Vidiauto Novosti Najave Električni SUV koncept Nissan Ariya

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 28.10.2019. 06:12

Koncept 

Nissan Ariya je koncept budućeg električnog crossovera

Električni SUV koncept Nissan Ariya

Nissan je konceptom Ariya najavio u kojem će se smjeru razvijati marka, ali i nove dizajnerske smjernice koje će krasiti buduće modele.

Na Salonu automobila u Tokiju Nissan je predstavio koncept električnog crossover vozila s dva električna motora koji je opremljen nagrađivanim tehnologijama za pomoć u vožnji, ali i predstavlja posve novi dizajnerski izričaj marke koji ćemo ubuduće viđati na njihovim vozilima. Iako proizvodnja nije potvrđena, iz Nissana kažu kako bi se Ariya mogla u budućnosti naći u serijskoj proizvodnji.

Nissan ARIYA Concept_23-source

Nissan Ariya Concept donosi novi dizajn koji uključuje široke prednje blatobrane, ultra tanka LED glavna svjetla kao i prednju masku (klasična maska na vozilima pokretanima konvencionalnim motorom) koju krasi posebno izrađen, osvijetljen Nissanov znak. Prednju masku krasi suptilan geometrijski uzorak koji dolazi do izražaja kada se aktivira električni svjetlosni potpis V-motion.

Nissan ARIYA Concept_17-source

Bočna strana vozila naglašena je s 21-inčnim aluminijskim naplatcima s pet krakova i po mjeri izrađenim gumama. Dizajn stražnjeg kraja Ariya Concepta također predstavlja odmak od tradicionalnog dizajna SUV-a, ponajviše zahvaljujući snažnije nakošenom C-nosaču koji se neprimjetno stapa s poklopcem prtljažnika. Stražnje zatamnjeno svjetlo u obliku neprekinute linije proteže se čitavom širinom stražnjeg kraja. Stražnji blatobrani i povišeno stražnje krilo nimalo ne skrivaju snagu ovog vozila.

Nissan ARIYA Concept_08-source

Plava boja karoserije Suisei ima dvostruki efekt, ovisno odakle je promatrate. Promatra li se izdaleka, dubinski plava boja djeluje matirano. Približite li se vozilu, primijetit ćete kako staklene ljuskice lome svjetlo na čitavoj površini vozila, stvarajući dojam kometa na noćnom nebu. Krov i kotači Ariya Concepta naglašeni su novom bojom budućih Nissanovih električnih vozila: bakrena boja sunca koje se probija kroz noć ususret novom danu. Najava je to početka nove ere Nissanova dizajna, ali i hommage tradicionalnom japanskom umijeću stvaranja funkcionalnih umjetničkih djela od bakra.

Nissan ARIYA Concept_18-source

Površina minimalističke upravljačke ploče pošteđena je gumba i tipki karakterističnih za konvencionalna vozila. Uključivanje Ariya Concepta prati osvjetljivanje dodirnih komandi upravljačke ploče. Kada vozilo nije uključeno, komande se stapaju s pozadinom upravljačke ploče. Jedine su fizičke komande gumb za pokretanje, gumb za upravljanje 12,3-inčnim zaslonom i gumbi klima-uređaja, domišljato integrirani na donjem dijelu instrumentne ploče, izrađene od pravog drva. Instrumenta ploča besprijekorno se stapa s vratima i ostalim elementima unutrašnjosti kako ne bi bila vidljiva onda kada nije u uporabi.

Nissan ARIYA Concept_13-source

Ariya Concept nudi udobna sjedala čiji iznimno tanki okvir pridonosi povećanju prostora unutrašnjosti, kao i boljoj vidljivosti. Raspored prednjih i stražnjih sjedala svim putnicima omogućuje sjajan pregled okoline i osjećaj lebdenja na čarobnom tepihu. Kako bi duga putovanja bila još udobnija, nasloni i sjedišta stražnjih sjedala presvučeni su kožnatim presvlakama te su dodatno obloženi na njihovu presjeku. Sjajna bakrena tkanina ispod perforacija stvara dojam dodatne dubine i otmjenosti.

Nissan ARIYA Concept_12-source

Obloge putničkog prostora posebno su odabrane kako bi odražavale čvrstoću, naprednost i praktičnost vozila. Armaturna ploča i unutrašnjost vrata presvučeni su vrhunskim umjetnim oblogama. A-nosač i strop obloženi su posebnom umjetnom kožom zrnate teksture. Time je postignut suptilan, ali učinkovit vizualni kontrast. Matirani aluminijski umetci boje bakra koji krase armaturnu ploču, sjedala i upravljač skladno se stapaju s bojom karoserije.

Nissan ARIYA Concept_21-source

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i stražnji električni motori vrhunskih performansi. Oni omogućuju trenutačnu isporuku okretnog momenta i raspoređuju ga između prednjih i stražnjih kotača. Ovaj raspored omogućuje ravnomjernu, predvidljivu raspodjelu snage na sva četiri kotača jednako dobro ili još bolje od vrhunskih sportskih automobila.

Ključne riječi:
Ariya crossover električni automobil koncept Nissan SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.