Vidiauto Novosti Autobiz Toyota ustupa 24000 besplatnih licencija

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 08.04.2019. 05:55

Promicanje elektrifikacije 

Toyota besplatno ustupa 24.000 licencija vezanih uz elektrifikaciju

Toyota ustupa 24000 besplatnih licencija

Toyota promovira globalnu elektrifikaciju vozila odobravanjem gotovo 24.000 besplatnih licencija što uključuje patente stečene kroz više od 20 godina razvoja tehnologije hibridnih električnih vozila.

Toyota je objavila dvije mjere vezane uz svoje patente i tehničko znanje radi daljnjeg promicanja šire upotrebe elektrificiranih vozila. Tako je objavljeno kako će Toyota odobriti besplatne licencije za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku) za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila.

yaris-hybrid-tec-01-gms-2012-873620

Osim toga, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sustave upravljanja snagom, upravljačka računala i druge tehnologije sustava elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sustava.

2017-prius-plug-in-hybrid-tech-03

Patenti na koje se odnose ove besplatne licencije su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sustave, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primijeniti za razvoj različitih vrsta elektrificiranih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz preko 20 godina razvoja tehnologije elektrificiranih vozila. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajat će do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje će biti moguće dobiti tako da zainteresirane strane kontaktiraju Toyotu i usuglase posebne uvjete i odredbe licencija.

2016-toyota-prius-plug-in-hybrid-07

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od siječnja 2015. Sada Toyota dodaje otprilike 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi s PCS, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sustavima, 1.320 patenata u vezi s prijenosom snage toplinskog motora, 2.200 patenata za punjač i 2.380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8.060).

2017-prius-plug-in-hybrid-tech-09

Na kraju krajeva, odobravanjem besplatnih licencija i pružanjem tehničke podrške za svoje sustave elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno promicati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvare ciljeve povezane s klimatskim promjenama.

2019-camry-hybrid-03

''Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sustavima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za suradnju!'' rekao je Shigeki Terashi, Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation. ''Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u sljedećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.''

toyota hybrid logo

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i tvornica, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.

Ključne riječi:
električni automobil elektrifikacija hibrid Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. travanj 1926.

4-2-1926 Rođen Jack Brabham

Rođen Jack Brabham

Na današnji dan 1926. godine rođen je Jack Brabham, vozač Formule 1, u Hurstvilleu, New South Wales, Australija. Slavni Brabham tri puta je osvojio svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

vs

.::.