Vidiauto Novosti Autobiz Toyota je prodala 15 milijuna hibrida

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 28.04.2020. 07:17

Tržište 

Toyota je dosad prodala preko 15 milijuna hibridnih vozila u svijetu

Toyota je prodala 15 milijuna hibrida

Toyota je dosegla još jednu veliku brojku, a to je prodanih preko 15 milijuna hibridnih vozila od 1997. godine, kada je bila predstavljena prva generacija modela Prius, dok je samo u Europi prodano preko 2,8 milijuna hibridnih vozila.

Toyota je širom svijeta prodala preko 15 milijuna hibridnih električnih vozila od predstavljanja Priusa 1997. godine do siječnja 2020. U Europi je prodaja HEV (hibridnih električnih vozila) premašila brojku od 2,8 milijuna, zahvaljujući širokoj paleti od čak  19 različitih HEV modela marki Toyota i Lexus, što je u 2019. godini predstavljalo 52% ukupne Toyotine prodaje. Paleta dostupnih hibridnih električnih vozila Toyota i Lexus na globalnoj razini sada je dosegnula 44 modela.

toyota prius 1. generacije

Toyotina odluka o razvoju hibridnih električnih vozila je započela prije više od 25 godina kada je Takeshi Uchiyamada predvodio tim za razvoj automobila za 21. stoljeće, automobila koji će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i drugih štetnih tvari. Prva generacija Priusa je predstavljena 1997. godine, u vrijeme potpisivanja protokola iz Kyota koji je dao novi zamah pokretu za zaštitu okoliša. Danas, 15 milijuna prodanih hibrida kasnije, Toyota je značajno pridonijela zaštiti okoliša jer je njezina hibridna električna tehnologija do danas smanjila emisiju CO2 za više od 120 milijuna tona u cijelom svijetu u usporedbi s prodajom ekvivalentnih benzinskih vozila.

Toyota Prius 2. generacija

Izvorna vizija kompanije je omogućila Toyoti da postane predvodnik u zadovoljavanju strogih propisa o emisiji širom svijeta. ''Zahvaljujući prodaji hibrida, Toyota je na dobrom putu da ispuni cilj od 95 g/km koji je EU odredio za 2020. i 2021. u Europi, gdje su propisi o CO2 najstroži na svijetu'' rekao je Matt Harrison, Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Europe (TME). ''Povrh toga, naši puni hibridi su nevjerojatno učinkoviti u vožnji bez emisije u većini gradskih vožnji'' dodao je. Tijekom ovog razdoblja, Toyota je doživjela veliki rast potražnje za njenim hibridnim električnim vozilima, i nakon trenutne, 4. generacije hibridnog sustava, Toyota nastavlja usavršavanje svoje hibridne tehnologije radi postizanja još manje emisije i potrošnje goriva.

Toyota Yaris Hybrid

Iako Toyota vjeruje da su HEV ključni dio buduće ukupne raspodjele elektrificiranih vozila, dva desetljeća iskustva u elektrifikaciji ima značajnu ulogu i u Toyotinoj strategiji raznovrsnih pogonskih sklopova. Tvrtka osigurava i nastavit će osiguravati razne vrste elektrificiranih vozila radi smanjenja emisije na temelju propisa, infrastrukture tržišta i, naposljetku, potražnje. Toyota ne zagovara scenarij ''pobjednik uzima sve'', nego vidi budućnost u kojoj će različite tehnologije elektrifikacije imati svoju ulogu, uključujući hibridna električna vozila (HEV), plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i baterijska električna vozila (BEV). Shigeki Terashi, Izvršni direktor Toyota Motor Corporation (TMC): ''Naravno, moramo naporno raditi kako bismo poboljšali performanse baterije i smanjili troškove (baterijskih vozila - BEV), i upravo to činimo. Ali, moramo izbjegavati raditi bez plana dok ne savladamo prepreke vezane uz BEV i FCEV. U međuvremenu, možemo pridonijeti nastavkom rada na našim HEV.''

Toyota RAV4 Hybrid

Kao rezultat svog dugogodišnjeg iskustva s hibridnim električnim vozilima, tvrtka ima veliku prenosivu stručnost u temeljnim tehnologijama elektrifikacije koje su zajedničke svim izvedbama elektrificiranih pogonskih sklopova radi čega su na predvodničkom mjestu za budućnost elektrifikacije. Više od dva desetljeća neprekidnog razvoja elektromotora, baterija i upravljačkih sklopova Toyota je naučila kako upravljati i učinkovito opetovano koristiti energiju nudeći niz elektrificiranih opcija za kupce Toyote i Lexusa kroz hibridne i plug-in izvedbe, baterijska električna vozila te vozila s vodikovim gorivnim člancima odnosno: HEV, PHEV, BEV i FCEV vozila.

Toyota Auris Hybrid

Radi ostvarivanja svoje vizije u Europi, Toyota planira uvesti na tržište 40 novih ili osvježenih elektrificiranih vozila do 2025., uključujući i barem 10 vozila s emisijom koja iznosi 0 g/CO2 (ZEV - Zero Emission Vehicle).  Toyoti će hibridna električna vozila ostati ključni dio ponude, s najvećim udjelom, jer ona zadovoljavaju potrebe stranaka i pomažu u smanjenju emisije. Ovo je bio cilj kompanije još od predstavljanja Priusa, prije više od 20 godina, a krajnji je cilj kompanije ostvarenje nulte emisije, u širokoj primjeni u društvu i proizvedeno na održiv način.

Ključne riječi:
BEV ekologija FCEV HEV hibrid PHEV Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.