Vidiauto Novosti Najave Novi poticaji za kupnju električnih vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 28.04.2021. 03:30

Od lipnja kreću novi poticaji za kupnju električnih vozila

Novi poticaji za kupnju električnih vozila

Od 01. lipnja kreću novi poticaji za kupnju električnih vozila, a od ove godine se mijenjaju pravila pa više nema najbržeg prsta, a osigurano je ukupno 105 milijuna kuna, od čega je 90 milijuna namijenjeno građanima i pravnim osobama.

Konačno se mijenjaju pravila oko dobivanja poticaja za kupovinu potpuno električnih automobila, a natječaj kreće 01. lipnja, te će se moći kupiti znatno više vozila. Naime, ove je godine za kupovinu potpuno električnih vozila na raspolaganju gotovo tri puta veći iznos, čak 105 milijuna kuna, od čega je 15 milijuna namijenjeno javnim tijelima koja prije kupnje moraju raspisati natječaj, a 90 milijuna kuna namijenjeno je građanima i pravnim osobama. ''Iznimno nam je drago da je novi direktor Fonda Siniša Kukić saslušao naše prijedloge i kompletno presložio natječaj. Ovim promjenama kupovina električnog vozila postaje značajno jednostavnija te potencijalnim kupcima savjetujem da, ako su zainteresirani za kupnju električnog vozila, to naprave ove godine jer vjerujemo da će pojedinačni iznos poticaja padati s obzirom na rast zainteresiranosti. Ove godine je ponuda vozila iznimno velika, u ponudi auto kuća je preko 30 modela pa ako planirate kupiti vozilo, kupite električno, a ne nešto što nećete moći prodati za pet godina'', ističe Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Hyundai Kona EV_02

Prodajni zastupnici će u svibnju morati prijaviti sva prodajna mjesta te dostupne modele električnih vozila koja će moći isporučiti unutar devet mjeseci od obavljene kupnje vozila. S druge strane, građani i pravne osobe će se u lipnju prijavljivati na natječaj isključivo na prodajnim mjesta unutar Republike Hrvatske te će, kako bi dobili poticaje, morati uplatiti predujam za željeno vozilo. Time će se osigurati da velik broj sredstava ponovno ne ostane neiskorišten. Procedura će ove godine biti takva da će prodavatelj unositi osnovne podatke kupaca i ispunjavati obaveznu dokumentaciju, a Fond će nakon toga generirati potvrdu s uputama za plaćanje predujma. Zatim će se automatski napraviti rezervacija sredstava, a uplata predujma morat će biti izvršena u roku od sedam dana. Svi podaci će biti javno objavljeni na stranicama FZOEU, a tamo će biti navedena i sva prodajna mjesta na kojima se električna vozila mogu kupiti. U slučaju da se vozilo ne dostavi zbog tehničkih poteškoća od strane zastupnika ili ako dokumentacija ne prođe na natječaju, kupci će dobiti povrat sredstava. Iako će prodavači ispunjavati dokumentaciju za kupce, poticaji će se isplaćivati isključivo kupcima pa kupac mora imati kompletan iznos vrijednosti vozila, a poticaji će mu biti isplaćeni tek nakon isporuke i registracije vozila.

Dacia Spring_01

Kategorije vozila i iznosi poticaja ostaju nepromijenjeni. Za električna vozila M1 i N1 kategorije ili pak vozila na vodik (vozila za prijevoz putnika do najviše 8 sjedala i dostavna vozila do 3,5 tone) osigurano je 70.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila, dok je za plug-in hibride osigurano do 40.000 kuna. Za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli s dva, tri ili četiri kotača) omogućeno je 20.000 kuna ili do 40 posto vrijednosti vozila. Također, s maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 (vozila za prijevoz putnika ili teretna vozila do 5 tona ili više) s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik. Dok će građani moći kupiti jedno vozilo s poticajima, pravne će osobe moći će dobiti poticaje i na veći broj električnih vozila te iskoristiti do maksimalno 400 tisuća kuna poticaja, a moći će imati najviše dvije prijave po pravnoj osobi. To znači da će pravne osobe moći kupiti samo dva modela vozila, ako žele i više komada istog vozila, uvjet je da se sufinancirana vozila potom zadrže u vlasništvu barem dvije godine nakon kupnje. Kao i prošlih nekoliko godina, poticaje se neće moći dobiti pri kupnji vozila na operativni leasing, već samo na financijski leasing.

2021 BMW iX EV_06

Fond će na svojim stranicama objaviti popis svih prodajnih mjesta i svih modela električnih vozila koja se mogu kupiti, ali bez cijena i karakteristika. Popis vozila s cijenama i specifikacijama moguće je pronaći na jednom mjestu na stranicama Udruge vozača električnih vozila Strujni krug koja svojim članovima omogućuje i dodatne velike uštede pri kupovini potpuno električnih vozila. Strujni krug je u partnerstvu s većinom prodajnih zastupnika električnih vozila pa pruža popuste pri kupovini u iznosima od pet do preko 100.000 kuna, ovisno o cijeni vozila.

SEAT Leon e-HYBRID_04

Popust na prosječno električno vozilo za članove Strujnog kruga iznosi između 20 i 40 tisuća kuna, pa je još prošle godine velik broj kupaca uz poticaje uštedio i više od 100 tisuća kuna. Udruga Strujni krug svojim članovima omogućava i popuste na obavezno i kasko osiguranje, manju kamatnu stopu pri kupovini na leasing i još niz pogodnosti. Godišnja članarina u udruzi iznosi 200 kn za fizičke te 2000 kn za pravne osobe.

Ključne riječi:
električni automobil EV poticaji poticaji za kupnju električnih vozila
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.