Vidiauto Novosti Najave Od LEGO modela do hibridne inovacije

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 29.04.2021. 05:12

Kako je Renault uz pomoć LEGO modela razvio hibridne inovacije

Od LEGO modela do hibridne inovacije

Sigurno niste znali kako su prve ideje prilikom razvoja Renault E-Tech modela potekle od modela izrađenog od LEGO kockica.

Kombinacija dugogodišnjeg iskustva u razvoju električnih vozila i Formuli 1 te entuzijazma vlastitih inženjera te razvojnih i kontrolnih timova pomogli su Renaultu da razvije inovativni hibridni motor E-TECH. Ono što je manje poznato jest neobična priča o njegovu nastanku, jer je sve počelo s modelom izrađenim od LEGO kockica. Renault je u trenutku predstavljanja svojeg električnog vozila 2010. istovremeno nastojao razviti hibridnu tehnologiju koja će uvelike olakšati prelazak šireg kruga kupaca na posve električna vozila. Inženjeri i stručnjaci stoga su upravi tvrtke morali predložiti idealno rješenje koje ispunjava sljedeće zahtjeve: pristupačno, lagano, prikladno za vozila svih veličina i s minimalno 50 km posve električnog dosega. Drugim riječima, novi je pogon trebao osigurati učinkovitu hibridizaciju svih modela. ''Razviti pristupačan i istovremeno jednostavan hibridni pogon za Mégane i Clio bio je pravi izazov'', Nicolas Fremau, Renaultov stručnjak za arhitekturu hibrida.

R-DAM_1211425

Za njega je glavni dio pogona svakako električni motor; to je karika koja pokreće vozilo. No kakav bi mjenjač mogao kombinirati s termičkim i električnim motorom? Budući da je čitav sklop morao biti jednostavan, kompaktan i lagan, Fremau je osmislio radikalno rješenje: mjenjač bez spojke i sinkronizacije stupnjeva prijenosa. Postoji tehnologija koja to omogućuje, ''dog-clutch'' mjenjač koji se rabi u automobilističkim sportovima. ''Kad sam vidio svog sina kako se igra s LEGO Technic zupčanicima kod kuće, pomislio sam da to baš i nije toliko različito od onog što bih ja želio raditi. Zato sam malo po malo kupio sve dijelove koji su mi potrebni za sastavljanje pogona.''

2021 - Story Renaut E-Tech - Lego Plus A Touch Of Boldness (1)

Nicolas Fremau iskoristio je božićne praznike kako bi na temelju skice inovativnog trostupanjskog mjenjača sastavio model od LEGO kockica. ''Želio sam najprije izraditi model kako bih shvatio što trebam učiniti. Nakon dvadesetak sati rada pod budnim okom mog sina koji nije skrivao iznenađenje, u tome sam i uspio'' objašnjava Fremau. No za razvoj novog pogona nije bilo dovoljno samo složiti kockice. Nicolas je morao sastaviti različite osovine i prijenosne prstenove, zalijepiti ih i izbušiti kako bi se mogli ugraditi u nosače, pokretati čitavu stvar... To je bio pravi inženjerski posao koji mu je omogućio da ''uživo'' testira različite načine rada dvaju motora. Štoviše, došao je do zaključaka koje nije imao u vidu u teorijskoj analizi. To je osnažilo njegovo uvjerenje da je s ovim prototipom, nesumnjivo najjeftinijim u Renaultovoj povijesti, na dobrom putu. Bilo je to podjednako iznenađujuće i neočekivano koliko je i samo tehničko rješenje bilo inovativno.

2021 - Story Renaut E-Tech - Lego Plus A Touch Of Boldness

No što će na sve to reći direktori kojima je predstavljen ovaj model, Rémi Bastien i Gérard Detourbet (koji je umro 2019. godine), ''otac'' prve Dacijine palete vozila koji je znao sve o pojednostavnjenim, jeftinim rješenjima? To nitko nije mogao znati. ''Renault je oduvijek imao vrlo otvoren pristup, posebno kada su u pitanju istraživanja. Ali onog dana kad sam predstavio model voditelju projekta Gérardu Detourbetu i direktoru istraživanja Rémiju Bastienu, nisam znao kako će reagirati. Kružili su oko modela, dodirivali ga i ubrzo shvatili da se pred njima nalazi prava stvar. Zauvijek ću pamtiti riječi koje je Gérard Detourbet tada izrekao: 'Ako ga možemo napraviti od LEGO kockica, sigurno će funkcionirati!’''

R-DAM_889033_1

No takvo odobrenje nije palo s neba. Nicolas i njegovi kolege morali su se obvezati da će ovaj koncept zaživjeti u primjeni za samo 18 mjeseci! ''Bio je to izazov za čitav odjel istraživanja i inženjeringa. Morali smo mobilizirati ljude s pravim vještinama u području upravljanja, mehaničkog dizajna itd.'' prisjeća se Nicolas Fremau. Za mali tim stručnjaka koji ispisuje hibridno poglavlje Renaultova inženjerstva, najteži dio je tek počeo.

Ključne riječi:
Captur E-Tech plug-in Clio E-Tech E-Tech Megane E-TECH Plug-in Plug-in hibrid Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs

.::.