konceptno vozilo EOLAB prvotno je predstavljeno na Pariškom salonu automobila 2014. Novinari su tada imali priliku isprobati demonstracijski model na Mortefontainu, stazi na kojoj se ispitivala vatrootpornost motora E-TECH. EOLAB je ispunio dano obećanje i oduševio novinare prototipom rekordno niske potrošnje (od samo 1 l/100 km), dinamičnog ubrzanja (od 0 do 100 km/h u 9,2 sekunde) i dobrog prianjanja. Međutim, Nicolas Fremau i njegov razvojni tim nisu bili u potpunosti zadovoljni: ''Morali smo pospješiti pokretanje termičkog motora kako bismo dobili vrlo reaktivan prijenos i pružili užitak trenutačnog ubrzanja s jednom papučicom kakav imamo kod električnih automobila.''

2021 - Story Renault E-Tech - Lego Plus A Touch Of Boldness (Episode 3) (4)

Za to je bila nužna intervencija na pogonskom sklopu. Odlučeno je trostupanjskom dog-clutch mjenjaču, kombiniranim s termičkim motorom, dodati četvrtu brzinu. A dodavanjem četvrte brzine omogućeno je potpuno isključivanje glavnog električnog motora kada nije u upotrebi, primjerice na autocesti. Time je eliminiran otpor motora i ušteđeno je oko 1 kW, odnosno 3 do 4 % goriva. ''Vožnja autocestom sada je udobnija i štedljivija'', dodao je Nicolas Fremau.

2021 - Renault tribute to Alpine in Formula 1

Razvoj tehnologije E-TECH nastavio se u izravnoj suradnji s timovima Renault Sport Racinga. Treba napomenuti da se Formula 1 postupno elektrificira od 2009. uporabom sustava KERS i da je 2014. uvela novu generaciju V6 hibridnih motora. Na stazi i na cesti, proizvođači motora imaju jednak cilj: smanjiti potrošnju goriva i poboljšati učinkovitost. S namjerom da to i postignu, inženjeri okupljeni oko projekta E-TECH obratili su se kolegama u momčadi Renault F1, preteči današnje momčadi Alpine F1, kako bi otkrili tajne upravljanja energijom. Naposljetku je još samo trebalo odabrati najprikladniji termički motor. Odluka je pala na Alijansin atmosferski četverocilindarski motor HR16. Iako je ugradnja takvog motora zahtijevala niz prilagodbi, posebno u smislu radnog ciklusa, omogućila je ugradnju inovativnog dog-clutch mjenjača kakvog je zamislio Nicolas Fremau u svojem modelu od LEGO kockica. Time su ujedno smanjeni troškovi motora E-TECH u modelima srednje klase.

2020 - RENAULT E-TECH RANGE - HYBRID & PLUG-IN HYBRID

Motor E-TECH danas je stvarnost i dostupan je u običnoj hibridnoj inačici za Clio, Captur i Mégane Conquest te u punjivoj hibridnoj inačici za Captur i Mégane. Za Nicolasa Fremaua bilo je to ispunjenje sna: ''Od jednostavne ideje razvili smo koncept koji je u rukama naših inženjera prerastao u čitavu ponudu.'' I to je vrhunac ove pomalo nadrealne priče nastale iz LEGO modela te domišljatosti, ustrajnosti i predanosti tima koji nikada nije posustajao, koji je znao kako udružiti snage i čiji je natjecateljski duh postupno prožeo čitavu tvrtku. Motivacija Renault tima bila je ključna s obzirom na to da su ulozi bili visoki.

Ključne riječi:
E-Tech hibrid LEGO Plug-in hibrid razvoj Renault tehnologija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.