Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 16.03.2017. 13:26

Bosch ConnectedWorld 2017 

Boschova umjetna inteligencija upravljat će automobilima

Boschova umjetna inteligencija

Bosch je predstavio integrirano računalo s umjetnom inteligencijom za automatizirana vozila. 

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI), Boschevo računalo može primjenjivati metode strojnog učenja te samostalno voziti i poduzimati odgovarajuće radnje. Iz Boscha računalo najavljuju kao mozak automobila budućnosti, a predstavljeno je na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. koja se od 15. do 16. ožujka 2017. održava u Berlinu.

Bosch Berlin umjetna inteligencija (1)

Integrirano UI računalo navodit će automobile koji samostalno voze čak i kroz najsloženije prometne situacije ili one u kojima se automobil prvi put nalazi. Smisao je naučiti automobil da samostalno upravlja u cestovnom prometu, uz pomoć Boschovih senzora koji se već upotrebljavaju za nadzor okoline. Kad se tome pridoda umjetna inteligencija, računalo će moći tumačiti očitanja sa senzora radi predviđanje ponašanja drugih sudionika u prometu. Konačni rezultat će biti sigurnost na cestama jer automatizirana vožnja čini ceste sigurnijima, a umjetna je inteligencija ključna da se to ostvari, uz pametni automobil.

Bosch Berlin umjetna inteligencija (2)

Bosch će na izgradnji središnjeg integriranog računala surađivati s Nvidijom koja će pak Boschu isporučiti čip koji sprema algoritme proizvedene putem metoda strojnog učenja. Proizvodnja integriranog UI računala započet će najkasnije početkom sljedećeg desetljeća, a iz Bosha procjenjuju da će automobili bez vozača možda već u sljedećem desetljeću postati dio svakodnevnog života. Početkom ove godine tvrtka je objavila osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju. Bosch će uložiti oko 300 milijuna eura u svrhu proširenja svoje stručnosti na području umjetne inteligencije osnivanjem Centra za umjetnu inteligenciju.

Bosch Berlin umjetna inteligencija (5)

Boschevo integrirano UI računalo može prepoznati pješake ili bicikliste, procjenjivat će situacije u prometu te automatiziranim vozilima olakšati vožnju - na primjer, automobili koji imaju uključene pokazivače smjera prije će promijeniti traku nego oni koji ih nemaju uključene. Računalo u umjetne neuronske mreže sprema sve što nauči tijekom vožnje dok stručnjaci provjeravaju točnost tih saznanja u laboratorijima. Nakon daljnjeg ispitivanja na cesti, umjetno stvorene konstrukcije znanja mogu se prenijeti brojnim drugim integriranim UI računalima pri idućem ažuriranju.

Na konferenciji u Berlinu spomenuta je i primjena tehnologije blockchain koja osigurava korisnicima sigurno dijeljenja podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Blockchain se temelji na vrsti decentralizirane baze podataka koja unesene informacije distribuira na tisuće računala. Zbog toga je nemoguće krivotvoriti podatke, a korisnici manje ovise o jednom isključivom računalnom centru. Praktična primjena blockchain tehnologije je u suzbijanju prijevara s brojačem prijeđenih kilometara u vozilima - samo je u Njemačkoj manipulacija s brojačima kilometara u vozilima prouzročila štetu od oko šest milijardi eura.

Bosch Berlin umjetna inteligencija (3)

Plan je boriti se protiv te prevarantske prakse s pomoću digitalnog zapisnika distribuiranog na velik broj računala. Automobili redovito šalju očitanja sa svojih brojača kilometara tim računalima preko jednostavnog konektora. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu provjeriti stvarnu kilometražu u svakom trenutku i usporediti je s prikazom u vozilu. Ako žele prodati svoj automobil, može im se izdati potvrda kojom se potvrđuje točnost kilometraže automobila. Također je moguće podijeliti tu potvrdu na internetu, primjerice na internetskoj platformi za prodaju automobila.

Ističemo još jednu korisnu primjenu Boschovih tehnologija u vozilima budućnosti - ako kamen tijekom vožnje udari i razbije jedan od bočnih prozora automobila, radionica putem tehnologije oblaka prima automatsku obavijest te se može pripremiti za provođenje nužnih popravaka. Povezana logistika i povezani viličari znače da je zamjenski dio spreman i čeka dolazak korisnika. Nošenjem naočala s proširenom stvarnošću koje prikazuju upute mehaničar radove može izvršavati jednostavnije i brže nego prije. Prednost za vozače je u tome što se mogu vratiti u automobil i odvesti ga iz radionice nakon vrlo kratkog čekanja, bez potrebe za naknadnim vraćanjem po automobil sljedećega dana.

Ključne riječi:
autonomna vožnja Bosch umjetna inteligencija
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.