Vidiauto Novosti Najave Patentiran virtualni ručni mjenjač za EV

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 16.02.2022. 04:30

Toyota patentirala poseban ručni mjenjač za električna vozila

Patentiran virtualni ručni mjenjač za EV

Toyota je prijavila osam novih patenata u SAD-u, a vezani su uz mjenjač za električna vozila koji će simulirati klasične stupnjeve prijenosa.

Iako su automatski mjenjači sve traženiji, a samim time i prodavaniji, uvijek postoje mnogi kojima su draži klasični ručni mjenjači kakvi je izrazito rijetko viđaju u hibridima, a u električnim vozilima ih ni nema, jer za klasičnim mjenjačem uopće nema potrebe, no izgleda kako bi se to u budućnosti moglo promijeniti, barem prema Toyoti. Naime, Toyota je patentirala poseban mjenjač koji bi trebao simulirati standardne načine prijenosa brzina na nekim budućim električnim automobilima.

Toyota-Yaris-Cross-Hybrid-Adventure-05

Vizija je da će nova tehnologija simulirati papučicu kvačila, ali i prekinuti dotok okretnog momenta, a sve kako bi se što bolje oponašalo klasično mijenjanje brzina. Uz to, nova bi tehnologija mogla ponuditi i nekoliko načina vožnje - kao standardno korištenje papučice kvačila i mjenjača, zatim samo korištenje mjenjača te naposljetku, standardnu vožnju automatskim mjenjačem. Naravno, ove su tehnologije još u povojima, no možda dovede do toga da će možda i električni automobili biti zabavni u vožnji, kao što su to sada standardni sportski model. Znači li to sportsku električnu Supru? Na to pitanje ipak još nitko nema odgovor, a vrijeme će pokazati ide li se s ovom tehnologijom u dobrom smjeru ili ne.

Ključne riječi:
automatski mjenjač EV ručni mjenjač Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 1. prosinac 1913.

12-1-1913 Ford uvodi pokretnu traku

Ford uvodi pokretnu traku

Ford kao prvi uvodi proizvodnju automobila na pokretnoj traci. To rješenje još se danas smatra najrevolucionarnim potezom u povijesti auto industrije. Brzina proizvodnje na pokretnoj traci omogućila je Fordu da proizvodi najjeftinije automobile.

vs