Vidiauto Novosti Najave Bosch ima rješenje za čišće dizel motore

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.05.2018. 06:11

Ipak ima nade? 

Nova dizel tehnologija iz Boscha može riješiti problem emisije dušikovih oksida

Bosch ima rješenje za čišće dizel motore

„Dizel ima budućnost. Danas želimo jednom za svagda stati na kraj raspravama o propasti dizelske tehnologije.“ Izjavio je glavni izvršni direktor Boscha dr. Volkmar Denner.

Nova dostignuća iz Boscha proizvođačima vozila mogu omogućiti smanjenje emisija dušikovih oksida (NOx) u toliko drastičnoj mjeri da su već sada usklađeni s budućim ograničenjima. Čak i prema rezultatima ispitivanja emisija u stvarnim uvjetima vožnje (RDE – real driving emissions), emisije iz vozila koja su opremljena Boschevom najnovijom dizelskom tehnologijom nisu samo znatno manje od trenutačnih ograničenja emisija, već i od ograničenja koja stupaju na snagu 2020. godine.

diesel

Boschevi inženjeri te su rezultate postigli usavršavanjem već postojećih tehnologija. Nema potrebe za dodatnim komponentama, koje bi samo povećale troškove. „Bosch pomiče granice onoga što je tehnički izvedivo”, rekao je Denner. „Opremljena Boschevom najnovijom tehnologijom, dizelska vozila bit će svrstana u vozila s niskim emisijama, a ipak će ostati povoljna.” Boschev glavni izvršni direktor također je pozvao na veću transparentnost kad je riječ o emisijama CO2 uzrokovanim cestovnim prometom, ali i na to da se mjerenje potrošnje goriva, a time i emisija CO2, u budućnosti počne provoditi u stvarnim uvjetima na cesti.

bosch_pems_20180412_011

Europskim zakonodavstvom od 2017. godine propisano je da novi modeli osobnih automobila koji su ispitani u skladu s RDE-om kroz kombinaciju ciklusa gradske, izvangradske i autocestovne vožnje emitiraju najviše 168 miligrama dušikovih oksida po kilometru. Od 2020. godine, ovo će ograničenje biti smanjeno na 120 miligrama. Vozila opremljena Boschevom dizelskom tehnologijom već danas emitiraju svega 13 miligrama dušikovih oksida u standardnim ciklusima RDE-a koji su u skladu sa zakonom. To je približno jedna desetina propisanog ograničenja koje će se primjenjivati od 2020. godine. Čak i tijekom vožnje u posebno zahtjevnim gradskim uvjetima, u kojima parametri ispitivanja znatno premašuju pravne zahtjeve, prosječne emisije Boschevih testnih vozila iznose samo 40 miligrama po kilometru.

Porsche Cayenne S Diesel

Boschevi inženjeri postigli su ovu presudnu prekretnicu tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Toliko niska očitanja omogućila je kombinacija napredne tehnologije ubrizgavanja goriva, novorazvijenog sustava upravljanja zrakom i inteligentne regulacije temperature. Emisije dušikovih oksida sada mogu ostati ispod zakonom dozvoljene razine u svim situacijama u vožnji, bez obzira na to upravlja li se vozilom dinamično ili sporije, vozi li se u zaleđenim ili ljetnim uvjetima, na autocesti ili u gustom gradskom prometu.

diesel-2581317_1280

Dizel će i dalje ostati jedna od mogućnosti u gradskom prometu, bez obzira na to jesu li vozači osobe iz struke ili osobe koje putuju na posao”, kaže Denner.

Ključne riječi:
Bosch dizel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

Na dan: 22. siječanj 1950.

Tucker proglašen nevinim

Preston Tucker bio je poslovni čovjek koji je između 1947. i 1948. godine izradio 50 posebnih automobila koji su bili ispred svog vremena i vrlo snažni. Optužen je za prijevaru i dok se borio za slobodu njegova je tvrtka propala. Na današnji dan 1950. god

vs