Vidiauto Novosti Autobiz Bosch radi na 3D ekranima za automobile

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.08.2019. 06:48

Budućnost 

Bosch radi na 3D ekranima za automobile

Bosch radi na 3D ekranima za automobile

Sve više smo okruženi raznim zaslonima i ekranima u automobilima, no Bosch već radi na novim pasivnim 3D ekranima koji bi se uskoro mogli pronaći i u serijskim automobilima.

Zasloni i ekrani su svuda oko nas, a sve ih je više i u automobilima, a sada Bosch razvija nove 3D ekrane koji će se ugrađivati u nove generacije automobila. Za početak treba objasniti glavnu razliku između zaslona i ekrana. Ekran nije osjetljiv na dodir, dok je zaslon osjetljiv na dodir, odnosno TV prijemnik ima ekran, a na svom pametnom telefonu imate zaslon.

bosch_hmi_solutions_haptic_feedback

Bosch radi na principu pasivne 3D tehnologije, a sustav bi trebao generirati realistične trodimenzionalne efekte koji bi na brži i razumljiviji način bili prikazani vozaču. ''Ekrani postaju interaktivni sustavi koji mogu bolje predvidjeti pojedinačne potrebe vozača'', izjavio je dr. Steffen Berns, predsjednik odjela Bosch Car Multimedia. ''U ovome se nalazi veliki poslovni potencijal za tvrtku Bosch.''

bosch_3d_display

3D ekrani su najnoviji trend u kabinama vozila. Na filmskom platnu, 3D efekt primarno služi kako bi se povećala zabavna vrijednost filma, ali u vozilu je potpuno drugačija priča. ''Dubina prikaza na ekranu znači da vozači mogu brže razumjeti važne vizualne informacije, bez obzira dolaze li one od sustava asistencije ili je u pitanju upozorenje na prometnu gužvu. Upozorenja koja kao da iskaču iz ekrana su očiglednija i brža.'', izjavio je Berns. Štoviše, prilikom parkiranja slika stražnje kamere je realističnija, što omogućuje lakše uočavanje prepreka, a vozač može steći bolji osjećaj koliko ima mjesta između zadnjeg dijela vozila i zida garaže. Prilikom vožnje kroz uske ulice, ovaj 3D efekt može odigrati odlučujuću ulogu jer prostorna dubina mape jasno prikazuje kod koje zgrade treba skrenuti. Za svoj novi ekran, Bosch koristi pasivnu 3D tehnologiju, koja u potpunosti radi bez dodatnih karakteristika kao što su praćenje oka ili 3D naočala.

em3_7258_perspektive_stuttgart

Oči su odgovorne za 90% ljudske senzorne percepcije. Jednostavan prikaz informacija na instrument ploči automobila je postao staromodan. Budućnost svih interakcija je između vozača i ekrana, a Bosch je spreman za to. Asortiman kompanije Bosch uključuje primjene svih vrsta – od malih i ravnih do velikih i zakrivljenih ekrana, a ponekad i neobičnih oblika kao što su kružni ekrani ili oni sa zaobljenim rubovima. Povrh svega, interakcija može biti u formi glasovne ili dodirne kontrole. ''Bosch razvija infotainment koji odgovara svakom kupcu'' kaže Berns, ''a posebno kad vozači u budućnosti dozvole autopilotu da upravlja vozilom, Human Machine Interface (HMI), odnosno interakcija između čovjeka i stroja, će biti od presudnog značaja za interakciju između automobila i vozača.

Ključne riječi:
3D ekrani Bosch budućnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 24. veljača 1955.

Rodio se Profesor

Na današnji dan u Saint-Chamondu, Francuska, rođen je Alain Prost, višestruki prvak Formule 1 i vozač s najviše GP pobjeda. Fanovi ga od milja zovu 'Profesor', po svom kalkuliranom stilu vožnje.

vs