Vidiauto Novosti Najave Toyota Yaris Cross je novi gradski SUV

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 24.04.2020. 06:42

Novitet 

Toyota Yaris Cross je novi hibridni gradski SUV s inteligentnim AWD-i pogonom na sve kotače

Toyota Yaris Cross je novi gradski SUV

Iako je premijera novog modela trebala biti održana na Salonu automobila u Ženevi, Toyota je jučer konačno predstavila novog aduta u kompaktnoj klasi SUV modela – Yaris Cross.

Toyota je konačno otkrila sve karte o dugo najavljivanom kompaktnom SUV modelu, a riječ je o modelu Yaris Cross koji će dolaziti s hibridnim motorom i pametnim AWD-i pogonom na sve kotače, što je rijetkost u ovoj klasi.

Toyota Yaris Cross_straga

Yaris Cross je nešto veći od novog Yarisa, dug je 4.180 mm, širok 1.765 mm i visok 1.560 mm, dok je međuosovinski razmak dug 2.560 mm, a u odnosu na Yaris je za 30 mm odaljeniji od tla. To bi trebalo biti dovoljno da se putnici mogu udobno smjestiti, a tu je i prtljažnik obujma 390 litara, sa stražnjim sjedalima preklopivim u omjeru 40:20:40.

Toyota Yaris Cross_interijer

Yaris Cross, kao i Yaris, će biti prvi modeli koji će koristiti novi 1,5-litreni hibridni sustav s tri cilindra i Atkinsonovim procesom koji je precizno konstruiran radi smanjenja trenja i mehaničkih gubitaka, a rezultat je visoki okretni moment pri niskim okretajima. Snaga koju daje ovaj sustav je 116 KS, a odlikuje ga mala potrošnja.

Toyota Yaris Cross_sa_strane

Yaris Cross će biti opremljen i AWD-i inteligentnim pogonom na sve kotače. AWD-i pruža dodatnu stabilnost i prijenos snage na podlogu u svakodnevnoj vožnji, u lošim uvjetima i na skliskim površinama. Ovaj sustav usmjerava okretni moment na stražnju osovinu prilikom pokretanja automobila i tijekom ubrzavanja. U normalnoj vožnji, Yaris Cross koristi pogon prednjih kotača, ali kada sustav otkrije sklizavu podlogu, pogon na sve kotače se automatski uključuje. To se može dogoditi, primjerice, na mokrim granitnim kockama, po jakoj kiši, na mokrom ili utabanom snijegu ili na pijesku.

Toyota Yaris Cross_straga 2

Novi Yaris Cross će se proizvoditi u Francuskoj, kao i Yaris, a prodaja će krenuti sljedeće godine. Iz Toyote najavljuju kako će godišnja proizvodnja biti veća od 150.000 vozila. Iako se o cijenama još ništa ne zna, očekujemo kako će cijena za Yaris Cross kod nas kretati od oko 140.000 kuna.

Toyota Yaris Cross i Yaris
Ključne riječi:
hibrid SUV Toyota Yaris Cross
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.