Vidiauto Automobili Predstavljamo Obamina limuzina od 1,5 mil. USD

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 23.10.2013. 17:02

Cadillac 

Obamina limuzina košta 1,5 milijuna USD. Već je nekoliko puta zaglavila

Obamina limuzina od 1,5 mil. USD

Barack Obama se ne vozi u automobilu kakvim se vozi još netko drugi. Cadillac u kojem se vozi nema oznaku, automobil je 2009. godine izrađen u tajnosti, ali napravljen je od dijelova ovih Cadillaca - Escalade, DTS, STS i GMX Topkick. I već se nekoliko puta dogodila nespretnost koja je zaustavila vozilo.

Beast odnosno zvijer kako joj tepaju ima masu 6.350 kg (taj podatak je pretpostavka, postoje informacije i kako je masa vozila 9 tona), a za usporedbu spomenimo Rolls-Royce Phantom koji je jedan od najvećih automobila na svijetu i ima masu od 2.550 kg. Cadillac je izrađen od čelika, aluminija, titana i keramike, vrata su teška poput onih na Boeingu 757, a zvijer i troši puno pogledamo li iz naše perspektive - 30 litara na 100 kilometara (8 mpg). Amerima to zasigurno nije nikakav problem.

Obamina limuzina_2

Prednji dio "zvijeri"

Krenimo od cijene - predsjednički automobil košta 1,5 milijuna američkih dolara, što je u rangu sa sportskim automobilima. Oklop od kojeg je karoserija izrađena debljine je 20 centimetara, dok je debljina stakla 13 cm. Gume su ojačane kevlarom. Kod sigurnosne procjene pazilo se i na rezervoar koji je posebno izoliran tako da ga nije moguće. Krene li se na Obamu kemijskim oružjem, postoji zaštita i tom slučaju jer je kabina u potpunosti nepropusna što se tiče ulaska zraka izvana. Ima i protupožarnu zaštitu te zaštitu od naslinog ulaska u vozili! U slučaju da se vozilo kreće noću, a svjetla mu budu uništena, tu je kamera za noćnu vožnju.

Ispod haube Cadillaca nalazi se V8 motor, a automobil je napravljen u odjelu za razvoj i istraživanje General Motorsa. Dizelski motor sa superchargerom je 6,5-litreni, a automobil može dostići maksimalnu brzinu od 60 mph (96,56 km/h). Za dostizanje te brzine potrebno mu je 15 sekundi.

Ipak, koliko god zvijer moćna bila, već je nekoliko puta zakazala. Zadnji put se to dogodilo prilikom Obaminog posjeta Izraelu, u ožujku 2013. godine, a kvar je ipak banalan jer je netko iz američke Tajne službe umjesto dizelskog goriva natočio benzin. U tom trenutku Obama nije bio u vozilu jer je vozilo po Obamu krenulo od Tel Aviva prema Jeruzalemu. Ubrzo je Cadillac odšlepan u organizaciji američkog konzulata.
Vraćamo se sada u 2011. godinu kada je Obama bio u posjeti Irskoj, a tom je prilikom Cadillac pak zaglavio na izlasku iz dvorišta američke ambasade u Dublinu. Naime, automobil je zapeo za prepreku na asfaltu i tako zaglavio prije nego li je i izašao iz dvorišta. Pogledajte kako je to bilo:

Ključne riječi:
Barack Obama Cadillac cijena Limuzina
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. ožujak 1918.

Umro osnivač Tatre

Hans Ledwinka, inženjer koji je osnovao tvrtku Tatra, umro je na današnji dan u Muenchenu, Njemačka, u 89. godini.

vs

.::.