Vidiauto Novosti Najave Ovo se zove život - novi A8 dužine 5,14 metara

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.09.2013. 16:55

Audi 

Ovo se zove život - novi A8 dužine 5,14 metara

Ovo se zove život - novi A8 dužine 5,14 metara

Novi Audi A8 ubraja se u inovativne lidere u segmentu luksuznih automobila. Velika prednost ove velike limuzine je njena lagana konstrukcija. Model Audi A8 3.0 TFSI s normalnim međuosovinskim razmakom, može se pohvaliti masom praznog vozila od samo 1830 kilograma.

To je najbolji podatak u klasi modela s pogonom na sve kotače. Karoserija je skoro u potpunosti od aluminija; Audi Space Frame (ASF) konstrukcija teži samo 231 kilogram.

Sustavna uporaba lagane konstrukcije, izvrsna udobnost i široka ponuda naprednih tehnologija: Audi je proveo sustavnu nadogradnju svog predvodničkog modela A8. Motori su još snažniji i učinkovitiji, dok novi sustavi pomoći vozaču i inovativna prednja svjetla s Matrix LED tehnologijom daju dodatnu profinjenost.

Dužina od 5,14 metara, međuosovinski razmak od 2,99 metara, širina od 1,95 metara i visina od 1,46 metara ostaju nepromijenjeni. Model A8 L dobiva dodatnih 13 centimetara u dužini i međuosovinskom razmaku. Obje izvedbe karoserije uključuju novi oblik prtljažnog prostora, koji olakšava utovar. Dodatne mjere za smanjenje buke još više smanjuju ionako jako nisku razinu buke u unutrašnjosti.

Poklopac motora, Singleframe rešetka i prednji odbojnik još su istaknutiji, a donji rub sklopova prednjih svjetala je ravan. Audi također nudi opcijska prednja svjetla koja uključuju Matrix LED tehnologiju, koja postavljaju nove standarde što se tiče dizajna i tehnologije. Kod ovog sustava dugo svjetlo uključuje 25 pojedinačnih svjetlećih dioda po jedinici koje se mogu uključiti i isključiti te kojima se ovisno situaciji može pojedinačno smanjiti i rasporediti svjetlosni snop.

Sustav osvjetljenja u modelu A8 koristi podatke o ruti iz navigacijskog sustava kako bi optimalno namjestio raspodjelu svjetlosti u odnosu na trenutne uvjete vožnje. U kombinaciji s opcijskim MMI navigacijskim sustavom plus sustav prepoznaje podatke o ruti navigacijskog sustava, kao što su zavoji i klasifikacija cesta. LED lampe stražnjih svjetala novog Audija A8 također su postale ravnije. U svim modelima, osim modelu S8, redizajnirani odbojnik uključuje dvije romboidne ispušne cijevi.

Audi nudi model A8 s dva benzinska i dva dizelska motora. To su 3.0 TFSI s kompresorom, koji razvija snagu od 228 kW (310 KS), V8 twin-turbo 4.0 TFSI snage 320 kW (435 KS), iznimno učinkoviti 3.0 TDI clean diesel agregat snage 190 kW (258 KS) i 4.2 TDI clean diesel agregat ekstremno visokog okretnog momenta, koji razvija snagu od 283 kW (385 KS) i okretni moment od 850 Nm.

Kod većine motora performanse su poboljšane. Motor 4.0 TFSI sada A8 ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,5 sekundi. U slučaju djelomičnog opterećenja Audijev COD (cylinder on demand) sustav isključuje četiri od osam cilindara. Najučinkovitiji motor je 3.0 TDI clean diesel, koji troši samo 5,9 litara dizelskog goriva na 100 kilometara, što odgovara CO2 emisiji od 155 grama po kilometru. Svi motori zadovoljavaju Euro 6 standard, a mjere za smanjenje unutrašnjeg trenja snizile su potrošnju goriva za 10 posto.

Ovim izvedbama pridružena su tri dodatna modela. U vrhu ponude je luksuzno opremljen Audi A8 L W12 quattro. Njegov benzinski motor je posebno kompaktan i lagan zahvaljujući W rasporedu. Uz zapreminu od 6,3 litre, on razvija 368 kW (500 KS). Pri niskim opterećenjima, ovaj sustav isključuje ubrizgavanje goriva i paljenje za šest cilindara.

Uz snagu od 380 kW (520 KS), model S8 je Audijeva velika sportska limuzina. U kombinaciji s quattro pogonom na sve kotače, njegov uhu ugodan 4.0 TFSI ubrzava S8 od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde.

Model Audi A8 hybrid kombinira benzinski 2.0 TFSI i električki motor kako bi se dobila ukupna snaga sustava od 180 kW (245 KS), te ukupni okretni moment od 480 Nm. Snaga motora prenosi se na prednje kotače preko modificiranog tiptronic mjenjača. Litij-ionska baterija u stražnjem dijelu vozila omogućuje vožnju na samo električki pogon do brzine od 100 km/h i udaljenosti od otprilike tri kilometra. Model A8 hybrid u prosjeku troši samo 6,3 litre goriva na 100 kilometara, što odgovara emisiji 147 grama CO2 po kilometru.

Novi Audi A8 naći će se u hrvatskim salonima u studenom, kad će biti poznate i cijene.

Ključne riječi:
A8 Audi W12 quattro
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.