Vidiauto Novosti Autobiz Nissan novi dizajn nadahnut vitezovima

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 08.04.2020. 05:44

Inovacija 

Nissan je nadahnut vitezovima razvio ''štit'' za svoje buduće modele

Nissan novi dizajn nadahnut vitezovima

Rast potražnje za električnim vozilima polako mijenja način na koji se vozila konstruiraju, oblikuju i integriraju u svakodnevni život, a dobar primjer je Ariya Concept koja prikazuje dizajn budućih električnih vozila.

Električna revolucija donosi zaokret i u automobilskom dizajnu. Nissan Ariya Concept, predstavljen na prošlogodišnjem Tokijskom salonu automobila, pravi je primjer upravo takvog zaokreta. Vozilo odražava snažnu i modernu estetiku ''bezvremenskog japanskog futurizma'', čemu posebno doprinosi prednja maska koja oblikom podsjeća na štit. Nissan Ariya Concept predstavlja revoluciju u Nissanovu dizajnu. Ariya Concept nudi prostran i luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sustavima, dok karoserija vozila utjelovljuje čistu prirodu električnih vozila, bez potrebe za tradicionalnom maskom hladnjaka. Sve to omogućilo je dizajnerima da se poigraju prepoznatljivim izgledom maske V-motion i unesu dašak viteštva u njen dizajn.

story-200312_01_1100x549-1-source

Tradicionalni štitovi korišteni u bitkama izrađivani su od izdržljivih materijala, a njihov funkcionalan i specifičan dizajn bio je simbol prestiža i nadmoći. Ariya Concept i njegova prednja maska prenose upravo takvu poruku, nudeći mnogo više od elegantnog dizajna. Krajnji rezultat nije samo vizualno upečatljiv, već i jasno naglašava naprednu tehnologiju u pozadini dizajna. ''Konvencionalnu smo masku zamijenili onim što nazivamo ''tehnološkim štitom'' – posebnom maskom 3D teksture koja nije samo element dizajna, već i najava tehnologije skrivene u unutrašnjosti samog vozila'' izjavio je Alfonso Albaisa, viši potpredsjednik odjela za dizajn u Nissanu. ''U ovom je slučaju riječ o naprednim tehnologijama s pomoću kojih Ariya Concept analizira cestu i prikazuje vozaču sve ono što sâm ne može vidjeti.''

Nissan ARIYA Concept_01-source

Premda se kroz povijest mijenjao izgled tradicionalnih maski na vozilima s motorom s unutarnjim izgaranjem, uvijek se pazilo na to da osiguraju optimalno hlađenje motora i budu dovoljno čvrste kako bi odoljele iznenadnim naletima kamenja. Takvi funkcionalni aspekti ograničili su mogućnosti u pogledu dizajna, izgleda i ukupnog dojma automobila. Budući da Ariya Concept nema motor, nije bilo potrebe za ugradnjom tradicionalne maske. Dizajneri su odlučili prenamijeniti taj prostor i stvoriti posve novu vrstu prednje maske. Tradicionalni geometrijski uzorak prednje maske izrađene u jednom komadu istovremeno je najava budućeg dizajna električnih vozila i Nissanov hommage japanskom dizajnu (J-DNK).

ariya-concept-ft-source

''Prednja maska odlikuje se besprijekornom teksturom'', rekao je voditelj programa za dizajn Giobanny Arroba. ''Podsjeća na površinu mirne vode ispod koje se nazire uzorak kumikija.'' Postići takav dojam glatkoće i površinske mirnoće bio je izazov za sebe. Arroba i tim dizajnera ispitali su svaki segment maske – od debljine materijala do količine metalnih ljuskica u boji – kako bi stvorili uzorak kumikija, osmišljen i prilagođen za eru električnih vozila. Kako bi se sama maska i tehnologija koja se nalazi ispod nje zaštitile od nepovoljnih vremenskih uvjeta i krhotina na cesti, dizajneri su koristili isti polikarbonatni materijal kakav nalazimo na prednjim svjetlima automobila. Željeli su stvoriti masku koja je istovremeno izdržljiva i vizualno dojmljiva, koja doprinosi aerodinamičnosti i koja u potpunosti utjelovljuje Nissanovu estetiku bezvremenskog japanskog futurizma.

Nissan ARIYA Concept_10-source

''Dakako, s obzirom na to da je riječ o konceptnom vozilu, naš je pristup mogao biti drugačiji i izravniji'', rekao je Arroba. ''Ipak, željeli smo postići jedinstven kompromis između dizajnerske ideje i tehničke izvedbe.'' Ariya Concept utjelovljuje viziju Nissanove inteligentne mobilnosti osobnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sustava donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija. Nissanova nova filozofija dizajna stremi upravo tome. Napredne tehnologije kao što su značajke sigurnosti, povezanost i intuitivna sučelja kombiniraju se s minimalističkim japanskim dizajnom kako bi se savršeno prilagodili životnom stilu kupca.

story-200312_02_1100x549-2-source

Prednja maska jedan je od ključnih elemenata Ariya Concepta i dokaz da je takav dizajn primjenjiv u stvarnosti. Ovo je vozilo spremno osvojiti ulice Tokija, Londona ili bilo kojeg drugog svjetskog velegrada. Značajke poput nagrađivanog naprednog sustava za pomoć u vožnji ProPILOT 2.0, papučice e-Pedal i dualnog motora e-4ORCE s pogonom na sve kotače već su testirane. Konceptna vozila oduvijek su bila sredstvo koje nam pomaže dočarati budućnost. No Ariya Concept zaista i najavljuje buduće Nissanove modele.

Ključne riječi:
Ariya budućnost električni automobil koncept Nissan tehnologija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.