Vidiauto Novosti Autobiz Toyota rješenja mobilnosti za Tokio 2020

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.09.2019. 06:53

Tokio 2020. 

Raznolika Toyota rješenja mobilnosti za Olimpijske igre Tokio 2020.

Toyota rješenja mobilnosti za Tokio 2020

Otprilike 90 posto Toyotinih vozila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. će biti elektrificirano, s ciljem postizanja najniže emisije plinova ikada zabilježene za flotu službenih vozila Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Toyota, globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, je objavila kako će osigurati cijelu paletu električnih vozila, uključujući jedinstvene verzije modela razvijenih posebno za podršku Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. Kroz elektrificiranu paletu, Toyota s Organizacijskim odborom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, želi ostvariti najnižu razinu emisije zabilježenu za flotu službenih vozila bilo kojih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, pridonoseći tako i smanjenju utjecaja Igara na okoliš.

-01-09-en-474953

Toyota će osigurati ukupno oko 3.700 vozila za mobilnost Tokio 2020. Većina, ili gotovo 90 posto flote službenih vozila će biti elektrificirana. Elektrificirana vozila uključujući hibridna električna vozila (HEV), električna vozila s gorivnim člancima (FCEV), kao što su vodikom pogonjen MIRAI, plug-in hibridna vozila (PHEV), Prius PHV (na nekim tržištima poznat kao Prius Prime), te baterijska električna vozila (BEV) uključujući APM (Accessible People Mover – pristupačno vozilo za prijevoz putnika) i e-Palette Tokyo 2020 kao i TOYOTA Concept-i, koji su razvijeni prvenstveno za korištenje na Igrama ili kao jedinstvena verzija za Igre. Među elektrificiranim vozilima koja će biti osigurana, Toyota će uključiti otprilike 500 FCEV i otprilike 850 BEV, što je najveća flota za bilo koje Igre do sada. Preliminarni izračuni govore da će prosječna emisija CO2 vozila dostupnih na tržištu za Tokio 2020. biti manja od 80 g/km, što znači otprilike pola vrijednosti u usporedbi s flotom slične veličine konvencionalnih benzinskih i dizelskih vozila.

-02-6-en-374429

Povrh toga, radi izbjegavanja sudara i smanjenja/ublažavanja moguće štete ili ozljeda, sva vozila dostupna na tržištu za prijevoz osoblja će biti opremljena Toyotinim preventivnim sigurnosnim tehnologijama, uključujući „Toyota Safety Sense“ i „Lexus Safety System +“. Dodatno, gotovo sva vozila dostupna na tržištu će isto tako biti opremljena Toyotinim sustavom Smart Stop Technology (SST), osmišljenim za pomoć u kočenju u slučaju nehotičnog pritiska na papučicu gasa.

20181030-02-01-378228

Uz službenu flotu, Toyota će podržavati odvijanje Igara i drugim vozilima, uključujući i autobus na gorivne članke za masovni prijevoz „SORA“, pomoćnim vozilima koja će podizati putnike do njihovih sjedala ili na sebi imaju pričvršćenu rampu radi omogućavanja putnicima u invalidskim kolicima ulazak u vozilo kroz stražnja vrata, kao i drugim vozilima kao što su viličari na gorivne članke koje proizvodi i prodaje Toyota Industries Corporation.

e-palette-1-107692

Vozila koja je Toyota pripremila za Tokio su APM, o kojem smo već pisali ovdje i e-Palette, verzija za Tokio 2020. To je prvo baterijsko električno vozilo (BEV) razvijeno posebno za Autono-MaaS, Tokyo 2020 e-Palette će služiti prijevozu osoblja i sportaša, pri čemu će 12 ili više tih vozila imati neprekidnu rutu kretanja unutar Olimpijskog i Paraolimpijskog sela. Zahvaljujući niskom podu, električnoj rampi te preciznom zaustavljanju na svakoj stanici, ostavljajući mali ili nimali jaz između rubnog kamena i autobusa, e-Palette će olakšati putovanje putnicima u invalidskim kolicima i vršiti prijevoz na kratkim udaljenostima. Predviđa se da će se ovo vozilo odlikovati automatiziranom vožnjom (do SAE razine 4). Povrh rukovatelja u svakom vozilu, koji će nadzirati odvijanje automatizirane vožnje, Toyota će osigurati i digitalni upravljački sustav radi praćenja stanja vozila.

i-car-front-quarter-190728

Tu je i Toyota Concept-i koja se odlikuje karakterističnim vanjskim dizajnom „hight-tech siluetom u jednom potezu“, Concept-i se nada unijeti dodatno uzbuđenje i pažnju u Igre kroz svoje djelovanje kao vozilo u konvoju u prenošenju olimpijskog plamena i predvodničko vozilo u maratonu. Povrh vozila osiguranih za Igre, javne ceste koje okružuju izložbeni prostor Toyota Cityja „MEGAWEB“ na području Tokio Odaiba/Toyosu će se koristiti za testne vožnje vozila s naprednim tehnologijama vožnje. Očekuje se da će ta događanja uključivati Toyota Concept-i, koji će demonstrirati automatiziranu vožnju (SAE razina 4) i njene funkcije, uključujući „razgovor s agentom („Agent conversation“), koji koristi umjetnu inteligenciju za razumijevanje ljudi, pomažući ljudima da iskuse nove načine kretanja kao i budućnost „voljenih automobila“.

i-car-front-interior-477382

Tamo će se naći i Toyota Mirai, o kojoj smo pisali prije nekoliko godina, kada se pojavila na tržištu, a Toyota je ponudila i Baterijska električna vozila (BEV) koja su namijenjena za kretanje po pješačkim zonama. Na raspolaganju će biti 300 komada, a dolazi u tri izvedbe – stajaćoj, sjedećoj i u izvedbi za povezivanje s invalidskim kolicima.

20190607-01-06-601547
Ključne riječi:
električni automobil Mirai Olimpijske igre Tokio 2020. Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.