Vidiauto Novosti Autobiz Leaf završio najdulju autonomnu vožnju

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.02.2020. 06:50

Autonomna vožnja 

Nissan Leaf je završio svoju najdulju i najzahtjevniju autonomnu vožnju

Leaf završio najdulju autonomnu vožnju

Britanski tim iza ovog projekta ostvario je veliku prekretnicu završetkom faze Grand Drive. Riječ je o 370 km dugoj autonomnoj vožnji kroz Ujedinjenju Kraljevinu, a ova je ruta uključivala brojna obilježja po kojima su britanske ceste nadaleko poznate, primjerice zahtjevne rotore i brze seoske ceste bez oznaka, bijelih linija ili rubnika.

Ovim je britanskim projektom, posvećenom istraživanjima najnovijih sustava za autonomnu vožnju, uspješno dovršena 370 km duga autonomna vožnja kroz Ujedinjenu Kraljevinu. Projekt HumanDrive zajednički financiraju Vlada Ujedinjene Kraljevine kroz Centar za povezana i autonomna vozila (Centre for Connected and Autonomous Vehicles), tvrtka Innovate UK i još devet partnera konzorcija. Zajednički fond ovog projekta procjenjuje se na 13,5 milijuna funti. U sklopu istraživačkog projekta uspješno su provedena dva testiranja – 370 km duga autonomna vožnja kroz Ujedinjenu Kraljevinu pod imenom Grand Drive, pri čemu je korištena napredna tehnologija pozicioniranja te ispitivanje sustava za autonomnu vožnju na testnoj stazi, kako bi kroz strojno učenje usvojio navike vozača i tako poboljšao njihovo iskustvo. 

AD vehicle interior_2-source

Ispitivanje je provedeno na Nissanu Leaf opremljenim navigacijskim sustavom, radarom, lidarom i kamerama koje pomažu percipirati okruženje vozila. Zahvaljujući svemu tome, sustav samostalno prilagođava kretanje cestama i uspješno izbjegava prepreke na putu. Prva dionica ove rute protezala se od Cranfielda u Bedfordshireu do Sunderlanda. Iza ovog postignuća stoji 30 mjeseci rada konzorcija HumanDrive. Riječ je o suradnji britanskog tima predvođenog Nissanovim inženjerima i partnera u konzorciju.

HumanDrive_Static_2-source

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta bio je razviti napredan kontrolni sustav za autonomna vozila. S obzirom na to da se krećemo prema sve povezanijoj i autonomnijoj budućnosti, važno nam je stvoriti napredan sustav za autonomnu vožnju koji će djelovati prirodno i osigurati poznat osjećaj u vožnji. Testiranje na 370 km dugoj ruti omogućilo je ispitivanje rada sustava u svim uvjetima, primjerice prilikom vožnje seoskim cestama bez ili s minimalnim oznakama, kao i prilikom vožnje križanjima, rotorima i autocestama. Autonomni sustav aktivan je za vrijeme čitave vožnje kako bi omogućio promjenu traka i priključivanje na autocestu te kako bi se po potrebi zaustavio i ponovno krenuo.

AD operation viewer_3-source

Drugi dio projekta HumanDrive posvećen je bio načinima na koje sustav umjetne inteligencije, na temelju strojnog učenja, poboljšava korisničko iskustvo i udobnost putnika u povezanim i autonomnim vozilima. Testna vozila, ispitana na privatnim stazama, bila su opremljena sustavima umjetne inteligencije koje je razvila partnerska tvrtka Hitachi Europe Ltd, a koji omogućuju strojno učenje u stvarnom vremenu. Sustav na temelju dosadašnjeg iskustva u prometu i naučenih rješenja može spremno reagirati na slične situacije u budućnosti i sigurno zaobići prepreku. Ove su tehnologije tijekom razvoja prošle stroga ispitivanja koja su uključivala simulacije, ispitivanje simulacijskih sustava u stvarnom vremenu te ispitivanja na privatnim testnim stazama.

HumanDrive_Static_1-source

Projekt HumanDrive nije se zaustavio na razvoju sustava za autonomnu vožnju. Istraživanje se također usmjerilo na unaprjeđenje kibernetičke sigurnosti u autonomnom vozilu, razvoj testnih i sigurnosnih postupaka pri ispitivanju autonomnih vozila te proučavanje utjecaja autonomnih vozila na širi transportni sustav. 

AD vehicle interior_1-source

Novi Nissan Juke, Leaf, Qashqai i X-Trail opremljeni su sustavom Nissanove inteligentne mobilnosti ProPILOT koji pruža pomoć pri upravljanju, ubrzavanju i kočenju te time povećava kontrolu u vožnji. ProPILOT je namijenjen vožnji u jednom traku autoceste te je prilagođen za vožnju pri niskim brzinama tijekom prometnih gužvi i putovanje autocestom. Ovaj sustav smanjuje umor i stres, a povećava sigurnost, općenitu kontrolu i povjerenje vozača koji više ne moraju brinuti o uobičajenim sastavnicama vožnje.

Ključne riječi:
autonomna vožnja električni automobil HumanDrive Leaf Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. veljača 1955.

Rodio se Profesor

Na današnji dan u Saint-Chamondu, Francuska, rođen je Alain Prost, višestruki prvak Formule 1 i vozač s najviše GP pobjeda. Fanovi ga od milja zovu 'Profesor', po svom kalkuliranom stilu vožnje.

vs

.::.