Vidiauto Novosti Najave LF-30 prikazuje viziju budućnosti Lexusa

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 05.11.2019. 06:27

Koncept 

LF-30 Electrified prikazuje viziju budućnosti Lexusa

LF-30 prikazuje viziju budućnosti Lexusa

Lexus je predstavio koncept LF-30 Electrified, a predstavlja viziju izgleda Lexusovih elektrificiranih vozila do 2030. godine.

Na ovogodišnjem Salonu automobila u Tokiju Lexus je predstavio jedan vrlo zanimljiv koncept LF-30 Electrified, a koji predstavlja viziju izgleda budućih elektrificiranih vozila koje će Lexus predstaviti do 2030. godine. Vizija ''Lexus Electrified'' koja je nedavno predstavljena usmjerena je na temeljni iskorak u performansama, upravljanju i nadzoru vozila, kao i užitku u vožnji - upravo dok se mobilnost u našem društvu nastavlja mijenjati kroz autonomnu vožnju i elektrifikaciju vozila.

lexus-lf30-003high-551461

Lexus razvija novi, napredni sustav upravljanja položajem vozila i druge tehnologije elektrifikacije kako bi dodatno postigao užitak u vožnji te kako bi iz temelja izmijenio srž luksuznih vozila budućnosti. U tu svrhu Lexus crpi iskustva naučena kroz razvoj temeljnih tehnologija, a osobito tehnologija Lexus Electrified omogućava integrirano upravljanje pogonskim sklopom, upravljačem, ovjesom i kočnicama, čime se ostvaruje krajnji potencijal tehnologije upravljanja elektromotorima koja je razvijena u hibridnim vozilima. Uz ovu tehnologiju možemo upravljati pogonskom snagom kako bismo postigli savršeni položaj vozila za svaku situaciju u vožnji.

lexus-lf30-rear-threequarter-print-050-370190

Kao sljedeći korak k tom cilju, Lexus planira predstaviti svoj prvi BEV u studenom 2019. – šireći odgovor na potrebe razni područja širom svijeta, uključujući razvoj hibridnih električnih vozila (HEV), plug-in hibridnih električnih vozila (PHEV), baterijskih električnih vozila (BEV) i električnih vozila s gorivnim člancima (FCEV). Nakon toga, Lexus planira proširiti svoju paletu elektrificiranih vozila - predstavit ćemo prvi Lexus PHEV i novu platformu namijenjenu BEV vozilima početkom sljedećeg desetljeća. Do 2025. Lexus će raspolagati elektrificiranim verzijama svih svojih modela te ćemo stremiti većoj prodaji elektrificiranih vozila nego onih s motorima s unutarnjim izgaranjem.

lexus-lf30-side-print-230-529948

Lexus LF-30 je dug 5.090 mm, širok 1.995 mm, visok 1.600 mm i ima međuosovinski razmak od 3.200 mm, dok je težina vozila 1.750 kg. Kapacitet ugrađene baterije je 110 kWh, a dostatna je za doseg od 500 km. Najveća snaga vozila je 400 kW (544 KS) i dostatna je za ubrzanje do 100 km/h za 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 200 km/h.

lexus-lf30-charger-dock-print-090-477446

Elektromotori su smješteni u kotače, kako bi LF-30 mogao imati jedinstven dizajn kojeg upotpunjuju prozori koji se protežu od početka do kraja karoserije, a koje je moguće podešavati, odnosno moguće je potpuno blokiranje pogleda, ali i potpuna prozirnost.

lexus-lf30-015high-428787

U unutrašnjosti nas očekuje veliki virtualni zaslon kojim se upravlja pokretima ruke, a prikaz podataka o vozilu se prikazuje u virtualnoj stvarnosti. Suvozačko sjedalo je nalik avionskom sjedalu prve klase, a svi prekidači i sklopke su na dohvat ruke, a ispred njega je postavljen veliki zaslon.

lexus-lf30-014high-417346

Stražnja sjedala koriste tehnologiju umjetnih mišića kako bi se oblikovala prema tijelu putnika te je moguće njihovo podešavanje na razne načine, primjerice nagib ili položaj za odmor, kao i korištenje funkcija upozorenja. Audio sustav Mark Levinson stvara sljedeću generaciju zvučne okoline u kojoj vrlo precizna kontrola zvučnika stvara idealne akustičke prostore za užitak u slušanju glazbe za vozača i svakog putnika, a zvučnici ugrađeni u naslone za glavu ne samo da pružaju optimalni audio doživljaj nego imaju i funkciju suzbijanja šuma koja stvara naglašenu tišinu.

lexus-lf30-rear-seats-interior-print-110-458504

Stakleni krov iznad stražnji sjedala ima funkciju glasovnog upravljanja i zaslon ''SkyGate'' kojim se upravlja pokretom ruke, a koristi AR za prikaz različitih vrsta obavijesti, kao što je realističan prikaz zvjezdanog neba, omiljenih video snimaka, pa čak i navigacije. Nadamo se i kako će neka od ovih funkcija i zaživjeti na budućim modelima.

Ključne riječi:
električni automobil koncept Lexus LF-30 Electrified
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 17. rujan 1986.

9-17-1986 Bentley Turbo

Bentley Turbo

Na današnji dan predstavljena je turbo verzija Bentleya nazvana Bentley Turbo R. Automobil je osim povećanja snage, prošao i opširne promjene na ovjesu.

vs